Vibeke Dorph Brevkasse Familiekonflikt

Foto: Getty Images Det startede med en manglende invitation til en barnedåb, og nu har de frosset min mor og mormor helt ude, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min bror og svigerinde har lagt mig på is

Min bror og svigerinde er lige pludselig begyndt at fryse familien ude. Ingen invitationer til fødselsdage eller vigtige højtider. Min mor og mormor er så kede af det, og jeg har så ondt af dem, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om kæmpe familiekonflikt

Jeg skriver til dig, da jeg føler mig splittet.

Sagen er, at min mor er blevet lagt på is af min bror og hans kæreste. Min svigerinde fødte min niece sidste år, og siden har de ikke ville have noget med min mor at gøre, selvom de før havde et godt forhold.

Konflikten udsprang af, at min bror og hans kæreste ikke inviterede vores mormor med til barnedåb af min niece. De begrundede det med corona, men der viste sig senere at være plads i kirken og hele min svigerindes familie – også bedsteforældre – var med.

LÆS OGSÅ: Min ven har ikke tid til mig mere

Min mormor var ulykkelig og ringede til min mor, der intet vidste, og så gik det galt. For min bror og hans kæreste mente ikke, at min mor skulle blande sig i, hvem de ønskede med til barnedåben. Det skal siges, at min mor blot prøvede at forklare dem, at hun godt ville have vidst, at hendes egen mor ikke ville blive inviteret med. Derefter er alt gået helt skævt. Min bror og svigerinde har ikke set vores mor siden, hverken til jul eller til min nieces et års fødselsdag. Min mor har forsøgt at søge forsoning, men hun bliver afvist.

Jeg er så ked af det på min mors og mormors vegne, og jeg har lyst til at tage fat i min bror og spørge ham om, hvad han har gang i. Min mor har gjort alt for at være en god farmor, nu bliver hun udstødt. Hvad gør vi?

Vibeke Dorph råder til ikke at optrappe konflikten

Jeg får alt for ofte breve, der minder om dit. Fortvivlede breve fra familier, der føler sig holdt på afstand, når en søn stifter familie og får børn. Jeg tror den type konflikter har rod i, at mens mange kvinder er gode til at opretholde kontakten til egen biologiske familie, så kniber det for mændene, og ad den vej ryger hans familie alt for tit ud på et sidespor. Hvorfor det ender så galt, findes der sikkert mange svar på, men et kan være, at det stadigvæk oftest er kvinderne, der sætter dagsordenen i hjemmet.

Det kan man sagtens bruge en masse tid på at bebrejde kvinderne, men det er altså ikke kun deres ansvar. For trynet eller ej, så er det din bror, der skal sørge for, at forholdet til hans egen familie bliver passet.

LÆS OGSÅ: Jeg føler mig klemt mellem min kæreste og hans datter

Det er derfor også ham, du bør vende dit fokus imod, hvis denne her familiekonflikt skal løses, og her skal du fare varsomt frem. For angriber du din bror eller bebrejder du ham, så optrapper du kun konflikten, og det har ingen af jer glæde af. I stedet skal du med hvilepulsen i behold få talt med din bror om, hvorfor din del af familien skal udstødes, og så skal du bagefter fortælle ham, hvad det gør ved jer.

Fortæl ham også, at det jo også får konsekvenser for hans lille barn, hvis jeres del af familien helt forsvinder, sådan som det er ved at ske her.

Kort sagt: Appellér og vis vej til en forsoning og pas på med bebrejdelserne. For ligegyldigt, hvad vi måtte mene om din bror og hans kærestes besynderlige opførsel, så fører bebrejdelser aldrig nogen gode steder hen.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv