Min eksmand opdrager ikke vores datter

Foto: Getty Images Min eksmand og hans nye kæreste vil hellere være bedste venner med min datter, end de vil opdrage hende. Hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min eksmand opdrager ikke vores datter

Min eksmand og jeg har to børn sammen. Vores yngste er teenager med stort T, men i stedet for at opdrage hende sammen med mig vælger min eksmand og hans nye kæreste at tale grimt om mig og omtale dem selv som vores datters bedste venner. Hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om eksmand, der nægter at opdrage sin datter

Mine to døtre har boet fast hos mig, siden jeg blev skilt fra deres far for godt otte år siden. Han har aldrig ønsket et fast samvær med pigerne, så det har altid været ad hoc. De sidste fire år har han boet sammen med sin kæreste, og min yngste datter på 15 besøger dem fast en hverdag om ugen. Min ældste datter er derimod voksen, og besøger ham kun en gang imellem, når hun har behov for at se ham.

Min 15-årige datter udfordrer mig, som teenagere jo gør det. Jeg forsøger at give hende lang snor mht. fester og alkohol, men hun har flere gange løjet for mig om, hvor hun var. Derfor har jeg indført enkelte regler for, hvornår hun skal være hjemme på hverdage og i weekender. Det er rimelige regler, synes jeg selv, der også ligner dem, hendes veninder har. Alligevel er hun tit vred på mig over, at hun f.eks. ikke må sove hos veninderne på hverdage, når deres forældre ikke er hjemme. Hun er faktisk en fornuftig pige, og jeg synes, at det hele kører nogenlunde fint.

LÆS OGSÅ: Vores datter har forelsket sig i en psykopat

Problemet er så, at hendes far nægter at påtage sig forældrerollen. Han har flere gange omtalt sin kæreste, som "vores datters bedste veninde", hvilket jeg finder problematisk. Hvad værre er, så ved jeg også fra min ældste datter, at min eksmands kæreste direkte siger til min 15-årige datter, at jeg er for skrap, og at hun da bare skal gøre oprør, for hun har lov til at leve livet og have det sjovt.

Det gør mig vred, at min eksmand og hans kæreste modarbejder mig på den måde, men af hensyn til min ældste datter så kan jeg ikke konfrontere dem direkte med det. Jeg har dog prøvet at tale med min eksmand, men han ønsker kun at være vores datters "Superdad", som han siger, og vil ikke inddrages i hverken opdragelse eller konflikter. Jeg ved ærlig talt ikke, hvordan jeg takler det. Min kæreste synes, jeg skal ignorere det. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til ikke at opdrage på voksne mennesker

Du lyder til at være sådan en mor, som alle børn ville ønske, at de havde – på nær altså, når de netop er teenagere og ved alting bedst selv. Og det kan da også godt være, at din datter lige nu giver udtryk for, at hun ønsker dig hen, hvor pebret gror, men dybest set har hun blikket fast rettet mod dig og lærer en mase, mens det sker. Netop fordi du er tydelig og kærlig på samme tid, netop fordi du er den slags mor, som hun kan regne med og lære af.

LÆS OGSÅ: Mine svigerforældre invaderer vores liv

Det samme kan man så bestemt ikke sige om hverken din eksmand eller hans kæreste, der jo nærmest gør en dyd ud af at være smigrende infantile og ung-med-de-unge. Den slags opførsel kan man sagtens score billige og kortsigtede point på hos en ung pige, men din datter ved jo godt, hvem hun i sidste ende kan stole på – nemlig dig.

Derfor vil jeg faktisk også råde dig til at lytte til din kloge kæreste, når han siger, at du skal ignorere din barnlige eksmand og hans lige så barnlige kærestes ageren. For du kan alligevel aldrig opdrage på umodne voksne mennesker, det vil aldrig sive ind. Og fred være med det. Din datter ved som sagt godt, hvem hun i sidste ende kan regne med, og heldige hende, at det lige præcis er dig.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Børneopdragelse og Skilsmisse