Min mand drikker i smug

Foto: Getty Images Min mand kommer fra en familie med alkoholmisbrug, og nu drikker han i smug, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min mand drikker i smug

Jeg har boet sammen med min kæreste i tre år. Vi er sidst i 50'erne, og vi er ved at renovere et dejligt hus sammen. Min mand er sød og dejlig, men han drikker i smug, og jeg ved ikke, om jeg er gal på den, når jeg ikke tør lade ham drikke, som han har lyst til, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om mand, som drikker i smug 

Vi er et par sidst i 50'erne, der har boet sammen i tre år, men kendt hinanden i flere. Vi har lige købt et dejligt hus, som vi går og sætter i stand sammen. Min mand er sød og dejlig og den første, som jeg har turdet indlede et seriøst forhold til i mange år efter et meget dårligt forhold. Men desværre har medaljen en bagside. 

Min kæreste kommer fra en skøn familie, men også en familie, hvor flere af hans søskende har døjet med alkoholproblemer. Min kæreste og jeg var selv på vej ud på et skråplan forrige sommer, hvor vi havde været i Tyskland og pludselig havde alt for mange øl stående. Der opdagede jeg, at min kæreste var i stand til at drikke op til 10-12 øl om dagen dag uden at virke synligt påvirket. 

LÆS OGSÅ: Kan jeg undgå at invitere min pinlige far til mit bryllup?

Vi har siden haft nogle alvorlige snakke om det, og selvom min kæreste blev lidt irriteret, er vi nu blevet enige om, at jeg køber en sixpack til weekenden, og en flaske rødvin til deling, og at det kun er til fest, vi drikker mere. Det fungerer stort set, men to gange siden har jeg grebet ham i selv at supplere op i hemmelighed, hvilket har gjort mig vred og ked af det. Hans svar er, at han vel ikke er under administration, men jeg er bange for, at det er hans behov, der taler.

I sidste uge kom jeg så hjem og fandt ham med en øl i hånden, som han selv havde købt. Jeg blev vred og sagde, at så købte jeg ikke øl til ham mere, så måtte han selv styre det. Der er vi landet nu. Hvad gør jeg? Er jeg gal på den, når jeg ikke tør lade ham drikke, som han har lyst til? Bliver han alkoholiker, så ved jeg ikke, om jeg kan blive hos ham.

Vibeke Dorph råder til ikke at kontrollere kæreste

Du og din kæreste får ikke løst problem alkohol, hvis I fortsætter ud ad den vej, I er slået ind på nu. For ved at du har gjort dig til den kontrollerende part, der bestemmer, hvordan og hvor meget I (han) skal drikke, så har du også taget ansvaret for din kærestes alkoholforbrug fra ham. På den måde bliver du den kontrollerende part i forholdet, som han (måske) skal skjule sit misbrug for, i stedet for at han selv tager ansvar og tænker over, hvor meget han drikker. I ender således i et ulige og usundt forhold, hvor du hele tiden skal kontrollere ham i stedet for, at han kontrollerer sig selv. Den vej ender blindt, fordi kærligheden erstattes af overvågning og kontrol. 

LÆS OGSÅ: Tør jeg stole på, at han færdig med at drikke?

Derfor er mit råd til dig, at du stopper med at kontrollere din kæreste. Få i stedet en ærlig og åben samtale om alkohol. En, hvor din kæreste ikke skal forsvare sig som en fordrukken skurk, men hvor han også kan få lov til at ytre sig om, hvordan han har lyst til at leve – og drikke. For det kan jo godt tænkes, at han har lyst til en øl efter fyraften, men så heller ikke mere, og det gør ham jo ikke til alkoholiker. 

Under den samtale kan du så fortælle ham, hvilke bekymringer du har. Fortæl ham f.eks., at hvis han ønsker at drikke sig småstiv dagligt, er det hans valg, men så er du også den, der er smuttet, hvilket han burdet tænke over, før han begynder at knappe flere øller op. Jeg håber for jer, at den samtale vil resultere i, at I fremover kan tale mere åbent om emnet alkohol i stedet for, at det skal blive et tabulagt og svært emne, som det er det nu.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Alkohol og Parforhold

610x200_woordy_knap2.jpeg