Min nabo blander sig i alt Brevkasse Vibeke Dorph

Foto: Getty Images Min nabo brokker sig over, hvad vi laver i vores egen have, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min nabo blander sig i alt

Jeg er flyttet ind i min drømmebolig, men min nabo har lavet skår i glansbilledet. Hun brokker sig over, hvad vi foretager os på vores egen grund, og nu er hun begyndt at blive småracistisk også, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om snævertsynet og brokkende nabo

Jeg er en mand på 30 år, der for første gang har købt min drømmebolig. Det er et rækkehus, hvor jeg er flyttet ind med min kæreste. Min nabo er en ældre kvinde, der bor med sin mand, og hun har det desværre med at klage over det ene og det andet.

Første gang kom hun og bankede på min dør og sagde, at her lugtede brændt. Jeg fortalte, at vi var ved at sætte huset i stand, og at det nok var derfor. Dernæst begyndte hun at klage over, at hun kunne lugte, at der blev røget cigaretter i vores hus, hvorefter hun tilføjede, at hendes mand var allergiker. Hun sagde dernæst, at hun selvfølgelig ikke kunne bestemme, om vi røg eller ej, og det måtte jeg jo give hende ret i.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper jeg ud af mit voldelige ægteskab?

Et par dage efter sad jeg i min have med min søster og røg vandpibe. Min nabo dukkede nu op på sin altan og begyndte igen at beklage sig over røgen. Jeg foreslog, at hun lukkede sit vindue, hvis det generede hende. Hun blev sur og gik, men et øjeblik efter dukkede hun op igen og råbte op.

Nu har hun tre gange været her for at klage og også sagt, at hun ikke bryder sig om vores kultur og ikke kan se, hvordan vi skulle kunne blive gode venner. Hun har i det hele taget en ret så aggressiv og ubehagelig tone, som jeg også ved, at hun bruger over for andre naboer. Tilmed sidder hun i bestyrelsen her, og det gør det heller ikke lettere. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at være overbærende

Jeg har gennem tiden fået en del mails fra folk, der oplever den form for nabosnagen, som jeg vil kalde det, du bliver udsat for her. Naboer, der synes, at de har ret til at stikke deres næser i, hvordan deres naboer gebærder sig. Det er en uskik, for alle har ret til at leve og gøre, som de har lyst til hjemme hos dem selv – selvfølgelig med et hensyn til de naboer, der omgiver dem.

Når din nabo brokker sig over, at du ryger cigaretter eller vandpibe i din egen have, så vil jeg mene, at det er hende, der ikke opfører sig som en god nabo. For at beklage sig over cigaretrøg fra en nabohave er lidt hysterisk, det er, som du selv skriver, lovligt at ryge cigaretter i sit eget hjem, det er derfor ikke noget, andre mennesker kan eller skal blande sig i.

Og er din nabos mand virkelig så påvirket af sin allergi, at cigaretrøg fra nabomatriklen slår ham ud, jamen, så burde de måske overveje at flytte et sted hen, hvor de ikke er omgivet af så mange andre mennesker.

LÆS OGSÅ: Jeg bliver mobbet af min familie

Nu tænker jeg, at der ikke vil komme noget særlig godt naboskab ud af det på den lange bane, hvis du siger alt det til din nabo. Jeg tænker også, at din nabo kan være ekstra på dupperne, fordi I lige er flyttet ind, og der derfor sker alt for meget nyt efter hendes mening.

Forsøg derfor at være lidt overbærende, således at I får slebet kanterne af i stedet for at ryge i totterne på hinanden. Sig til hende, at du har ret til at ryge, hvor du har lyst til det, men at du da selvfølgelig godt vil vise hensyn. Er der måske et sted i din have, hvor cigaretrøgen er mindre generende, så sig, at du er villig til at ryge der.

Selv om din nabo lige nu opfører sig urimeligt, så vær large. For som sagt, hun skal måske bare vænne sig til, at der er rykket nye naboer ind, og når hun har gjort det, så falder hun ned. Gør hun ikke det, jamen, så må hun og manden jo finde sig et andet sted at bo.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Have