gave til niece

Foto: Getty Images Jeg har ikke lyst til at være med på min families gave til min snart 18-årige niece, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Er det mig, der går i alt for små sko?

Min familie er blevet enige om at give min uansvarlige niece et kørekort i 18-års fødselsdagsgave. Jeg gyser ved tanken om min niece bag rattet i en bil, og tilmed synes jeg, at det er en alt for dyr gave, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om fødselsdagsgave, økonomi og uansvarlighed

Jeg har desværre en familie, som har det med at miste jordforbindelsen. I dette tilfælde handler det om min søde, men også meget umodne niece, der snart fylder 18 år. På trods af, at min niece lige er droppet ud af gymnasiet, så planlægger familien en stor fest for at fejre hende. Det er nemlig også sådan i min familie, at er der problemer, så gør man, hvad man kan for at fortrænge dem.

LÆS OGSÅ: Bekymrede forældre til 17-årig: Er det virkelig os, der har gjort noget forkert?

Jeg holder alligevel meget af min familie, og da også af min forkælede niece, der faktisk har ben i næsen. Jeg synes dog, at det både er skørt og alt for dyrt, når familien nu er blevet enige om, at vi skal splejse om et kørekort til hende. Min niece er som nævnt ret umoden og vild, hun går konstant i byen og drikker sig fuld, og jeg gyser faktisk ved tanken om hende bag rattet i en bil. Kortet koster tilmed en formue – også fordi, hun ikke har ytret ønske om et kørekort, og helt sikkert derfor nok skal sløse med det.

Alt det har jeg påpeget over for familien, alligevel har jeg nu modtaget et kontonummer og en opfordring til at sætte foreløbig 1.500 kroner ind. Jeg har virkelig ikke lyst til at være med på det kørekort. Dels fordi det er en elendig og måske også farlig idé, dels fordi jeg slet ikke har pengene til det og egentlig bare havde tænkt mig at give hende en fin bluse eller noget andet. Hvordan kommer jeg ud af det uden at gøre det hele til en familiekrise?

Vibeke Dorph råder til at sige fra

Hvis der er nogen, der er i gang med at stable en gedigen krise på benene her, så er det da din familie. For du har fuldstændig ret. Der er absolut ingen idé i at give din niece et kørekort, når hun ikke engang har ytret ønske om et sådant. Det er jo (heldigvis) ikke bare lige sådan at få et kørekort her i landet, det kræver viljestyrke og koncentration, ingen af delene lyder det til, at din niece er i besiddelse af, sikkert grundet hendes unge alder. Jeg kan derfor også, som dig, frygte, at det har lange og ikke mindst ganske bekostelige udsigter, før kørekortet er i hus, så det projekt må du hurtigst se at få rodet dig ud af.

Nu har du jo faktisk gjort din familie opmærksom på dine forbehold over at give hende det kørekort, og du har jo heller ikke sagt ja til at være med i gaven. Derfor er du også i din gode ret til at sige fra, uden at nogen kan tillade sig at blive sure over det. Skriv derfor til din familie, at der må være tale om en misforståelse her, for du har for længst besluttet dig for en anden gave til niecen.

LÆS OGSÅ: Jeg har smidt min 19-årige datter ud af huset

Hold dig fra at komme med flere indvendinger mod projekt kørekort, hold dig bare til, at du har din egen gave og i øvrigt glæder dig til at se dem alle til festen. Det kan de ikke tillade sig at have nogen indvendinger imod, og har de det, så må du jo bare trække på skuldrene og vende det døve ører til, indtil uroen har lagt sig, for du har i alle tilfælde retten helt og aldeles på din side.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv