Min veninde presser mig til at lyve
Foto: Getty Images Min venindes forældre, som også er tæt med, ved ikke, at hun skal skilles, og jeg har lovet ikke at fortælle dem det, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min veninde presser mig til at lyve

Min veninde har fortalt mig, at hun skal skilles fra sin mand gennem 25 år, men hun har ikke fortalt det til sine forældre. Jeg er tæt med min venindes forældre, og jeg føler, at jeg lyver over for dem, når jeg ikke fortæller forældrene om min venindes skilsmisse. Jeg føler mig som en lus mellem to negle, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om at dække over en veninde 

Min bedste veninde siden barndommen år har betroet mig, at hun og hendes mand gennem 25 år har besluttet sig for at lade sig skille. Hun har også fået mig til at love, at jeg ikke ville sige det videre, hvilket faktisk var let nok at love, da hun fortalte mig det. Sagen er så bare den, at jeg troede, at hun også havde fortalt sine forældre om skilsmissen, men det havde hun ikke. Jeg er kommet i forældrenes hjem, siden jeg var en ung teenager. De har udfyldt den rolle, som mine egne forældre ikke evnede, og jeg har i høj grad betragtet dem som en form for erstatningsforældre.

LÆS OGSÅ: Jeg har mistet tilliden til min veninde

Dumme er de bestemt heller ikke, så da jeg forleden var på besøg hos dem, havde de allerede lugtet, at noget var galt med deres datter og svigersøn. Så sad jeg der og skulle svare på, hvorfor deres datter ikke ringede tilbage, og hvorfor hendes mand heller ikke gjorde det. De ville også gerne vide, om jeg havde talt med hende, og hvad jeg troede, at der var galt. Jeg endte med at sidde og smålyve og digte for at holde hånden over min veninde, og jeg skammede mig over det. Nu har jeg det sådan, at jeg ikke kan tage ud til forældrene igen uden at fortælle dem sandheden, for jeg orker ikke at lyve. Min veninde er dog hverken til at hugge eller stikke i. Hun siger, at hun ikke er parat, for hendes forældre elsker deres svigersøn, så hun nænner det ikke. Jeg føler mig som en lus mellem to negle, og jeg ville bare ønske, at min veninde ikke havde fortalt mig om skilsmissen. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at holde løftet til veninde, men ikke lyve over for forældrene

Jeg synes, at din veninde har sat dig i en ret urimelig situation. Hun ved jo, hvor knyttet du er til hendes forældre, så hun har sat dig i et utåleligt dilemma. Naturligvis kan hun godt bede dig om at holde på en hemmelighed, men det er bestemt ikke ensbetydende med, at hun kan tvinge dig til at lyve og endda blive ved med at gøre det over for hendes søde forældre.

LÆS OGSÅ: "Jeg føler mig misbrugt af min veninde"

Så hvordan kommer du ud af den kattepine? Jeg synes, at det bedste, du kan gøre, er at fortælle din veninde, at du har tænkt dig at holde dit løfte til hende, men at det ikke er ensbetydende med, at du fortsat vil lyve over for hendes forældre. Det vil sige, at du, næste gang du besøger forældrene, simpelthen har tænkt dig at lægge kortene på bordet – med dit løfte til din veninde in mente. Begynder forældrene således igen at prikke til dig med spørgsmål, så må du være ærlig og sige det, som det er: At du desværre ikke kan fortælle dem, hvad der foregår mellem deres datter og hendes mand, for det har du lovet deres datter ikke at gøre. På den måde slipper du for at lyve over for din venindes forældre, men du røber heller ikke din venindes hemmelighed. Det er en ædel og ærlig måde at forholde sig til en svær situation på, og det må din veninde respektere. Jeg er så også ret sikker på, at du med den udmelding vil tvinge hende til endelig at få meldt klart ud til forældrene. Det er kun på tide, for lige nu skaber uvisheden utryghed og uro hos dem, og det er da endnu mere tarveligt over for dem. Her er sandheden klart at fortrække, for så kan alle forhåbentlig komme godt videre sammen og hver for sig, når først den er fordøjet.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Veninder og Livsstil