Mine svigerdøtre styrer mine sønners liv Brevkasse Vibeke Dorph Hjemmet

Foto: Getty Images Mine sønners kærester bestemmer, hvor ofte vi skal ses, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Mine svigerdøtre styrer mine sønners liv

Jeg har to sønner, der har en kæreste hver, som bestemmer alt. Særligt når det kommer til, hvor meget vi skal ses. Derfor ses jeg næsten aldrig med mine sønner, og det gør mig utroligt ked af det, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om kontrollerende kærester

Jeg er mor til to voksne sønner, der er i midten af 30’erne og slutningen af 20’erne. Mit problem er, at begge mine sønners kærester mener, at deres egne familier er vigtigere, end mine sønners er det. Min ældste søn har jeg mistet kontakten til, da jeg konfronterede ham med, at vi aldrig blev tilgodeset. Jeg ønsker ikke, at det samme skal ske med min yngste søn, men hans kæreste er endnu værre end min anden svigerdatter, og hun er også yngre og måske derfor mere afhængig af sin egen familie.

LÆS OGSÅ: Min kæreste vil have lov til at flirte med andre kvinder

Det er således hendes familie, som hun laver aftaler med hen over hovedet på min søn. Det gælder både i weekender, ferier og til jul og nytår. Jeg kan få lov at passe deres kat, når de er afsted og spises så efterfølgende af med en kop kaffe, hvor hendes familie altid inviteres på aftensmad og hygge.

Jeg har på alle mulige måder forsøgt at vise dem, at jeg godt vil være en del af deres liv, men hun viser med hele sin opførsel, at det kun er hendes familie, der tæller. Jeg synes også, at hun styrer min søn.

De bor tæt på hendes forældre og arbejde, alligevel er det hende, der har bilen, mens han kan få lov til at cykle og også ad den vej begrænses i at se os og vennerne, der bor længere væk fra dem. Det gør ondt igen at opleve, at ens søn føjer sin kæreste og dermed skubber sin egen familie ud på sidelinjen. Er det normalt, at drenge lader deres kærester styre deres liv på den måde? Eller er det kun mig, der ser et problem?

Vibeke Dorph råder til at tale med sønnerne

Nu bryder jeg mig ikke om at generalisere, men det er min erfaring, at kvinder er bedre til at passe på deres egne familier, end deres mænd er det. Hvorfor det er sådan, kan der være mange årsager til, men en er helt sikkert den, at kvinder generelt er opdraget til at tage sig af deres nærmeste, mens sønner ofte ikke er det.

Nu ved jeg jo ikke, om det er tilfældet her, men jeg må indrømme, at jeg studser lidt over, at du bebrejder dine svigerdøtre i stedet for dine nu voksne sønner, at I ses så sjældent. For det er vel i sidste ende dem, der har ansvaret for, at også I bliver tilgodeset, det kan ikke kun være dine svigerdøtres. Nu ved jeg så også godt, at det er kvinderne, der stadigvæk alt for ofte sætter dagsordenen i mange familier, og at mænd lader dem gøre det. Det er ærgerligt, at det er sådan, men igen, tingene kan kun laves om, hvis mænd åbner munden.

LÆS OGSÅ: Min svigermor smadrer mit ægteskab

Mit råd til dig er derfor, at du får talt med din yngste søn og får gjort ham opmærksom på, at du savner at se mere til ham og kæresten. Her skal du droppe den bebrejdelse, jeg lidt synes, ligger på lur mellem linjerne i din mail og i stedet gribe fat i de følelser, der sikkert danner roden til denne bebrejdelse; nemlig, at du er virkelig ked af det og savner at være en del af din søns liv. For er du anklagende og bebrejdende overfor din søn, så er det nok forståeligt, at han og kæresten ikke har så travlt med at komme hjem og besøge jer.

Så fortæl din søn om din savn og inviter dem jævnligt på en dejlig middag eller frokost, hvor du ikke sparer på noget – heller ikke smilet eller nysgerrigheden overfor din søns unge kæreste. Vær her fleksibel og tålmodig, men hold fast, således at din svigerdatter med tiden lærer at slappe af og nyde dit helt sikkert gode selskab.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Forældre og Familieliv