Hjemmets brevkasse
Foto: Getty Images Jeg føler mig som en følelsesvampyr, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kære brevkasse: Er jeg virkelig en følelsesvampyr?

Efter skilsmissen fra min mand har jeg fundet ud af, at jeg har drænet ham for energi og bebrejdet ham for manglende lykke, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Hjemmet brevkasse

Jeg skal netop igennem en skilsmisse fra min mand gennem 22 år. Det er ham, der ønsker, at vi går hver til sit, og han har længe haft det i tankerne.

Jeg har været i en chokfase i en måned nu, men har besluttet mig for, at jeg ikke længere vil være offeret. Jeg bliver nødt til at erkende, at det løb er kørt. I den forbindelse har jeg været på internettet og søge omkring processen i at tilgive. Det bragte mig videre til at læse om at være en følelsesvampyr.

Det kom fuldstændig som et chok for mig, at så meget af det passer på mig, og sikkert er hovedårsagen til vores forestående forlis. Jeg har ganske enkelt drænet min mand for følelser og energi og aldrig taget ansvar for min egen lykke, men kun bebrejdet ham for ikke at tilføre mig nok lykke og kærlighed.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Hjælp, jeg bliver ved med at skrive med fremmede piger, selvom det sårer min kæreste hver gang.

Jeg har altid set vores ægteskab som godt og solidt. Jeg har dog været nede med stress et par gange, hvilket min mand ikke har kunnet støtte op om. Hans mor tog livet af sig selv, da han var teenager, så al svaghed er no-go. Jeg opdagede også i januar sidste år, at han havde noget kørende med en 25-årig kvinde, der var ansat i hans firma. Han var tydeligvis forelsket i hende, men han syntes ikke selv, at han havde gjort noget forkert.

For mig var det dog et kæmpe tillidsbrud, og jeg gik helt ned med flaget. Jeg gik selv i terapi, da han ikke ønskede parterapi. Jeg kæmpede for at tilgive ham, og vi fandt hinanden igen efter nogle måneder. Vi havde et års tid, der var dejligt med masser af nærvær og sex, så blev det hverdag igen.

Min mand tog børnene med på en weekend, hvor han gjorde det klart, at han ikke ønskede, at jeg deltog. Da han kom hjem, fortalte han, at han havde det så godt, når jeg ikke var i nærheden. Så flyttede han og siger nu, at han aldrig har haft det bedre. Han siger også, at han får en kvælende fornemmelse i maven, bare han ser mig.

Lige nu er han taget på ferie. Imens har jeg selv måttet kontakte en ejendomsmægler, der lige har været og vurdere huset. Det har været forfærdeligt. Min mand vil blive i huset, jeg må rykke ud på grund af økonomi. Det er virkelig svært at tackle, når man er så knust.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Vores ferie er truet af ubudne gæster, og jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre

Jeg kan sagtens se, at jeg har krævet mere, end han har magtet at give. Det er det, jeg vil forsøge at ændre på, så nissen ikke flytter med. Jeg vil nemlig helst ikke ende som en følelsesvampyr.

Vibeke Dorph svarer

Det, der undrer mig, når jeg læser din mail, er, hvorfor du igennem så mange år er blevet hos en mand, der i den grad fremstår så følelsesmæssigt afstumpet? Hvorfor har du ladet dig forvandle til en dørmåtte? Og hvordan kan du nu, hvor du endelig har chancen for at slippe fri af din mands greb, finde på at kalde dig selv for en „følelsesvampyr".

For vel er du da ej! Du har stillet nogle helt rimelige følelsesmæssige krav til en mand, der har honoreret disse ved at afvise dig. Ja, det kan da godt være, at han er mærket af sin mors selvmord i tidernes morgen, men det burde han jo for længe siden have gjort noget ved. Det har han valgt ikke at gøre, og så må han jo hærge videre her i livet, men sørg for, at vanviddet ikke fortsætter i dit.

Nu er jeres ægteskab forhåbentlig endegyldigt slut. Så i stedet for at blive ved med at fokusere på din kommende eksmand, så er det på tide, at du får fokus på dig selv. Du bliver nødt til at grave i, hvorfor dit selvværd er så dårligt, at du har ladet dig byde så mange ydmygelser. Hvorfor har du valgt at blive ved med at leve i et så destruktivt forhold, i stedet for at gå og stable et sundt og godt liv på benene for dig selv og dine børn?

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Hvad stiller jeg op med min vrede søster?

Genoptag den psykologiske behandling, du tidligere har gået i. Denne gang med fokus på dig selv og din fremtid og ikke på, hvordan du vinder din mand tilbage.

Læs bogen; Kvinder der elsker for meget, ja, jeg har anbefalet den mange gange før, men det bliver den ikke dårligere af. En anden bog, jeg også på det kraftigste kan anbefale, er Christine Byriels selvhjælpsbog Kom godt igennem din skilsmisse. Hun blev i sin tid selv indlagt på psykiatrisk hospital, da hendes mand gik fra hende. Senere rejste hun sig og blev en anerkendt psykoterapeut.

I sin bog takker hun faktisk sin eksmand for, at han forlod hende og ad den vej gav hende livet tilbage. Det tror jeg, også vil ske for dig, hvis blot du tager dit liv i dine egne hænder og får sat en stopper for dette ægteskabelige vanvid, der har fået lov til at køre alt for længe.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Skilsmisse og Parforhold