veninde

Foto: Getty Images Min veninde påstod, at hun var blevet syg, da vi skulle have været til koncert sammen. Samme aften møder jeg hende med en anden veninde, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg føler mig så svigtet af min løgnagtige veninde

Min veninde og jeg skulle have været til koncert, men hun aflyste i sidste øjeblik, fordi hun angiveligt havde fået influenza. Samme aften møder jeg hende med en anden veninde. Jeg er så vred og skuffet, og jeg mangler stadig at få pengene for koncertbilletterne, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om skuffelse og dårlige undskyldninger

For to uger siden spurgte jeg en af mine veninder, om hun ville med til koncert i København. Det var et orkester, som vi begge to godt kan lide, og da det var mig, der havde set opslaget, endte det også med, at jeg bestilte og betalte for billetterne. Min veninde tilbød at køre, så jeg glædede mig bare til at sætte mig ind i bilen og til, at vi fik en fantastisk musikaften sammen.

LÆS OGSÅ: Jeg bliver mobbet på mit job

Samme dag som koncerten fandt sted, ringede min veninde så og fortalte, at hun havde fået influenza. Hun havde høj feber og ondt over det hele, så hun måtte aflyse. Selvfølgelig ærgrede jeg mig, men jeg syntes også, at det var synd for min veninde, så jeg skyndte mig at berolige hende, ønske hende god bedring og sige, at vi fandt ud af det med pengene, når hun var frisk igen. Samme aften tager jeg ned til den lokale slikbutik for at forsyne mig med lidt trøsteslik. Og så går det hverken værre eller bedre, end at min veninde kommer ind ad døren sammen med en anden veninde. Da hun opdagede mig, kom hun med den mest elendige undskyldning om, at hun mirakuløst havde fået det bedre op ad dagen, men da var det jo for sent...

Jeg var så chokeret, at jeg ikke fik sagt noget, og nu sidder jeg her og har ikke hørt en lyd fra hende. Jeg har lagt 550 kroner ud for hende og tænker, at det ville være naturligt, hvis hun kontaktede mig og betalte for sin billet. Min kæreste synes, jeg skal ringe hende op og fortælle hende præcis, hvad jeg føler og mener om hende, men jeg er så vred og skuffet, at jeg er bange for at få sagt for noget, som jeg bagefter fortryder. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph om ærlighed og pålidelighed

Jeg kan da godt forstå din kærestes råd om at ringe din veninde op og få sagt, hvad du mener om hende. For at hendes opførsel ikke er i orden, kan der ikke herske tvivl om. En ting er, at hun melder fra med så kort varsel på grund af influenza for så at dukke op i jeres slikbutik med en lam undskyldning og en anden veninde under armen. Prikken over i'et synes jeg næsten er, når hun endnu ikke har kontaktet dig for dels at få talt ud og ikke mindst betale for sin billet.

LÆS OGSÅ: Kan jeg leve med hans enorme svigt?

Var jeg dig, så ville jeg koncentrere mig om at få styr på det med pengene først og så eventuelt tage den mere følelsesmæssige hovedrengøring bagefter. For blander du penge og følelser sammen, så virker din veninde som typen, der kunne finde på at bruge dit angreb som undskyldning for ikke at betale dig de penge, hun skylder dig. Derfor ville jeg starte med at få styr på det økonomiske ved at sende hende en venlig, men knastør anmodning om at overføre pengene til dig. Når det er gjort, og du har fået dine penge, så synes jeg, at du skal overveje, om du orker at tage snakken med hende, eller om du ikke bare skulle lægge både hende og det passerede bag dig og i stedet finde dig en veninde, der er til at stole på. For ærlighed og pålidelig er nu engang nogle af de vigtigste ingredienser i et venskab, og det er ikke lige de dyder, der skyder én i øjnene i din beskrivelse af din veninde.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Veninder