Hvad stiller jeg op med mine unge overboere?
Foto: Getty Images Siden et ungt par for nylig flyttede ind i den villa, hvor jeg har boet i 11 år, er vandregningen steget til næsten det dobbelte, og det går mig på, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Hvad stiller jeg op med mine unge overboere?

Siden et ungt par for nylig flyttede ind i den villa, hvor jeg har boet i 11 år, er vandregningen steget til næsten det dobbelte. Jeg har skrevet til dem og spurgt, om vi kan tale om det, men de har ikke svaret mig. Er jeg hysterisk, eller skal jeg skrue bissen på, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om unge overboer med højt varme- og vandforbrug

Jeg bor til leje i en gammel villa med kun to lejligheder. Her har jeg boet i snart 11 år med den samme gode overbo, der dog er kommet på plejehjem. Lejligheden er derfor blevet lejet ud til et ungt par, som er søde og tilforladelige, men de kan simpelthen ikke finde ud af at slukke for lyset i opgangen, i kælderen eller for vores udendørs belysning. Der er også problemer med deres vandforbrug. Vores måler er fælles, deres forbrug er afsindig højt, jeg har forsøgt at få sat separate målere op i vores lejligheder, men det vil udlejer ikke betale. 

LÆS OGSÅ: Skal jeg sætte min tarvelige nabo på plads?

Jeg har kun talt med de unge på vej ud og ind ad døren, men da jeg fik regningen fra forsyningsselskabet sidst og fik et chok over, at min egenbetaling var steget til næsten det dobbelte, skrev jeg en venlig besked til dem. Jeg skrev, at jeg syntes, vi skulle tage en snak over en kop kaffe, men indtil videre har de helt ignoreret det, og så er det, jeg tænker på, om jeg måske skal skrue bissen på og bede dem mere bestemt om et møde, eller om jeg skal vente til næste regning og se, om det har gjort en forskel? Jeg er folkepensionist, og en stigning på mere end 300 kroner om måneden er noget, der kan mærkes i mit budget. Synes du, at jeg er hysterisk? Hvordan griber jeg det bedst an, så vi ikke ryger ud i et dårligt naboskab?

Vibeke Dorh råder til at lave klare aftaler 

Det lyder meget mærkeligt, at jeres udlejer ikke vil betale for at opsætte målere i de to forskellige lejemål. Det er da en invitation til konflikter mellem lejere, hvis disse selv skal stå for at fordele udgifterne til vand og varme. Jeg kan slet ikke forestille mig, at en udlejer må den slags, så start med at ringe til lejernes LO, og grib så fat i udlejer igen.

LÆS OGSÅ: Min nabo er rasende og siger, at jeg er fuld af løgn

Samtidig har du jo et udestående med dine unge overboer, og det skal du da skynde dig at få styr på. For det er ikke rimeligt, hvis du skal betale for deres forbrug endsige gå og bekymre dig over, hvor lange bade, de tager osv. Nu er min erfaring med unge mennesker, at det er vigtigt, at man er venlig, men også bestemt og soleklar i spyttet, det kan nemlig tit være lidt svært at råbe dem op. Det skyldes som regel ikke arrogance, men snare en ungdommelig selvoptagethed, de har kort sagt andre ting at tænke på. Derfor skal du da også skynde dig at pakke din gåen på listefødder væk. Dels er der intet hysterisk over ikke at gide at betale andre folks regninger, dels vil de ikke lytte på dig, før de forstår, at det her er noget, I skal have styr på. 

Gå derfor op og bank på og lav en klar aftale med dem. Skænk dem så en kop kaffe og vis dem dit varmeforbrug for de tidligere år således, at de med egne øjne kan se, at den nuværende regning er uforholdsmæssig høj. Jeg er ret sikker på, at når de forstår problemet, vil de også være villige til at finde en fælles løsning på et problem, der lige nu er dit, men som da også kan blive deres en dag.  

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Livsstil