Brevkasse Vennernes søn har belejret sommerhuset
Foto: Getty Images Vores venners søn har fået lov til at bo midlertidigt i vores sommerhus, men han gør intet for at finde sig en ny bolig, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Vennernes søn har belejret vores hus

For et halvt år siden tilbød vi vores venners søn, at han kunne bo midlertidigt i vores sommerhus, fordi han lige var blevet skilt. Han har dog intet gjort for at finde en ny bolig, og vi er kede af ikke at kunne bruge vores sommerhus, hvad gør vi? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om venskab og gæstfrihed

Min mand og jeg har et sommerhus, som vi har haft i snart 20 år. Vi er rigtig glade for det og har gennem årene repareret og bygget om, så vi kan bo der permanent den dag, vi er færdige på arbejdsmarkedet. Indtil da tilbringer vi stort set alle vores weekender og ferier deroppe. Eller gjorde, for i foråret blev vi ringet op af et par nære venner, der stod i en ulykkelig situation. Deres ældste søn var lige blevet skilt og manglede akut et sted at bo. Vi holder meget af vores venner og tilbød derfor, at han kunne leje vores sommerhus, indtil han havde fundet en lejlighed.

LÆS OGSÅ: Min nabos lejlighed er forvandlet til en hashbule

Hvad vi ikke forudså var, at han siden da intet har gjort for at finde sin egen bolig. Derfor blev det vores første sommer, som vi ikke kunne tilbringe i vores sommerhus, fordi vi ikke nænnede at smide ham ud. Han har været meget nedbrudt over skilsmissen, og vi har derfor taget mange hensyn til ham. Vi har et par gange spurgt vores venner, hvordan det gik med boligjagten, og sågar også fundet et par egnede boliger på nettet, som vi videresendte til dem, men der har hver gang været noget galt i følge deres søn.

Efterhånden begynder det her faktisk at tære på vores venskab. Vi kan godt mærke, at forældrene er lidt beklemte, og derfor holder vi os også tilbage, men manden bor stadigvæk i vores hus og har ingen planer om at flytte. Har du et råd til os, så vi kan få vores sommerhus igen, uden at vores venskab går i stykker?

Vibeke Dorph om overbeskyttende forældre

Jeg forstår ikke helt, hvorfor al kommunikation vedrørende jeres sommerhus skal gå gennem jeres venner. Deres søn er en granvoksen mand (selvom jeg egentlig ikke synes, at han opfører sig sådan), så det mest naturlige ville da være, at det er ham og ikke dem, I taler direkte med. Nu lyder han til at være typen, der har mere end svært ved at se ud over egne behov, mon ikke det også kan skyldes hans noget overbeskyttende forældre? Den adfærd har han ingen glæde af, så hjælp ham endelig tilbage til den virkelighed, han på et tidspunkt bliver nødt til at træde ud i. Kontakt ham direkte og gør ham venligt, men også meget bestemt klart, at I godt vil have brugsretten til jeres eget hus tilbage igen.

LÆS OGSÅ: Vi orker ikke at se vores venners små børn

Giv ham en frist til at finde sig et andet sted at bo, det kan være et par måneder eller tre, men beslut jer endelig for en fast dato. Han lyder nemlig til at være et menneske, som har brug for meget klar besked. Fortæl ham, at I skal i gang med at gøre klar til foråret og pynt gerne med alt det, I skal have gjort inden da. Luk ørerne for diverse indvendinger, manden har i forvejen brugt mere end godt af jeres hjælpsomhed. Når det er gjort og ikke før, så fortæl jeres venner om jeres beslutning. Er de jeres rigtig gode venner, så vil de sagtens kunne forstå jer, og på sin vis har I lettet dem for en byrde ved selv at løse et problem, deres søn for længst selv burde have taget sig af.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Familieliv, Venner og Skilsmisse