Vores snobbede svigerdatter ser ned på os Vibeke Dorphs brevkasse

Foto: Getty Images Vi har et rigtigt dårligt forhold med vores svigerdatter, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Vores snobbede svigerdatter ser ned på os

Vores søn har en kone, som vi ikke har et særligt godt forhold til. Hun taler ofte ned til os og er ikke særligt velkommende, når vi er på besøg. Vi vil så gerne have et godt forhold til hende og vores barnebarn, men det kan ikke lade sig gøre, som det ser ud lige nu, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om dårligt forhold med svigerdatter

I en årrække boede min søn og svigerdatter tæt på os, mens de kæmpede for at blive forældre. Da det lykkedes dem at få et barn, valgte de så at flytte tæt på vores svigerdatters forældre. Det er vel meget naturligt, men for os også meget ulykkeligt.

Sagen er nemlig, at vi ikke længere er gode eller fine nok for vores svigerdatter og hendes familie. Ikke at familien er finere end os, men hun og de opfører sig sådan. Selvom vi f.eks. kommer langvejsfra, når vi skal besøge min søn og svigerdatter, og selvom vi forlængst har meldt vores ankomst, så spises vi af med et glas vand, og så kan vi ellers lægge ører til, hvor hårdt det er for vores svigerdatter at være nybagt mor. Vores søn er sjældent hjemme, når vi kommer, selvom han har vidst det.

LÆS OGSÅ: Min mand er gået bort - og nu gider mine voksne døtre mig ikke

Mens vores svigerdatter altid holder stor fødselsdag for sig selv, så bliver vores søn aldrig fejret. Hans søskende har heller aldrig set deres lille nevø, og vi er sikre på, at når den lille skal døbes, så vil der ikke være plads til dem, mens vores svigerdatters familie naturligvis inviteres. Vores søn tåler ikke kritik af sin kone, selvom hun intet overhovedet gør for hans familie.

Tidligere havde vores søn en skøn kæreste, som vi hyggede os med, sådan er det ikke med vores svigerdatter, og vi er kede af det. Vi kan godt mærke på vores søn, at han ønsker, at vi skal være der mere for vores lille barnebarn, men han aner jo heller ikke, hvordan vi bliver behandlet af hans kone. Hvad gør vi fremover? Vi er faktisk flove over at have fået sådan en doven og snobbet svigerdatter.

Vibeke Dorph råder til ikke at være kritisk

Beklager, men jeg kan ikke lade være med at have en lille smule forståelse for, at jeres svigerdatter ikke har så travlt med at invitere jer hjem. For hvis I hver gang dukker op med en forudindtaget mening om, at hun både er snobbet og doven, så har hun da ikke særlig meget sjovt at se frem til.

Nu synes jeg også, at du har meget travlt med at holde fokus på, hvad din svigerdatter gør og især ikke gør, men hvad med at vende fokus mod din søn? Vi lever altså i 2022, hvor mænd har et lige så stort ansvar for det sociale samvær i familien, som kvinden har det. Her undrer det mig f.eks., at jeres søn ikke engang er hjemme, når I kommer på besøg, men overlader det til sin kone at tage sig af jer. Det kvitterer I så for ved at blive vrede på hende, men helt ærligt, det er vel også jeres søns ansvar at tage sig af jer, hans forældre.

LÆS OGSÅ: Skal jeg konfrontere min mand med hans voldelige adfærd?

Ligeledes hvad angår fødselsdage og andre festligheder i familien. Her har jeres søn da også et ansvar for at arrangere og invitere jer og ad den vej sørge for, at I får lejlighed til at være sammen med resten af familien. Hvorfor er det ansvar kun overladt til jeres svigerdatter, der tilmed er nybagt mor, og som også har sin egen familie at tænke på?

Mit råd til dig er derfor, at du dropper den kritiske mine over for din svigerdatter. I stedet skal du tale – venligt – med din søn om, hvad I kan gøre for at hjælpe den lille familie, og hvordan I alle får det bedre sammen. Her skal du smøge ærmerne op og gå positivt til sagen uden alle mulige fordomme om, hvad jeres svigerdatter skulle mene og tænke om jer. For ligegyldigt, hvad hun tænker nu, så vil hun helt sikkert komme til at tænke noget ganske andet og bedre, hvis I møder hende med velvilje og hjælpsomhed i stedet for den bebrejdelse og mistro, hun mødes med nu.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Brevkasse og Bedsteforældre

610x200_woordy_knap2.jpeg