Brug foråret på de danske museer
Foto: In the Wing beat of the Swans by Asger Jorn Denne artikel er sponsoreret af: Lemvig Museum, Moesgaard Museum, Museum Jorn, Museum Salling, Museum Salling, Museum Silkeborg & Museum Vestfyn.

Brug foråret på de danske museer

I en tid med konstant online tilstedeværelse, kan der være brug for steder, hvor vi kan fordybe os og lære noget om os selv og hinanden.

Når museer er bedst, er de steder, hvor vi kan føle os hensat til en anden verden samt se og opleve noget, der er forskelligt fra vores hverdag, som vi samtidig kan bruge i nutiden.

Museer er på den ene side et sted for diskussion og modsigelse, undren og udfordring, og på den anden side et sted for glæde. Vi har samlet en række fremragende danske museer, som både inviterer til fordybelse og underholdning.

Oplev den levende by Pompejimoesgaard-museum.jpgDet er et af verdens mest kendte arkæologiske fund, der til og med 10. maj 2020 kan opleves på Moesgaard Museum i den anmelderroste udstilling 'På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum'.

Moesgaard har fået mulighed for at låne spektakulære genstande hjem fra Italien, og særudstillingen tager publikum med ind i den levende by, Pompeji, som byen tog sig ud på sit absolutte højdepunkt.

Herfra samlede romerne alle trådene i Middelhavet, og her levede man det søde liv – la dolce vita – før katastrofen i Napolibugten i år 79, hvor byerne Pompeji og Herkulanum gik til grunde som følge af vulkanen Vesuv’s udbrud.

Se Vesterhavet i stilhed og stormlemvig_sct_hans_aften.jpgJens Søndergaards Museum ligger smukt på Bovbjergs skrænter med Vesterhavet som nærmeste nabo. Jens Søndergaard (1895-1957) var en af de store skikkelser i dansk kunst i 1900-tallet, og museet rummer en fantastisk samling af hans farverige værker.

Jens Søndergaard var betaget af det vestjyske landskab og har malet Vesterhavet utallige gange – i stilhed og storm. Det lille museum på Bovbjerg blev grundlagt af maleren selv, fordi han ønskede, at publikum skulle opleve hans kunst i den storslåede natur, som inspirerede ham. Museet var tidligere Søndergaards sommerhus og atelier.

Jens Søndergaards Museum er alle tiders mulighed for en kombineret kultur- og naturoplevelse og er virkelig et besøg værd!

Markante kunstnere på Museum JornJorn_stalingrad_2.jpgAsger Jorn er en af de mest markante og betydningsfulde danske kunstnere fra det 20. århundrede. Jorn var medstifter af avantgarde-bevægelsen CoBrA sammen med blandt andre Christian Dotremont, Karel Appel, Constant og Corneille.

Jorns værker findes i dag på museer i hele verden - fra London til New York.

Museum Jorn har også en større samling af den danske maler Per Kirkeby (1938-1918), og har netop indviet et 'Per Kirkeby rum' med centrale værker af kunstneren.

Museet ligger flot placeret ned til Gudenåen og rummer desuden Café Cobra, hvor du kan nyde en lækker frokost eller drikke en kop kaffe.

Oplev 55 millioner år gamle fossilerSalling_Fur-Museum-a.jpgBesøg Fur Museum og se museets enestående samling af 55 millioner år gamle fossiler fra moleret på Fur – en samling i international klasse.

Livet på Fur gennem de sidste 200 år kan du opleve i udstillingerne Gammelhavn på øens sydvest kyst og Museumsgården ”Det Lille Land” i Fur Museums have.

I sommerferien i ugerne 28, 29, 30 og 31 kan du være geolog for dag. Sammen med museets geologer kan du finde spændende fossiler af forskellige dyregrupper samt se et vulkanudbrud.

Se Dronningens kreative inspirationskilderSilkeborg_20191128_124954.jpgFå indblik i Hendes Majestæt Dronningens kreative verden i udstillingen ””Eventyrdronningen” på Museum Silkeborg, Hovedgården.

I udstillingen bliver man bliver man indført i dronningens inspirationskilder fra hun var barn, i form af billeder, bøger, balletforestillinger og meget andet.

Man får et kig ind i det private fotoalbum, hvor man ser, at udklædning og teater har været en del af Dronningens liv fra barn. Endelig kan man se en lang række af de kostumer og scenografier, Dronningen har lavet igennem et langt virke. Dragterne er udstillet i et magisk eventyrunivers skabt af multikunstneren Shane Brox. Udstillingen er åben til 13. april.

Nyd sølv, kitsch og kunst hos ERNST VestfynERNST.jpgSølvvarefabrikant Frederik Ernst (1892-1976) var en passioneret samler og kunstelsker, som har sat sit særlige præg på lejligheden i Østergade i Assens, hvor han havde bolig. I de samme bygninger havde han også produktion af sølvvarer.

I dag danner bygningerne rammen om Museum Vestfyns totaloplevelse: ERNST. Her kan du opleve den autentiske lejlighed, som Ernst brugte sine penge på at fylde med sølvgenstande, porcelæn, kitsch, kunst og interiører fra hele verden.

De mange smukke skatte, du kan nyde, omfatter alt fra miniatureportrætter af Napoleon til en imponerende samling af porcelænsstel. Fra lejligheden på 1. sal er der et smukt kig ned i den lille italiensk-inspirerede gårdhave, som Ernst skabte. Her kan du nyde roen og duften af roser.

I de tidligere fabrikslokaler i stueetagen får du fortællingen om den store produktion af sølvtøj, der frem til midten af 1950’erne blev produceret på ”J.Ernst’s Sølvvarefabrik”. Du er velkommen til at åbne skufferne og se nogle af de sølvvarer, der blev produceret.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Livsstil