GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Få Camilla Ottesens tips til en roadtrip i Californien.
Foto: Camilla Ottesen, Getty Images, All Over og iStock. Få Camilla Ottesens tips til en roadtrip i Californien.

Roadtrip Californien

Få Camilla Ottesens guide til en fantastisk roadtrip i Californien

Californien er gået i blodet på tv-vært Camilla Ottesen, der tog med sin familie til den tilbagelænede solskinsstat. På bare tolv dage nåede de at se stjerner på Hollywood Walk of Fame, bo på en hesteranch i bjergene ved San Diego, shoppe designervarer til halv pris på et outlet og spotte sæler langs kysten mellem San Diego og Los Angeles.

Hvad er det, der er så magisk ved Californien? Hvorfor er det, at jeg og millioner af andre turister gang på gang vender retur til The Golden State? Californien har noget for alle, uanset budget eller ønsker til oplevelser – en kombination der, for mit vedkommende, er svaret. Her kan jeg både hoppe i vandrestøvlerne til en trekking-tur i bjergene og i stiletter, når jeg vil drikke cocktails på Justin Timberlakes og Pharell Williams’ stamsted. Jeg kan bade ved verdens bedste strande, tage på whale watching og se sæler langs kysten. Og her kan jeg hænge ud med de lokale, der er præget af en mentalitet, der er så afslappet og imødekommende, at man føler sig hjemme i det sekund, man træder ud af flyet.

På cykel til Venice Beach
Vi begyndte turen med tre dage i Los Angeles. Og hvis ikke man vil ruineres af en tur i Disneyland, Universal Studios og på dyr shopping, er her heldigvis masser af alternativer. Med eller uden børn er det et must at leje cykler på Venice Beach, der ligger i bydelen Santa Monica, og hænge ud på stranden med surferne, skaterne og hippierne. Vi tog bilen og parkerede den på en af de mange parkeringspladser ved stranden. Første stop var ”the pier”, en bred mole med et par forlystelser. Her står de lokale og spiller lidt på guitar, mens andre fisker i duften fra Santa Monica Pier Burger, der blander sig med den friske stillehavsluft. Det er ikke specielt fancy, men der er en virkelig rar stemning, som man bare får lyst til at være en del af. Man kan leje cykler flere steder langs stranden.Vi lejede tre cykler, den ene med anhænger til vores datter. Vi trillede stille og roligt sydpå i retning af Venice Beach, en tur på ca. 6,5 km. Da vi kom til Venice Beach, måtte vi selvfølgelig stoppe på The Muscle Beach. Her står de helt store fyre til offentlig skue og træner deres i forvejen alt for store muskler. Lige bag Venice Beach ligger en hyggelig gade med en række små design- og interiørbutikker, og hvor vi fandt den skønneste frokostrestaurant med en vidunderlig gårdhave. Vi cyklede tilbage langs stranden, hvor der flere steder er balancebomme, ringe, man kan svinge i, tov, man kan kravle opad og en gymnastikbarre til at svinge i. Det er sjovt for hele familien, og vi blev hængene et af stederne i flere timer og udfordrede os selv i de forskellige redskaber.

De kendte stjerner
En tur ned ad Hollywood Boulevard skal opleves. Ved biografen Grauman’s Chinese Theatre ligger Hollywood Walk of Fame med de ikoniske stjerner med aftryk af stjernernes hænder. Hele scenen er som et gøglershow med folk, der klæder sig ud som Michael Jackson, Shrek og Mickey Mouse. Det er meget underholdende, og når man har fået nok, kan man tage med på en tur med en af de mange sightseeingbusser, man bliver tilbudt. Vælg en af de korte ture, og bliv kørt rundt og se, hvor de kendte bor.

Det er en god mulighed for på kort tid at opleve bydele og seværdigheder som Hollywood, Beverly Hills, Rodeo Drive, Mulholland Drive og det berømte Hollywood-skilt. Spis frokost eller aftensmad på en af LA ’s lækreste restauranter, Taste, som ligger på Melrose Avenue. Det kan være svært at vælge fra menukortet, da man har lyst til at bestille det hele. Tag plads udenfor, og nyd maden og synet af alle de smarte, åbne biler der kommer kørende med store shoppingbags stikkende op fra bagsædet. Man kan jo selv bagefter gå en tur ned ad Melrose Avenue og se de nyeste kollektioner fra Vera Wang, American Vintage og tjekke Marc Jacobs’ altid imponerende og kreative vinduesdekorationer.

LÆS OGSÅ: Se insiderens tip til Australiens badeby nr. 1


The Ranch
Sammen med vores venner, som bor i Californien, og nogle venner fra Danmark, havde vi lejet en stor ranch, som lå mellem Los Angeles og San Diego. På vejen dertil tog vi et smut forbi et af de helt store outlets, som ligger ved Palm Springs ca. to timers kørsel fra Los Angeles, og som har alt, et shoppelystent hjerte kan begære. Priserne er mellem en tredjedel og halvdelen af prisen i Danmark, og selvom det ikke er de allernyeste kollektioner, der sælges, kan man gøre nogle fantastiske røverkøb. Sæt minimum et par timer af, for med over 130 butikker og mærker som Nike, Gucci, Burberry, Polo Ralph Lauren, Diane von Fürstenberg og Bottega Veneta, er det virkeligt ærgerligt ikke at have tid nok.


I USA må man jo ikke gå ned på biler – især ikke hvis man er gift med en mand, som har bedre styr på de nyeste bilmodeller end bryllupsdatoen. Vi havde lejet en stor Chevrolet Suburban, og i den var vi godt kørende – videre til vores lejede ranch. Ranchen lå oppe i bjergene med den smukkeste udsigt til Stillehavet i horisonten. Stedet mindede om en mexicansk hacienda, og der var alt, vi kunne drømme om: en stor pool, jacuzzi, heste, man kunne ride på i bjergene, stier til vandreture, bordtennis og en masse hyggelige terrasser, som var oplagte til kold chardonnay i de sene eftermiddagstimer og en bålplads, hvor de varme flammer om aftenen strakte sig livligt mod en sort, stjernebesat himmel.

Sæler og surfere
Efter fem dage i bjergene gik turen mod kysten igen, og første stop var i byen La Jolla ca. 20 min fra San Diegos centrum. Her finder man et stykke af USA s østkyst, man ikke glemmer igen. Området er et miks af klipper, brede strande fyldt med sæler og et rigt fugleliv.

I vandet ligger en stime af surfere og venter på den perfekte bølge, og man kan ikke undgå at blive revet med af den afslappede stemning. I modsætning til f.eks. Los Angeles, hvor alt foregår i bil, kan man her i La Jolla gå rundt til det hele. Det er ikke en stor by, men der er stadig et stort udvalg af lækre restauranter, kaffebarer og masser af butikker. Køb en kaffe to go, og sæt dig et sted, hvor du har udsigt til sælerne og det imponerende syn af paragliderne, der kæmper om pladsen på himlen side om side med de store flokke af pelikaner. Det er en smuk oplevelse.

Den mest populære rute langs Californiens kyst er ad Highway 1 mellem Los Angeles og San Fransisco. Men kyststrækningen mellem San Diego og Los Angeles er også en smuk tur og måske lidt overset af mange turister. Da vi forlod La Jolla og kørte tilbage nordpå, stoppede vi i byen Del Mar. Vi tjekkede ind på Hotel L’auberge Del Mar, som ligger smukt ud til kysten. Hotellet har opvarmede pools og byen er superhyggelig.

Langs strækningen videre nordpå mod Los Angeles ligger der mange små, hyggelige surferbyer som f.eks. Oceanside, Carlsbad og Laguna Beach. Sidstnævnte er kendt for nogle af Californiens lækreste strande, og mange steder kan man leje surferudstyr, kajakker eller tage med ud på en båd for at se på delfiner eller hvaler. Laguna Beach ligger i den mere mondæne ende af byerne langs kysten, og er med lokalt kunsthåndværk og hyggelige caféer og restauranter bestemt et stop værd. Vi spiste frokost på hotellet Surf and Sand, som ligger på stranden og som derfor har Stillehavets beroligende bølger på menuen morgen, middag og aften.Til trods for at ferien ikke varede længere end tolv dage, føltes det som meget længere. Det gælder om at planlægge de ting, man gerne vil se, og ikke have for mange ”spilddage”. Vi oplevede en masse, men havde stadig tid til dasedage ved pool og strand. Jeg er vild med Californien, og kan ikke vente med at komme tilbage, for der er så meget mere, jeg skal opleve. California – see you soon again.


✈Vores rejse
- Vi var to voksne og to børn på 5 år og 8 år. Billetterne kostede 3.800 kr. t/r pr. person til Los Angeles via London med Virgin Altlantic. Vi var af sted i 12 dage. 

- Da vi ankom til Los Angeles, lejede vi en bil for hele perioden, fordi det næsten er umuligt at komme rundt uden. 

- I Los Angeles findes der utallige hoteller, og beliggenhed er ikke så vigtigt, da man kører til alt. Find et godt tilbud på Hotels.com, og book noget, der passer til budgettet, og prioriter gerne en pool, da det er rart at kunne blive kølet ned efter sightseeing. 

- Efter tre dage i Los Angeles kørte vi til The Ranch, hvor vi boede i fem dage sammen med fire vennepar. Derefter kørte vi videre sydpå til San Diego/La Jolla, hvor vi boede et par dage på Scripps Inn La Jolla Cove. 

- Efter et par dage begyndte vi så småt turen tilbage mod Los Angeles og stoppede på L’Auberge Del Mar i to dage, hvorfra vi kunne udforske kysten i området.

LÆS OGSÅ: På luksustrekking i Nepal

De gode adresser:

Santa Monica/Venice Beach
Lej cykler ved Santa Monica, og kør sydpå i ca. 20 minutter til Venice Beach. Det koster 7 dollars i timen eller 18 dollars for en hel dag. Bag ved Venice Beach ligger Abbot Kinney Boulevard. Læg vejen forbi Restaurant Gjelina. Gjelina.com Melrose Avenue Forkæl dig selv ved at spise frokost eller aftensmad på den hyggelige terrasse på Restaurant Taste. Ilovetaste.com

Downtown LA
Downtown LA er fasinerende med alle højhusene, men når du har brug for et break fra den hektiske trafik, så tag elevatoren op til toppen af The Standard Hotel til en forfriskning. Med en vild udsigt og en futuristisk stil kan du slappe af med fødderne i poolen. Standardhotels.com/downtown-la

Hollywood Boulevard
Oplev Hollywood Walk of Fame. Hop på en af Starline Tours-busserne. Voksne koster 42 dollars og børn 32 dollars for 2 timers tur. Starlinetours.com, Tclchinesetheatres.com

Lej dit eget hus
På Homeaway.com eller Tripadvisor.com kan man søge på udlejningshuse/lejligheder i alle størrelser og prisniveauer. Vi faldt pladask for The Ranch by the Sea til ca. 8.000 kr. i døgnet for hele huset med plads til 18 personer.

Outlet i Palm Springs
Desert Hills Premium Outlets, Cabazon. Med over 130 forskellige designerbutikker til børn og voksne. Åbent alle dage fra kl. 10.00 til 20.00. Premiumoutlets.com

La Jolla
Går man med en drøm om at prøve at paraglide, er La Jolla det bedste sted i USA at prøve det. Naturen bliver ikke mere spektakulær. Det koster mellem 150 og 200 dollars. Sandiegan.com/torrey-pines-gliderportlajolla
Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Camilla Ottesen og Rejser med børn