Camilla Søe Maria Gudme om EnBlandtOs og metoo

Foto: Les Kaner Sammen startede Camilla Søe og Maria Gudme bevægelsen En Blandt Os.

En Blandt Os

”Det siger noget om, hvor sårbart det her er, at vi fik fortællinger, som blev fortalt for første gang til det dokument”

Da #Metoo-bølgen ramte Danmark, besluttede fire politikere sig for at oprette et Google-dokument, hvor kollegaer anonymt kunne dele oplevelser med seksuelle krænkelser. Og det blev for alvor en øjenåbner, fortæller to af initiativtagerne, Maria Gudme og Camilla Søe, i et stort interview med ALT for damerne.

Selvom de står langt fra hinanden politisk, var Maria Gudme og Camilla Søe ikke i tvivl om at stå sammen, da #MeToo-debatten blussede op i 2020.

De ville skabe et talerør for kvindelige politikkere, der havde været udsat for for seksuelle krænkelser – og her blev et fællesdokument hurtigt en øjenåbner for, hvor svært det er at tale højt om overgreb og sexisme, og hvor mange, der bærer på deres oplevelser med krænkelse helt alene.

Det fortæller de i et stort interview med ALT for damerne.

Damernes Salon - Live Tour

Er du klar til et event, som får dig både til at græde, gyse og grine på én aften?

Kom helt tæt på Katrine Engberg, Ditte Giese, Nillou Zoey Johansen, Maria Gudme og Camilla Søe i personlige og stærke samtaler om livet som voksen kvinde.

Alpha Forlag og ALT for damerne sørger for, at du på aftenen får en lækker goodiebag med gaver til det indre og det ydre (værdi min. 300 kr.).

Eventet afholdes i Skanderborg, Rødovre og Svendborg – du finder mere info og kan købe din billet lige her.

Sammen med Freja Fokdal og Sigrid Friis Proschowsky fra Radikale Venstre oprettede de et Google-fællesdokument, hvor kollegaer mm. kunne berette om deres oplevelser.

Camilla Søe: ”På en eller anden måde blev det Google-dokument en ventil for rigtig mange oplevelser, og det at underskriverne fik lovning på anonymitet i forhold til deres fortællinger gjorde, at det var alle tænkelige typer vidnesbyrd, der kom ind, fra sexistiske kommentarer til overgreb og decideret voldtægt."

Maria Gudme: ”Lige der fik vi indsigt i, hvor skrøbelig et fundament vi står på. Det siger noget om, hvor sårbart det her er, at vi fik fortællinger om overgreb, som blev fortalt for første gang til det dokument. At folk øjensynligt havde mere tillid til at skrive deres historie i Google Docs end til at gå til deres ledelse. Det viste også, at det har krævet hardcore solidaritet og tillid blandt os. Det har holdt mange tilbage fra at gå ind i debatten, at du skal ind og røre ved noget af det, der gør allermest ondt, og at det kræver rigtig mange ressourcer.”

Søstersind

Midt i den store debat stod de fire politikere sammen med de anonyme kvinder i ring om hinandens oplevelser og gjorde #metoo til #ustoo. De håbede, at dét kunne skabe en tillid og en tryghed, som ville få flere til at dele de historier, som de brændte inde med.

Maria Gudme: ”Vi har oplevet, at folk lyttede mere, når vi stillede os ved siden af hinanden, end når vi stod hver for sig.”

Camilla Søe: ”Vi har til tider haft brug for en, der som en fodboldtræner siger ”kom så, ud at løbe efter den bold”. Når du er i denne her debat, får du hurtigt nogle vrangforestillinger og stiller spørgsmål til, om du selv har sendt nogle signaler og handlet, som du skulle. Det er afgørende at have en anden, som siger, at du har gjort præcis, som du skulle. Man har flere muskler, når man er to.”

Maria Gudme: ”Hver gang man stiller sig lidt frem, så kræver det rigtig mange ressourcer. Og dem kan jeg bare mønstre på en anden måde, når jeg i princippet kan læne mig tilbage og vide, at Camilla står der til at gribe mig og hjælpe med at løfte mig op igen bagefter.”

Læs hele interviewet med Camilla Søe og Maria Gudme, der udkommer i uge 39.

Du kan møde dem i Skanderborg, Rødovre og Svendborg, når ALT for damerne og forlaget Alpha inviterer til Damernes Salon Live Tour i oktober. Læs mere på livetour.alt.dk.

Camilla Søe

  • Medlem af Venstre siden 2013, konsulent og debattør.
  • Uddannet i international virksomhedskommunikation fra Copenhagen Business School.
  • 31 år.

Maria Gudme

  • Dansk regionsrådspolitiker for Socialdemokratiet og siden 9. maj 2022 medlem af Folketinget.
  • Har været aktiv i Socialdemokratiet siden 2009. Konsulent.
  • 33 år.

Søe og Gudme var blandt initiativtagerne til #EnBlandtOs-bevægelsen, der med 322 underskrifter og 79 vidneberetninger satte en fed streg under det faktum, at der findes sexisme i dansk politik.

De er forfattere til “Feministisk kampskrift, mod, magt & metoo”, som udkommer 21. oktober på forlaget Alpha.

Se, hvad vi ellers skriver om: Samfund, #MeToo, Politik og Bøger

610x200_woordy_knap2.jpeg