Carsten Bjørnlund
Foto: Bjørn Bertheussen Skuespiller og sanger Carsten ­Bjørnlund om at håndtere vrede, om sit store ­forbillede Trine Dyrholm, og om et hus, han ville ønske, han aldrig havde solgt.

Carsten Bjørnlund om kvinder

"Enhver kvinde bør vide, at det ikke var med vilje. Uanset hvad manden kommer til at gøre, vil han ikke gøre kvinden ked af det"

Carsten Bjørnlund om en ting, enhver kvinde burde vide om mænd.

Er der et karaktertræk, du misunder kvinder for at have, som mænd ikke har?
– Der er ikke så stor forskel på mænd og kvinder. Omsorg er jo ikke kun kvinder forundt, mandlig omsorg kan være lige så godt. Rent samfundsmæssigt er vi nået til et sted, hvor man som mand godt kan få lov til at dyrke det, kvinder tidligere har været forundt og vice versa. Vi har alle lov til at være den, vi er. Om det er det, vi traditionelt kalder kvinde eller mand, er ligegyldigt for mig.

Hvad bør enhver kvinde vide om mænd?
– Hmm... der er meget kvinder bør vide. Men enhver kvinde bør vide, at det ikke var med vilje. Uanset hvad manden kommer til at gøre, vil han ikke gøre kvinden ked af det. Jeg kender ikke nogen mænd, der er ude på det.

Hvilken kvinde har ­inspireret dig mest?
– Det har mange kvinder. Min kæreste er en daglig inspiration som forælder. Men professionelt er det Trine Dyrholm, som har været en kæmpe inspiration for mig. Hun er en af de bedste herhjemme. Hun besiddder en form for ærlighed og sandhed. Hun kan finde ud af at give slip og glemme sig selv, så man som publikum glemmer, at hun er skuespiller. Hun giver os lov til at glo ind i mørket uden at være forfængelig.

Hvornår vidste du, hvad du skulle lave?
– Jeg har altid vidst, jeg ville være skuespiller. Jeg ved ikke, hvad der har gjort det, da det er noget, der er blevet plantet i mig meget tidligt, men siden jeg var 7 år, har jeg villet være skuespiller.

Hvilken sang betyder mest for dig?
– Det gør Rovdrifts egen sang "Ateistisk mesterværk". Den markerer starten på Rovdrift og starten på en drøm, jeg har haft, siden jeg var teenager, nemlig at have et orkester. Jeg har altid sunget, men jeg ville hellere skuespillet, så det blev mit egentlige job. Nu er jeg bare så heldig at lave begge ting, så det er fedt. Man kan sige, at Rovdrift er en slags bibeskæftigelse.

Hvornår vidste du, at du var god til at synge?
– Jeg fandt hurtigt ud af, at man bliver bedre af at øve sig. Jeg er ikke sanger i traditionel forstand, men fortolker. Jeg bruger mit skuespil til at fortolke vores egne sange og fremføre dem. For mig handler det om at fortælle nogle historier gennem musik. Det er en anden form for formidling, som er interessant at arbejde med. Der er en anden frihed og stringens ved musik, fordi det ligger rytmisk på toner. Det handler om at finde en frihed inden for det, og det er interessant.

Hvilken beslutning har du fortrudt?
– Jeg har haft et hus, jeg selv byggede meget af, og det fortryder jeg, at jeg solgte i 2007. Jeg havde lagt en masse energi og kærlighed i det. Det var et dejligt hus, men jeg skulle videre i livet. Selve huset kunne jeg dog stadig godt tænke mig at have.

Hvad kan gøre dig vred?
– Uretfærdighed, fordi det er uretfærdigt, ha ha. Hvis jeg bliver uretfærdigt behandlet, eller hvis folk misforstår mig og tror, jeg har handlet ondt med vilje, har jeg svært ved at rumme det. Jeg bliver mest vred, når andre dømmer mig som et dårligt menneske baseret på en misopfattelse.

Hvordan håndterer du ­vreden?
– Det gør jeg ikke. Jeg er ikke særlig god til det. Jeg prøver at trække vejret ned i maven, når det kommer brusende, og holde hovedet koldt. Nogle gange lykkes det, men andre gange taber jeg til vreden. Her handler det om at få sagt undskyld og sige, at det ikke var med vilje. Jeg bliver dog sjældent rasende i arbejdssammenhænge. Men vi er alle mennesker, der har følelser, som kører op og ned, så det vigtigste er, man siger undskyld, hvis man gør andre kede af det.

Carsten Bjørnlund, 43

­Skuespiller, bl.a. kendt for DR-serien "Arvingerne", og sanger i bandet Rovdrift. Aktuel med Rovdrifts nye EP "Troløs".

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview