Cathrine Lundager mandsopdækket

Foto: Tor Birk Trads/Getty Her er 7 grunde til, at du skal følge med i årets EM, skriver klummeskribenten.

Hungrer du efter fællesskab, kultur og kram? Cathrine opdagede noget særligt, da hun så tv med kæresten...

Mænd er mest dem, der ser fodbold, men faktisk er fodbold for ALLE. Det er sådan set ikke en kønsbestemt oplevelse, selvom det tit virker sådan, skriver klummeskribent Cathrine Lundager, der kommer med 7 grunde til, at du skal se EM.

Engang havde jeg en kæreste, der aldrig var super udadreagerende emotionelt.

Faktisk var han altid ekstremt (irriterende) rolig. Undtagen når han så fodbold.

Så rejste han sig op og råbte. Af glæde. I vrede. I ren afmagt. Hvis der var andre, altså typisk mænd, til stede, kunne de finde på at kramme. Hinanden. Som om de havde noget meget vigtigt tilfælles.

Det var lige her, jeg begyndte at tænke over, hvad det er fodbold egentlig kan, og hvad det er, det gør ved mennesker.

Det var lige her, jeg begyndte at få en klar fornemmelse af, at jeg faktisk gik glip af noget. Noget der så sjovt ud, noget, der virkede som et Nirvana for frihed og en masse følelser.

Jeg havde ret; Here we are, nu er der EM, det er på hjemmebane for første gang, og jeg glæder mig sgu helt sygt.

Sådan har de fleste kvinder det ikke nødvendigvis. Det er selvfølgelig en træls kønsstereotyp betragtning, men måske ikke én uden sandhed: I bedste fald er flere af mine veninder indifferente, i værste ser de med lettere gru frem til en måned, hvor bredde medier oversvømmes af fodbold, og der er underforstået carte blanche for far til at sidde foran fjerneren. Mange kampe skal spilles kl 18, det mest diabolske tidspunkt i enhver børnefamilie.

Mænd er mest dem, der ser fodbold, for det er blevet formidlet til dem i en tidlig alder, at det er fedt. Men faktisk er fodbold for ALLE, det er sådan set ikke en kønsbestemt oplevelse, selvom det tit virker sådan.

Her er 7 gode grunde til, hvorfor du kan gå i gang til det her EM, og hvorfor du godt kan glæde dig.

1. Det er en ventil

I en helt måned fra nu af giver EM dig igen og igen mulighed for at hengive dig til noget, der intet har at gøre med Aula, girokort og ventende e-mail-besvarelser – for nu at nævne tre af de mest enerverende ting, den her tvivlsomme verden også har at byde på.

Fodbold er frihed fra at opføre sig ordentligt og rationelt og meningsfuldt, som det ellers er en god ide i dit rigtige liv.

Alle har brug for en ventil. Hellere fodbold end narko fx. Det er det, mange mænd har forstået.

Ligesom de har forstået, at du ret beset aldrig behøver at smide din beskidte t-shirt i vasketøjskurven eller støvsuge, hvis du bare slet ikke har lyst til det, men måske først får det senere. Eller måske er det bare ham, jeg bor sammen med…

2. Eventyrlige forventninger er helt OK

I en af AGFs bedste slagsange lyder det: "Du får mål og succes, du får fisse, når du vil".

I en af FCKs: "Det er kampdag, klokken den er kvart i bold, jeg tager FC-trøjen på. Og selvom tøsen tigger om et søndagsknold, så siger jeg nej, nu må jeg gå".

Fodbold er arnested for komplet urealistiske forventninger og afkodninger af virkeligheden i øvrigt.

Hvis vi for et øjeblik ser bort fra det seksualiserede klammerjan-indhold, der ikke tager bestik af samtykkeloven, så er der noget fuldstændig fantastisk i, at det her er en verden, hvor utopisk tankegang er helt comme il faut.

Det, du håber på, bliver uden videre til virkelighed.

Du skal bare turde sige det højt: "Danmark vinder EM" – det er bedre at tro på det og så æde skuffelsen bagefter. For nej, jeg kender ingen, der nogensinde har tigget en mand i fodboldtrøje om et såkaldt 'knold'. Der findes ikke noget ord for seksuelt samkvem, som rimer på bold.

3. Du må gerne græde alt det, du vil

Du må gerne elske alt det, du vil.

4. Du behøver ikke engang tænke på dit parforhold

Jeg skal være den første til at sætte pris på en god samtale om, hvad der sidst er gået ned til parterapi af den slags, du både kan blive klogere på dig selv og din partner af.

Den slags, du kan have med andre eksistentielt nysgerrige kvinder.

Men nogle gange, bare nogle gange, så er det en vidunderlige aktivitet at se en fodboldkamp i selskab med nogle andre, du dybest set ikke behøver at forholde dig til.

Hvis nogen spørger dig om noget, må du gerne svare med enstavelser og holde øjnene koncentreret på kampen. Du kan jo fint tænke på, hvordan du planlægger at overtage verdensherredømmet, det er der aldrig nogen, der opdager. Før det er for sent.

5. Det er sommer og uden for sæsonen

Slutrunder fletter sig altid sammen med den fortættede stemning af sommer og ferie; sommerferie, der sniger sig ind på os, måske endda indtræffer. Ikke mindre i år og til det her EM, der skulle være sket allerede sidste sommer.

Det er varme fornemmelser af kolde øl/kold chablis og godt selskab. Inviter nogle venner over og se landskamp og grill nogle pølser, det er altså knaldhyggeligt. Du behøver ikke tage klaphat på.

6. Ronaldo

Ronaldo er verdens største influencer, et af de største forbilleder, måske det mest kendte ansigt på jordkloden og så selvfølgelig en af verdens bedste fodboldspillere.

Han er 36 år, så lad os bare gætte på, at det her kan være hans sidste EM med Portugal. Cristiano Ronaldo er den fodboldspiller, der bringer det hele sammen; der, hvor fodbold er fodbold, når det er allerbedst, men samtidig populærkultur, når det er allermest glitrende og kommercielt.

Se dokumentaren om Ronaldo; hvor tit han egentlig bliver klippet (tit), hvor ensomt et liv, han også har, hvor store faderkomplekserne er. Se ham på banen. Se hans Instagram.

Disclaimer: Han går ret meget op i sin træning, og jeg tror ikke, der findes strammere og mere veltrimmede røve derude end Cristianos og hans kones. Ronaldo er basically alt, hvad der er at sige om moderne fodbold i dag. Om moderne mænd måske endda.

Den der lidt forvirrede blanding af rå gammelskole urmaskulinitet og så følefamiliefar med masser af brug for anerkendelse.

7. Fodbold er lort & lagkage, lidt ligesom livet

Fodboldverdenen er beboet af ulideligt store mandlige ego'er både på og udenfor banen.

Den er domineret af gamle, rige, magtliderlige mænd, der mest går op i at få oliebaroner og nye kinesiske fanboys til at lægge deres mere eller mindre hårdt tjente penge i lommerne på dem. Den er sexisme, racisme og andet had.

Men den er OGSÅ kærlighed.

Ligesom livet heldigvis også er. Midt i alt det andet til tider ubærlige lortefuck.

Den er ”Real Love. Ridiculous, inconvenient, consuming, cant-live-without-each-other love.”, som Carrie Bradshaw siger det i et af de sidste afsnit af SATC, ganske vist uvidende om, hvad hun siger, når det kommer til fodbold.

Og det er fællesskab.

Til et EM mødes vi som europæere og som venner på trods af alle genvordigheder og forskelligheder. Der er bare noget smukt i at mødes og se mennesker give los.

Det er ikke maskulint at give den alt, hvad du har. Det er en betydning, vi har fundet på.

Det er menneskeligt.

Om klummeskribenten

Cathrine Lundager, 39 år

Kulturskribent

Vært på Radio4-podcasten ”Mandsopdækket”, hvor hun sammen med fodboldjournalist Dan Grønbech lover nul kampanalyser og ingen diskussioner af Danmarks chancer for at vinde EM. Til gengæld en podcast, hvor der kastes et blik på de mest kulturelt interessante fodboldspillere lige nu og det de står for

DanogCathrine-crop.jpgFoto: Tor Birk Trads

Se, hvad vi ellers skriver om: Ligestilling

610x200_woordy_knap2.jpeg