Sexisme på arbejdspladsen
SPONSORERET indhold

Min chef mener, at jeg selv har lagt op til en kollega, der chikanerer mig

Du klager over, at din nærmeste leder sender dig lumre og upassende beskeder, men bliver mødt med mistro fra ledelsen. Hvad gør du? Få svaret i denne uges sexisme-brevkasse.

Af:: HK Privat Foto: Getty Images
04. nov. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Ugens dilemma er bragt i samarbejde med HK Privat. Dilemmaerne tager udgangspunkt i nogle af de beretninger om seksuel chikane på arbejdspladsen, som ALT.dk har modtaget fra læserne, og er formuleret endeligt af HK Privat. Læs mere på deres hjemmeside her og få flere råd i #MeToo-skolen her.

Dilemma: Du har et studiejob i et varehus, hvor særligt den mandlige ledelse er gode venner med hinanden og kender hinanden godt. Du er egentlig glad for jobbet, men din nærmeste leder er begyndt at forsøge at flirte med dig på arbejdspladsen og sender dig lumre beskeder efter arbejdstid.
 
Da du klager over det til hans chef, bliver du mødt med spørgsmål som “Er du sikker på, at du ikke er kommet til at kysse med ham til en fest?” og “Du har nok flirtet med ham uden selv at lægge mærke til det.”

Næstformand i HK Privat, Anja C. Jensens 3 gode råd til at håndtere dilemmaet:

Først og fremmest vil jeg sige, at det er så enormt stærkt, at kvinden her vælger at gå til sin leder og bede ham om at håndtere det. Det er det helt rigtige at gøre og kræver mod i sig selv. Der er også ros til kollegerne, der fik hende skubbet afsted. Men hvor er det dog en fuldstændig ødelæggende måde at møde det på som leder! Og som kvinden i dilemmaet selv skriver, så gentager chikanen sig nu overfor andre. Det er slet ikke godt nok, så hvis du befinder dig i et lignende dilemma eller er bange for, at du kan ende i det, hvis du selv går til din leder, så er mine tre råd til dig dette:

1) Gør det klart for din chef, at sagen ikke er slut for dig.

Fortæl din leder, hvordan det påvirker dig, at han reagerer på den måde, han gør, og fortæl ham også, at du vil være nødt til at gå videre med sagen, hvis han ikke vil håndtere den.

2) Dokumenter dine oplevelser.

Skriv efter mødet din oplevelse af mødet ned og sørg for at bevare alle sms’er, billeder eller mails, der relaterer sig til sagen. Ofte kan man have lyst til bare at få slettet upassende sms’er og billeder, men det kan blive vigtig dokumentation senere.

3) Tag sagen videre.

Gå til din fagforening og/eller til din chefs chef. Dårligt arbejdsmiljø og seksuel chikane er et ledelsesansvar, og det SKAL din chef tage alvorligt. Hvis der er en chef højere op i systemet, så gå videre til vedkommende med dine oplevelser – og tag meget gerne en bisidder med (fx en tillidsrepræsentant eller en kollega). Tjek også gerne, hvad virksomhedens personalepolitik siger om seksuel chikane.
 
PS. Husk, at du altid har lov til at have en bisidder med til et møde med din chef, og selvom det ikke kan gøres om i denne kvindes beretning, så overvej selv, om du skal have en tillidsrepræsentant, en kollega eller måske endda en fra din fagforening med ind, når du første gang tager snakken med din chef.

Anbefalet til dig