Connie Nielsen
SPONSORERET indhold

Connie Nielsen: "Det er altid svært at tage afsked med mit hjem"

Som ung forlod Connie Nielsen Danmark for at blive skuespiller. Det kan man roligt sige lykkedes, for i dag er hun en af Hollywoods store skuespillerinder, men hjertet har hun tabt i Afrika, som hun besøger flittigt, og hvor hun netop har optaget DR’s nye dramaserie Liberty.

Af:: Maria Varming Foto: Bo Nymann
13. mar. 2018 | Livsstil | Hendes Verden

Hvilken vej var den første, du gik på?
– Jeg kan bedst huske Skagensvej og Rønnebær Allé i Frederikshavn, hvor jeg er født. Mit barndomshjem var en gammel rødmalet tolænget bondegård. Min mor lavede revy, så det er jeg vokset op med. Den hed Møllerevyen, men jeg må indrømme, at jeg ikke har set en revy siden dengang, siger Connie Nielsen, som er i Danmark for at give interview i forbindelse med DR's nye dramaserie Liberty.

Serien over Jakob Ejersbos roman af samme navn, som udspiller sig i Afrika, har netop haft premiere på skærmen, og seerne kan opleve Connie Nielsen i en af hovedrollerne. Det er lidt af et scoop, for den efterhånden amerikanske stjerneskuespillerinde er sjældent på arbejde i sit hjemland.

DRs dramaserie Liberty er baseret på Jakob Ejersbos roman af samme navn og foregår i Tanzania i slutningen af 1980’erne. Her ses hovedrollerne i Liberty. Foto: Agnete Schlichtkrull.

Som ung tog Connie Nielsen fra Nordjylland til Paris, Rom og New York, hvor hun arbejdede som model for at tjene penge til at uddanne sig til skuespiller. Hun fik sit gennembrud i filmen Djævlens Advokat, hvor hun spillede over for selveste Al Pacino. Siden blev det til flere store roller i USA, inden hun i 2004 dukkede op i Susanne Biers film Brødre, som Danmarks hjemvendte datter.

Hvad lærte du undervejs i optagelserne til Liberty?
– Jeg vidste godt, at menneskerne på settet og hele elektriciteten på settet ville være fantastisk, så det kan man ikke sige, at jeg lærte. Jeg lærte heller ikke ret meget nyt om Afrika, for det er et kontinent, som jeg kender ret godt i forvejen. Faktisk er jeg tit i Afrika en gang om måneden eller mere på grund af hjælpearbejde.

LÆS OGSÅ: Nicolaj Kopernikus om ligestilling: ”Det kræver kræfter, hvis vi vil vende det lort, vi har fået opbygget”

Hvordan fandt du vej til at lave hjælpearbejde?
– Da jeg lavede filmen Kidnappet for snart ti år siden, lærte jeg en del mennesker at kende i den kenyanske by Kibera, som er verdens største slumområde. Jeg mødte helt privat mennesker, som er på sultens rand. Intelligente mennesker, som har lige så meget at tilbyde verden, som jeg har. Men forskellen på dem og mig er, at de er sultne og syge, fordi de drikker forurenet vand. Når vi hjælper dem, skaber vi en kapacitet hos dem, så de kan hjælpe sig selv videre.

Det var på den baggrund Human Needs Project, som Connie Nielsen er forkvinde for, så dagens lys. Her hjælper hun med at skaffe infrastruktur, wifi, vand og uddannelse til slummen, så indbyggerne fremover kan klare sig selv.
Med Liberty er Connie Nielsen vendt tilbage til det afrikanske kontinent. Serien er optaget i Sydafrika, og hun spiller Katrine, en dansk kvinde, som er gift med en tvivlsom svensk entreprenør. Hun lever det søde liv ved swimmingpoolen med en mindre hær af tjenestefolk omkring sig, mens hendes mand hiver penge hjem til store middage, smukke ting til hjemmet og rigeligt med alkohol. Katrina har egentligt nok at leve for, men alligevel er der en udtalt tomhed i hendes liv.

Hvem har fundet vejen til dit hjerte?
– Afrika er et smukt kontinent med en smuk æstetik og fantastiske kulturer. Jeg siger kulturer i flertal, for vi skal huske, at Afrika ikke er ét land. Men generelt synes jeg, at afrikanere har en meget smuk måde at tænke på. Derudover er det et kontinent i udvikling. De er på vej til at arbejde sig ud af post-kolonialismen. Det kommer både til at være et stort marked for os, samtidig med at de kommer til at udvikle teknologi og produkter selv.

Skuespiller Connie Nielsen. Foto: Bo Nymann. 

Hvordan har du det med at blive genkendt på gader og veje?
– Jeg er meget diskret med mit privatliv, og jeg føler, at folk respekterer, at jeg ikke ønsker at være en offentlig figur. Det gælder både i San Fransisco, hvor jeg bor og i Danmark. Jeg tror også, jeg har held med at skjule mig lidt, fordi jeg skifter karakter i alle mine meget forskellige roller, siger Connie Nielsen med et smil.

LÆS OGSÅ: Mille Lehfeldt: "Jeg kan sætte flueben ved alle klichéerne ved at vokse op med en berømt mor"

Hun har ganske rigtigt været vidt omkring, og i film som Wonder Woman og Gladiator, som er nogle af hendes største, er der brugt mange timer i garderoben og sminken på at få hende til at se markant anderledes ud end den kvinde, vi møder i Liberty.

– Det betyder, at folk ikke genkender mig så let. Hvis folk stopper mig på gaden, er det dog altid på en god måde. Folk er venlige, og det er altid en stor glæde for mig, når de stopper mig for at sige, at de elsker mit arbejde.

Hvilken vej bor du på nu?
– Jeg bor i San Fransisco, men jeg arbejder i hele verden. Jeg deler min søn, Bryce, med Lars (den danske trommeslager i det amerikanske band Metallica, Lars Ulrich, som Connie Nielsen var sammen med fra 2003 til 2012, red.). Det betyder, at jeg er hjemme i San Fransisco i de uger, hvor Bryce er hos mig. Da jeg skød Wonder Woman, satte filmselskabet Warner Brothers f.eks. en træningssal op i min garage og hyrede en personlig træner, så jeg kunne holde mig i form de uger, hvor jeg var hjemme. Når jeg ikke havde Bryce, fløj jeg til London og optog film og trænede sammen med de andre skuespillere, fortæller Connie Nielsen synligt begejstret for den ordning.

– Det samme gjaldt for Liberty. Jeg bad dem samle mine scener, så jeg kunne være i Sydafrika i korte perioder og så tage hjem. Det gik de virkelig i brechen for, og det gør filmselskaberne som regel. Faktisk er det et krav, når jeg skal lave film, at produktionsfolkene giver mig fleksibilitet til at være hjemme.
At Connies arbejdsliv og privatliv er delt sådan op, skyldes i bund og grund, at hun har svært ved at undvære sine nærmeste omkring sig. Hun fortæller, at hun dog også har haft den i dag 10-årige Bryce med på arbejde rundt omkring i verden, men han går i skole i USA, så der er han mest.

LÆS OGSÅ: Tine Gøtzsche: “Når du er kvinde i midten af 30’erne, skal du træffe et valg”

– Hver gang jeg skal rejse, synes jeg, det er svært at tage afsked med mit hjem, for jeg elsker at være sammen med mine børn. Heldigvis har jeg et arbejde, som giver mig lov til at være sammen med dem 24 timer i døgnet, når jeg så er hjemme. Jeg har selv skabt det arbejdsliv, og det holder jeg meget af.

Hvor er du på vej hen lige nu?
– Jeg er på vej hjem til USA efter et par dage i Danmark, hvor jeg også altid prøver at få tid til at se venner og familie. Jeg begynder allerede i næste uge at skyde optagelser til et projekt, som jeg desværre ikke må tale om endnu.

Anbefalet til dig