Danske museer viser os, hvem vi er
Foto: MEW Denne artikel er sponsoreret af: ARoS, CLAY, Davids Samling, De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, Den Hirschsprungske samling, Designmuseum Danmark, Det Nationalhistoriske Museum, Kunsten Museum of Modern Art & Observatoriet i Brofelde.

Danske museer viser os, hvem vi er

Museer. Det kan lyde lidt støvet. Især hvis børnene skal med. Men det behøver det bestemt ikke at være.

Både kunstmuseer, fagmuseer og kreative udstillinger fortæller vores historie, og gennem forståelsen af vores fortid og samtid bliver vi bedre til at se ind i fremtiden…

Vi har samlet en række danske museer, som viser os, hvem vi er som danskere og mennesker, og samtidig sætter livet i perspektiv.

500 års Danmarkshistorie detnationalhistoriske_fotograf_charlotte_dahl.jpgDet Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot er Danmarks nationale portrætgalleri. Museet fortæller gennem en stor samling af portrætter af personer, der har sat deres præg på historien fra det 15. århundrede til i dag, historiemalerier og interiører, 500 års Danmarkshistorie.

Året rundt afholdes derudover særudstillinger med portrætter, kunst, dragter og historiske genstande, der holder dialogen med fortiden i gang og sætter portrætkunsten i perspektiv.

Museet har til huse på Christian d. IV’s renæssanceslot i Hillerød, der indtil 1859 var residens for flere konger og havde en vigtig ceremoniel betydning i forbindelse med salving af de enevældige konger i Slotskirken.

Oplev Aarhus i alle regnbuens farveraros_aarhusartmuseum.jpgTag hele familien med på en 360° rundtur over Aarhus i alle regnbuens farver i Olafur Eliasson’s ”Your rainbow panorama”, mød vores 5 meter høje skulptur ”Boy” og gå på opdagelse i 20.000 m2 nutidskunst – på ARoS kan hele familien lave sjove og kreative opgaver sammen.

ARoS Café og Orangeri byder på lækker mad, kaffe og kage, og I kan gå på opdagelse i nordisk design, plakater og bøger i ARoS Shoppen.

Husk! Altid gratis entré for alle under 18 år.

Besøg aros.dk for aktuelle udstillinger og arrangementer.

Hverdage 10-21 / Weekender 10-17 (mandag lukket sep.–maj)

HJERL HEDE, Danmarks mest idylliske frilandsmuseum
HH_Sommer2017_72.jpgHJERL HEDE, Danmarks mest idylliske frilandsmuseum. Natur og kulturhistoriske oplevelser for hele familien, man aldrig glemmer.

På den jyske hede i skøn natur, byder vi indenfor til 50 bygninger, flyttet fra hele Danmark. Grundlæggeren H.P. Hjerl Hansen startede i 1930 med at flytte Vinkelgården til museet. Som i dag er Jyllands ældste fra 1546. Således fejrer museet sit 90 års jubilæum i 2020.

Vi viser hvordan man levede livet på landet op til 1930´erne og til sommer og jul er museet levendegjort af 100 frivillige. Oplev bl.a. damptoget, hestevognen og den historiske legeplads samt de gamle håndværk med alle jeres sanser.

Spirituel klan af keramiske skægmændCLAY_UKR1432_sRGB_2.jpgCLAY Keramikmuseum er et førende specialmuseum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design. Museet er en arkitektonisk perle, smukt beliggende i Middelfart med udsigt over Lillebælt.

Indtil d. 9. august kan man her opleve udstillingen TOTEM - Cathrine Raben Davidsen. Udstillingen er en sanselig totaloplevelse af Cathrine Raben Davidsens spirituelle univers med inspiration fra bl.a. tidligere tiders ansigtsurner og krukker med "skægmænd".

Unikakeramikken er skabt under et kunstnerophold på Royal Copenhagens fabrik i Glostrup fra 2017-19.

TOTEM omfatter desuden malerier, tegninger, grafik og en animationsfilm. Værkerne kredser om universelle temaer som fødsel, fællesskab og død.

Hen over sommeren vises desuden udstillingen Carl-Henning Pedersen – Lerets Billedmager.

Oplev kunst fra det meste af verden - helt gratis
david_collection._copenhagen.jpgMuseet Davids Samling indeholder tre samlinger, som går tilbage til stifteren C.L. David: Islamisk samling, Ældre europæisk samling og Nyere dansk samling.

Den islamiske samling viser kunst fra det 7. - 19. århundrede fra Spanien til Kina og fra Usbekistan til Yemen.

Den ældre europæiske samling indeholder kunst fra det 18. og 19. århundrede – møbelkunst, porcelæn, dansk fajance og sølvtøj samt danske, nederlandske og franske malerier.

Den nyere danske samling består af kunst udført omkring 1880-1950. Indtil 29. November 2020 kan ses særudstillingen “Fra Philipsen til Salto – gensyn med den nyere danske samling”.

Havet, kysten og strandingerne!St.-George-genstande.-Strandingsmuseum-St.jpg Et besøg på Strandingsmuseum St. George i Thorsminde er en oplevelse for alle sanser og for hele familien.

I rammerne af ny, prisvindende arkitektur og stemningsfulde, interaktive udstillinger fortæller Strandingsmuseum St. George dramatiske historier om de tusindvis af skibe, der gennem tiden er strandet på Vestkysten og om kystbefolkningens møde med søfolk fra hele verden. Kom tæt på en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der skete ud for Thorsminde 1811, hvor to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence forliste. Få viden om livet ombord gennem de mange genstande fra vragene og oplev St. George’s kæmpestore ror i tårnet.

Gå på opdagelse fra udsigtsplatformen øverst i tårnet og ned til marinarkæologens undersøiske univers. Besøg museumsbutikken og Restaurant St. George, der har udsigt over havet og den maritime legeplads.

Den Hirschsprungske Samling: 100 års dansk kunst
denHirschsprungskeSamling_adam_i_paradis.jpgDen Hirschsprungske Samling ligger ved det smukke Østre Anlæg midt i København. Museet, der er grundlagt af tobaksfabrikanten og kunstsamleren Heinrich Hirschsprung og hans hustru Pauline, åbnede i 1911.

Samlingen huser mere end 100 års dansk kunst fra det 19. og starten af det 20. århundrede - fra den danske guldalder til Skagensmalerne og symbolisterne. Museet rummer hovedværker af bl.a. C.W. Eckersberg, Anna Ancher, P.S. Krøyer og Vilhelm Hammershøi.

Den Hirschsprungske Samling er indrettet med møbler og mange malerier på væggene, som giver en intim og hjemlig atmosfære.

Henover vinteren og foråret kan museets gæster opleve udstillingen 'Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab' og Hjørneudstillingen 'Med samme kraft. Pasteller af Christian Horneman'.

Totaloplevelse for alle sanserDesignmuseet-garvey-simon-gallery.jpgDesignmuseum Danmark i København skruer op for volumen med et brag af en udstilling. 'Night Fever: Designing club culture 1960-today’ er en totaloplevelse, der appellerer til alle sanser med musik, mode, design og en god dosis nostalgi.

Der er noget at hente for unge, som ældre. Uanset om du slog dine folder på den legendariske New York’er-natklub, Studio 54, eller vrikkede til rytmerne af Roxy Music, hiphop, britpop eller house vil glæden ved musikken ramme dig i udstillingen Night Fever.

Gå på opdagelse i kunst og kreativitet
KunstenMuseum_071.jpgTræd ind på Kunsten Museum of Modern Arts stilfulde marmorgulve. Nyd moderne kunst i verdensklasse, det helt særlige lysindfald, arkitekturen, designet og inspirationen, der skyller ind over dig.

Kunsten i Aalborg er et museum, som forener shopping, lækker mad og hygge med store kunst- og designoplevelser. Den finske stjernearkitekt Alvar Aalto har tegnet museet, hvor store kunstnere som Jorn, Kvium, Nina Saunders og Louise Bourgeois udstilles.

Kunsten er samtidig et oplevelseshus, hvor du får ny energi, og hvor hele familien kan gå på opdagelse i kunst og kreativitet.

Kunsten er ét af Danmarks absolut mest familievenlige museer og har blandt andet en smuk park med landets sjoveste springvand, som børnene elsker.

Observatoriet i Brorfelde: Gå på opdagelse i naturvidenskabens forunderlige verden
observatoriet_til_alt.jpgLige mellem himmel og jord og midt i det gamle istidslandskab syd for Holbæk ligger Observatoriet i Brorfelde. Her kan man opleve Danmarks største stjerneteleskop og gå på opdagelse i naturvidenskabens forunderlige verden.

Kig ned i geologien og få øje på spor af landskabet, som du står på. Kig rundt og se, hvordan klima og natur skaber vores Jord. Og kig op - og lær at zoome ind på en verden langt borte.

Oplev udstillinger, der fortæller om astronomernes arbejde og om det liv, de levede på arbejdspladsen, der også var deres hjem.

På Observatoriet er nysgerrigheden det bedste værktøj.

Gå på opdagelse på Holstebro Museum
Holstebro-museum-Chada-Mansour-ved-kapitel-2.jpgBesøg Holstebro Museum og lad din nysgerrighed og dine sanser styre dig gennem historien.

I udstillingen ”Det eventyrlige Loft” møder du lokalhistorien, danmarkshistorien og verdenshistorien. I 14 fortællinger bevæger du dig gennem historien, og det er VORES historie, der gemmer sig i udstillingen.

I udstillingen ”Jernmænd” besøger du jernstøberiet og oplever, hvordan stærke mænd udviklede jernindustrien.

29. marts åbner udstillingen, ”Drager og andre mytiske væsner”, der er udviklet af American Museum of Natural History i New York. Det er første og eneste gang, der bliver mulighed for at opleve udstillingen i Danmark.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kunst og Kultur