Call Me By Your Name
SPONSORERET indhold

Copenhagen Pride Week: 9 filmfavoritter, der hylder mangfoldigheden

I anledningen af Copenhagen Pride Week har vi samlet 9 anmelderroste film, der hylder LGBT+-miljøet.

Af:: Amalie Louise Bernitt Foto: Blockbuster
16. aug. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Kærlighed kommer i mange farver.

Med Copenhagen Pride Week godt skudt i gang har vi samlet en række af tidens bedste og mest anmelderroste LGBT+-film, så du også kan hylde mangfoldigheden, kærligheden og den uendelige identitets-jagt hjemme fra sofaen.

Du finder både klassikere som ‘Brokeback Mountain’ og ‘Paris Is Burning’ på listen, der også indeholder nyere, anmelderroste biografbaskere som ’The Favourite’ og filmen med ferskenen, ’Call Me By Your Name’.

Kompleks kærlighed har været grundstenen til mange gode filmoplevelser, og disse ti, fine queer-film er ingen undtagelse. De rammer os lige i hjertekulen.

LÆS OGSÅ: Teater i København: Disse forestillinger, du bør tage ind og se

Paris Is Burning, 1990

Dokumentarfilmen ‘Paris Is Burning’ er en ikonisk og omdiskuteret skildring af drag-miljøet, der ikke kun er elsket af mange, men som også har banet vejen for nyere succeser som ’RuPaul’s Drag Race’ og ’Pose’.

Filmen er et intimt portræt af New Yorks vilde drag-fester i 1980’erne, hvor ord som Shade og Voguing blev allemandseje, og hvor personlighederne er så fulde af liv og varme, at det er svært ikke at elske dem. Men under festernes fornøjelige overflade lurer en verden af hård konkurrence, homofobi og racisme, og i en periode hvor AIDS hærger i særligt LGBT+-miljøet, er jagten på overlevelse altafgørende.

Har du ikke allerede set den provokerende, omdiskuterede og prisbelønnede ’Paris Is Burning’, fortjener den absolut en plads øverst på din watch-list. Præcis, som den har fået her.

Se ’Paris Is Burning’ på Netflix.

Call Me By Your Name, 2017

Filmen, der stjal anmeldernes hjerter og for alvor cementerede stortalentet Timothée Chalamet som en skuespiller, der er værd at holde øje med.

Året er 1983, og den 17-årige Elio holder sommerferie i Norditalien med sin familie, da den ældre og charmerende amerikaner Oliver, der er farens praktikant, kommer på besøg. Under Italiens varme sommersol udvikler de to drenge sagte, men sikkert en af de fineste affærer, som vil vise sig at ændre deres liv for altid.

Med stor sensitivitet og uforglemmelige scener (du husker måske den med ferskenen?) flyder filmen lige ind i hjertet, hvor den hænger ved, længe efter rulleteksterne er kørt forbi.  

Se ’Call Me By Your Name’ på Blockbuster eller Viaplay.

Fucking Åmål, 1998

Der sker intet i den svenske provinsby Åmål, hvor de unge dulmer kedsomheden med fester, alkohol og pillerier, og hvor alle, der falder bare en anelse ud fra normen, har svære odds imod sig.

Elin er skolens populære pige. Hun er udadvendt og smart, men slet ikke tilfreds med sit liv. Tilflytteren Agnes har derimod næsten ingen venner, selvom hun har boet i byen næsten i to år. Og så er hun håbløst og hemmeligt forelsket i Elin.

Da deres veje endelig krydses, udfoldes et livsbekræftende drama om kærlighed, identitet og hjertesorg.

For alle os, der voksede op i 90’erne, er Fucking Åmål en kultklassiker, der satte seksualitet, identitet og ungdom på skoleskemaet, midt imens vi alle jagtede svar på samme spørgsmål som Elin og Agnes:

Hvem er jeg?

Se ’Fucking Åmål’ på Filmstriben.dk eller HBO Nordic.

Moonlight, 2016

I et barskt kvarter nær Miami forsøger den unge og følsomme Chiron at manøvre sig gennem en benhård hverdag med grov mobning og med en mor, der er stofmisbruger. Hans eneste lyspunkt er narkodealeren Juan, der fatter medlidenhed med den traumatiserede dreng.

Igennem tre definerende nedslag i Chirons liv – barndommen, ungdommen og voksenlivet – følger vi hans jagt på livets mest essentielle spørgsmål om seksualitet og identitet i et miljø, der ikke ligefrem giver ham medvind på vejen, og hvor den sociale arv har urimeligt lange arme.

’Moonlight’ høstede enorm anerkendelse, da den udkom i 2016, og året efter kunne The New York Times inkludere den i deres liste over ”de 20 bedste film fra det 21. århundrede indtil nu”. Samme år blev filmen også den første LGBT+-relaterede film nogensinde til at vinde en Oscar-statuette for Bedste Film.  

Se den på Blockbuster, Filmstriben.dk eller Viaplay.

Brokeback Mountain, 2005

Har du ikke allerede set ’Brokeback Mountain’, har du uden tvivl hørt tale om den. Det skælsættende cowboydrama, der i 2005 var med til at bane vejen for homoseksualitet i nogle af Hollywoods allerstørste filmproduktioner.

Under en overvintring på Brokeback Mountain indleder de hårdkogte cowboys Ennis og Jack en svær og intens romance, kompliceret af både længsel og modvilje. For mens mændene giver deres drifter frit spil, er 1960’ernes homofobiske Wyoming fuld af foragt for dem, der måtte skille sig ud, og tilbage i deres respektive familiers lag må Ennis og Jack lægge låg på deres længsler. Også selvom det synes umuligt.

’Brokeback Mountain’ er en sensitiv, rørende og utroligt hjerteskærende fortælling om kærlighedens naturkraft, der føres sikkert i havn med Jake Gyllenhaal og nu afdøde Heath Ledger ved roret. Den rammer lige i hjertekulen.

Se ‘Brokeback Mountain’ på Blockbuster, Filmstriben.dk, Netflix eller HBO Nordic.

Girl, 2018

’Girl’ er en af de film, der ikke har travlt. Med fin følsomhed og flot skuespil skildrer den de særligt fysiske, men også emotionelle, kampe, en pige, der oprindeligt blev tildelt kønnet dreng, må konfrontere.

15-årige Lara danser ballet på højt niveau og drømmer at kunne ernære sig som professionel ballerina en skønne dag. Men Lara er født i en drengekrop, og på sin nye danseskole møder hun strid modstand for ikke at passe ind i de kasser, der klistrer sig til rollen som ballerina.

’Girl’ vandt hele fem priser til Cannes Filmfestival i 2018 – herunder til hovedrolleindehaveren og skuespildebutanten Victor Polster, der har høstet enorm anerkendelse for sit portræt af den transkønnede Lara.

Se ’Girl’ på Blockbuster.

Carol, 2015

Overklassekvinden Carol føler sig fanget i et kærlighedsløst ægteskab, da hun møder den unge ekspedient Therese i et stormagasin i 1950’ernes New York. Begge kvinder drømmer om en ny tilværelse, og ved deres første møde tændes en lille gnist, der hurtigt vokser sig så stor, at den er svær at omgå. Men prisen for kærligheden er høj, og de to kvinder må vurdere, om længslen vægter højere end de ofre, den koster.  

Cate Blanchett viser endnu engang sit store talent i rollen som den smukke og rige Carol i filmen, der er baseret på den kontroversielle roman ’The Price of Salt’ fra 1952. Og så er det værd at nævne, at ’Carol’ vandt Queer Palm-prisen tilbage i 2015.

Se ’ Carol’ på Filmstriben.dk og Viaplay.

The Favourite, 2019

Dronning Anne af Storbritannien vil meget hellere spise kage, lege med sine kaniner og lave ballade med sin fortrolige og hemmelige elskerinde, hertuginden Sarah Churchill, end hun vil regere et land.

Desværre er pligterne svære at omgås, når Storbritannien er splittet af krigen med Frankrig, og mens magtens elite forsøger at influere den smågale dronning, styrer Sarah slagets gang med hård hånd fra majestætens sengekant. Lige indtil Sarahs unge, smukke og tilsyneladende uskyldige kusine Abigail ankommer til slottet i søgen på arbejde. Snart opstår en bitter og skamløs strid om dronningens gunst.

Humoren er af den helt sorte slags i dette komediedrama, der har en af Hollywoods stærkeste, kvindelige trioer i de bærende roller. Og så formår den på fineste vis at forene både kostumer, sjov og seriøsitet uden at gå på kompromis med sine pointer – både når det kommer til regerings- og seksualitetspolitik.

Se ’The Favourite’ hos Blockbuster eller Viaplay.

Milk, 2008

’Milk’ er den (næsten) virkelige historie om menneskerettighedsforkæmperen Harvey, der bærer filmens titel som efternavn, og som var den første, erklærede homoseksuelle politiker, der blev valgt til et offentligt embede i USA.

Et valg, der ikke blot skabte politiske gennembrud for homoseksuelles rettigheder, men som også medførte store, personlige konsekvenser for Harvey selv. For mens mange ventede på netop det håb, Harvey kunne give, var modstanden mod homoseksualitet i 1970’ernes USA stadig galoperende.

Sean Penn kunne i 2009 høste stor anerkendelse for sit portræt af den modige og visionære Harvey Milk. Blandt andet har han i dag en fin Oscarstatuette stående for prisen som Bedste Mandlige Hovedrolle.

Se ’Milk’ på Blockbuster, Filmstriben.dk eller Viaplay.

Anbefalet til dig