Podcasts 2022

Foto: Getty Images En god podcast? Vi har samlet de bedste danske og internationale podcasts netop nu.

Bedste podcast

39 populære podcasts, du bør unde dine ører

Hvilken podcast skal du lytte til næste gang? Vi giver her bud på nogle af de bedste podcasts – både de helt nye og dem, der altid holder.

En god podcast kan forføre dig, helt uden du lægger mærke til det.

Med lyden af en podcast i ørerne har du også et perfekte alternativ til tv-serier, bøger og film. Men hvor skal du starte? Og hvad findes der af nye, spændende podcasts?

Læs med her, hvor vi giver dig en guide til vores favorit-podcasts netop nu. På listen finder du primært de bedste podcasts fra Danmark - og indimellem også ikoniske engelsksprogede podcasts.

Vi har opdelt listen efter forskellige temaer. På den måde kan du hurtigt finde noget inden for dit interessefelt at lytte til.

God jagt på inspiration!

De bedste dokumentar-podcasts Bedste podcast dokumentar 2022 x.jpg

Cilles sidste dag – Folkekirken/Aalborg Stift

En fredag for 15 år siden mistede Lisa Næblerød sin datter Cecilie. Hun blev dræbt af sin ekskæreste til en fastelavnsfest på sit gymnasium i Aalborg. Det var et drab, der chokerede hele landet og lagde Lisas liv i ruiner. I 'Cilles sidste dag' tager Lisa os med tilbage til den dag, der ændrede alt. 

Podcasten er i seks dele og lægger ud med fortællingen om Cecilies sidste dage, hvor hun slår op med sin kæreste. Han har i lang tid forsøgt at isolere hende fra omverdenen, og derfor er Lisa henrykt over at se sin datter, der pludselig blomstrer på ny og glæder sig til den kommende fest på gymnasiet.

Det er en fortælling om en mors enorme sorg over at miste sin datter, men det er også et indblik i kampen for at skabe et godt og meningsfuldt liv på trods af sorgen og savnet.

Hør 'Cilles sidst dag' her

Sallys Scientology – P1

I dag er Salle Krag Andersen sur over, at hun ikke råbte op, når noget ikke gav mening eller var direkte forkert, men i stedet blev hun, ja, hjernevasket til at sige: ”Hvis det ikke er sjovt, er det ikke Scientology!”

Denne podcast i to afsnit er historien om, hvordan en ung pige fra landet i 1988 indlemmes i den religiøse sekt, hvor hun var medlem i hele 21 år. Sally fortæller ærligt om sine oplevelser, så hårene på ens arme flere gange rejser sig undervejs. Et meget stærkt greb i podcasten er også, når Sally sammen med en skuespiller i en scene genopfører, hvordan Scientologys berømte 'Sikkerhedstjek' foregår, hvor de ud fra en nøje planlagt spørgevejledning får medlemmer til at røbe deres dybeste hemmeligheder. Hvordan de nedbryder den, de udspørger - og deres forsvarsmekanismer. Alt skrives ned i detaljer, og de uetiske og amoralske private handlinger gemmes i sektens arkiver.

Det er et indblik i, hvordan manipulation af mennesker finder sted – og stadig foregår i dag. Via Sallys fortælling bliver vi klogere på, hvordan hun kom ind i kirken, og hvad de mange år gjorde ved hende.

Lyt til ’Sallys Scientology’ her

Mors Afskedsbrev – P1

Da DR-værten Adrian Lloyd Hughes’ mor døde for 18 år siden, efterlod hun sig ikke kun fem sønner, hun efterlod også et mildt sagt chokerende afskedsbrev til dem. I brevet udpenslede hun, hvordan hendes sønner havde skuffet hende fælt – altså på nær Adrian.

Brev blev nærmest gemt væk og fortrængt, men nu har Adrian valgt at tage det frem igen. For hvordan endte hans mor, psykologen Jette Dreyer Hughes, med at blive den bitre kvinde, hun var på sit dødsleje?

Dette er både en families historie, men også et dyk ned i et stykke unik Danmarks historie, som allerede over 500.000 podcast-lyttere har kastet sig over. Og det er ikke uden grund.  Adrian Lloyd Hughes har skabt en rørende, underholdende – og til tider pænt foruroligende – podcast i seks afsnit, som alle bør unde sig selv at lytte til.

Hør 'Min mors afskedsbrev' her

The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow – Pineapple Street Studios

Ronan Farrow er søn af skuespiller Mia Farrow og filminstruktør Woody Allen – og så er han journalisten, der i 2018 afslørede Harvey Weinstein. 

Denne podcasten handler om det helt vilde forarbejde, der lå bag at få sandheden ud omkring den magtfulde filmproducent, som begik overgreb mod kvindelige skuespillere og ansatte.

Undervejs blev Farrow fx kontaktet af en tidligere spion, der havde været ansat til at skygge ham. Ligesom podcasten afslører tråde til andre magtfulde mænd, som fx Donald Trump. Faktisk har podcasten fået sit navn efter den term, 'The Catch and Kill', der bruges om den beskidte metode, hvorpå magtpersoner kan få "slettet" uønskede historier!

Dette er en yderst lytteværdig podcast om historien bag afsløringen. Det er fortællingen om en journalists vedholdende arbejde og om de modige kvinder, der også står frem i podcasten.

Lyt til 'The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow' her

Tilbage til topppen

De bedste livsstils-podcasts Bedste podcast livsstil 2022 januar x.jpg

De kongelige - ALT/Talk Town

Om du elsker eller elsker at hade det danske kongehus, så er det en familie fuld af interessante historier og personligheder. Og det er dem, der bliver foldet vidende ud af HER&NU-journalist Nikolaj Vraa og hans gæst, Jakob Steen Olsen, som er kongehuskommentator og journalist på Berlingske.

De gennemgår én for én i hver episode nulevende og afdøde kongelige med lup på familiens mest fremtrædende medlemmer. Hvad formede deres liv, hvad har de udtalt sig om - og hvad har vi glemt. Fra Margrethes barndom, hvor hun løb grædende ud af klasselokalet, dronning Ingrids voldsomme bilulykke og kronprinsens rørende ord om sin "reservemor" Else.

I den første sæson er det de danske kongelige, der er på tapetet, mens det er de udenlandske prinser, prinsesser, konger og dronninger, der bliver portrætteret i sæson to. Samlet er der timer af underholdende og velfortalte historier.

Lyt til 'De kongelige' her

'Fremmed i familien' – Politikens forlag/femina

For nogle er familien det tryggeste sted i verden, men sådan er det langt fra for alle. Faktisk har hver tredje dansker på et tidspunkt har overvejet eller direkte brudt med et familiemedlem, viste en måling fra Gallup i 2019. Forfatter Katrine Marie Guldager er en af dem i den statistik.

Hvorfor kan det til tider føles som om, man er fremmed i sin egen familie? Dét spørgsmål stiller hun i denne podcast. Det sker i kølvandet på, at hun skrev en roman om at føle sig udenfor i sin egen familie, hvorefter hun oplevede læser på læser, der kontaktede hende for at fortælle om deres oplevelser med samme.

Over otte afsnit har Katrine Marie Guldager gode samtaler med forskellige eksperter om, hvorfor det kan være nødvendigt at bryde med sin familie. En podcast til alle, som vil være klogere på en af de måske mest tabubelagte dynamikker i vores samfund.

Lyt til ’Fremmed i familien’ her

Det, vi taler om – BT

Ditte Okman er kvinden bag "Danmarks bedste sladdermagasin" - ja, det siger hun selv, og det er vi fuldstændig enige i her på redaktionen! Programmet startede i sin tid på Radio24Syv, men sendes nu fra B.T. og studie 8 i Pilestræde.

Her dykker det altid barmfrie, sjove og ærlige panel hver fredag ned i ugens historier fra den kulørte presse, gangene på Christiansborg og skanddaler fra sportens verden.

Ditte Okman tager dig med i sin research og kontakt til kilder. For programmet tager sladderen dybt seriøst og undersøger gennem den to timer lange udsendelse, om der er hold i rygterne – vi tør godt afsløre, at det sjældent går stille for sig. 

Lyt til ’Det, vi taler om’ her

Mads og A-Holdet - Podimo

Der er ingen over og ingen ved siden af. Mads Steffensen har forladt DR og P4, men han laver fortsat sin version af et program, som tager lytternes dilemmaer seriøst. 

I 'Mads og A-holdet' har han hver uge et skiftende panel af kendte og kloge personligheder, som vender hverdagslivets store og små svære sider. Blandt de nye hoveder er fx sangerinden MØ, livsstilsekspert Flemming Møldrup, debattør og folkeskolelærer Geeti Amiri og skuespiller Emma Sehested Høeg. 

På den ene side et trygt format, men vi er også vild med de nye, åbne samtaler - hvor der i ny og næ også er lidt vin på bordet og en dejlig fri tone. 

Lyt til 'Mads og A-holdet' her

Tilbage til toppen

De bedste podcasts om kærlighed og sex Bedste podcast kærlighed sex 2022 x.jpg

112 for knuste hjerter – 24syv

De fleste af os har oplevet at få vores hjerte knust og mærket kærestesorgen overvælde os. I denne podcast tager vært Maria Jencel os alle i hånden, når hun hver uge inviterer en ny, kendt gæst i studiet for at tage en snak om kærlighed, når den gør ondt.

Gæsterne fortæller ærligt om, hvornår og hvordan de fik deres eget hjerte knust, samtidig med de reflekterer over, hvordan de kom videre. I et af afsnittene taler hun eksempelvis med sangeren Lina Rafn, der fortæller om den ene gang, hvor hendes hjerte for alvor blev knust. I andre episoder stifter vi også bekendtskab med navne som Hjalmer, Drew Sycamore, Mø, Birgitte Hjort Sørensen og Sarah Bro.

Lyt til '112 for knuste hjerter' her

Parforhold #Uden Filter – Louise Luckow og Julie Houe

Hvad gør du, når parforholdet bliver hverdag? Hvordan kan et åbent parforhold fungere? Er modspil destruktivt for parforholdet? Og hvornår ved man, om det er slut? Det er nogle af de spørgsmål, som selvværdscoach Louise Luckow og sexolog Julie Houe forsøger at finde svaret på i denne podcastserie.

De vender stort set alle parforholdets perspektiver og processer med hinanden – og sommetider også med en gæst. De har bl.a. besøg af sexolog Joan Ørting, der præsenterer fem erotiske sprog, og parterapeut Ditte Winkel, som sætter ord på, om det overhovedet er muligt at få hele pakken i et parforhold?

Hvert afsnit tager omkring en time og handler om et nyt emne eller spørgsmål, så du kan uden problemer snuppe de afsnit, som er mest relevante for din egen situation, men du kan også tage dem fra en ende af og måske opdage helt nye perspektiver, som du ikke lige regnede med.

Lyt til 'Parforhold #Uden Filter' her

Tænd for mig - ALT

"Let's talk about sex, baby!" Sådan lyder omkvædet i en populær 90'er-sang, og det er også dét, som vi får lyst til at gøre endnu mere, når vi lytter til denne podcast. For vi mennesker dyrker ikke kun sex for at formere os, vi gør det også for nydelsens skyld. Men lige netop det sidste er - desværre - forbundet med VIRKELIG mange tabuer for mange kvinder. 

'Tænd for mig' er et tiltrængt opgør med kvinders skyld og skam omkring sex. I stedet er der konkrete råd og samtaler om alt det skønne ved det seksuelle, når journalist Josefine Stork og sexolog og parterapeut Ditte Winkel går i studiet sammen. I første sæson har de besøg af kendte kvinder, og så besvarer de også spørgsmål fra lytterne.

Det handler om alt fra lyst og sexfantasier til viden om klimaks eller tips til at få manden til at holde (endnu) længere... Måske du selv bliver klogere? 

Lyt til 'Tænd for mig' her eller her

Vi har lyst - RADIO4

Mens 95 procent af alle heteroseksuelle mænd får orgasme hver gang, er det kun 65 procent af heteroseksuelle kvinder, der oplever det. Men det kan der sættes en stopper for - og et sted at starte er med podcasten 'Vi har lyst'.

Her sætter vært Britt Berglund og sexolog Daisy Løvendahl fokus på, hvordan vi kan forbedre livet på lagnerne derhjemme. I hver af de seks podcasts er der fokus på et nyt emne sammen med en gæst.

Af emner kan eksempelvis nævnes ’Tænd dig selv’, ’Lad din kvinde komme først’ og ’Knald som en mesterkok’. Gæsterne er Elisa Lykke, Manu Sareen, Oscar Hjortshøj, David Owe, Imran Rasheed og Mikkel Braginsky fra podcasten Hankøn.

Lyt til 'Vi har lyst' her

'Krøllet Kærlighed' Podimo

Kærlighed har mange sider - alle de vidunderlige, men også nogle af de mest sårbare i vores liv. Derfor er vi imponeret over den ægthed og sårbarhed, som Cecilie Rubini går til sin podcast ’Krøllet kærlighed’ med. For hun giver oprigtigt noget af sig selv, fordi hun gerne vil være et spejl, der gør, at alle vi andre med skæve kærlighedsoplevelser ikke skal føle os alene.

Første sæson tog udgangspunkt i hendes egen historie: Om mødet med den mand, hun har fået tre børn med. En lang og langt fra uproblematisk kærlighedsfærd, hvor han gik fra hende, mens hun var gravid. Hun blev derfor alene med en nyfødt søn, mens han blot et år efter fik et barn med en anden. Siden fandt parret sammen igen. Blev gift. Og siden skilt igen under corona.

I sæson 2 af ’Krøllet kærlighed’ læser Cecilie Rubini med indlevelse nu op af sine lytteres indsendte svære kærlighedshistorier, mens hun også deler sine egne, nye oplevelser. Hun er god til at skabe et intimt og trygt rum. Alt sammen så vi kan fortsætte med at lære fra hinanden om den dér (nogle gange svære...) kærlighed.

Lyt til 'Krøllet kærlighed' her

Nu snakker vi om det – Morten Svane, Malthe Zimakoff og Daniel Jensen

Hvordan tænker yngre mænd om dating, parforhold, flirt og sex? For åben mikrofon deler de tre venner - Morten, Malthe og Daniel - ud af deres tanker om alle den slags emner.

De taler om alt fra deres usikkerheder og manglende erektion til oplevelser med kvinder og gode og dårlige Tinder-dates. Men mest af alt er de bare rigtig gode til at tale om: Følelser. Ingen af dem er journalister, så det er nogle gange lidt "uredigerede", længere snakke i podcasten, men altid med fokus på at være ærlige om, hvordan de har det inden i. 

Missionen for de tre venner er da også at bidrage til, at mænd får et sprog til at sætte ord på deres følelser – og ja, det er bestemt lærerigt for begge køn at lytte med her!

Lyt til 'Nu snakker vi om det' her

Where Should We Begin? with Esther Perel – Gimlet

Hun er internationalt kendt som parforholds-guruen. Den 63-årige amerikanske parterapeut Esther Perel er hende, de store aviser gerne vil interviewe. Hun står bag populære Ted Talks og anerkendte bøger – og vi har da også skrevet flere artikler om hende her på ALT.dk, fx artiklen "Dette er samtalen, I burde have om sex".

Esther Perel har tyngde i sine reflektioner, og hun kommer nogle gange med overraskende anskuelser og svar. Her får du viden, som du helt konkret kan bruge i dit eget parforhold.

Som lytter kommer du med ind på hendes ”kontor” og er med under samtaler med anonyme par, der betror deres forskellige problemer til hende. Det er aldrig ligegyldigt eller kedeligt!

Lyt til 'Where Should We Begin? with Esther Perel' her 

Tilbage til toppen

De sjoveste podcasts Bedste podcast sjov 2022 x.jpg

Undskyld vi roder – r8Dio

Det er svært ikke at grine højtlydt med, når du først har forelsket dig i de gode og fuldstændig vanvittige personligheder, der i (satire-)podcasten 'Undskyld vi roder' lader lytterne følge tilblivelsen af (den fiktive) radiostation R8dio - som jo i dag ER en radiostation. 

I spidsen er der karaktere, som den jyske radiodirektør Klavs Bundgaard og programchefen Allan Sindberg, og det er ikke uden grund, at denne radiosatire er blevet kaldt et mix af The Office og Den Korte Radioavis.

Det er pinligt, tåkrummende - og virkelig, virkelig sjovt!

Lyt til 'Undskyld vi roder' her

Den Korte Podcast – Cilius og Bruun

Til alle fans af 'Den Korte Radioavis' på den hedengangne Radio24syv er der godt nyt. For HELDIGVIS har radiokanalens død ikke betydet et endeligt for komikerne Frederik Cilius og Rasmus Bruuns ”alteregoer”: Seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og producer Rasmus Bruun, halleluja!

De har siden lavet flere samarbejder – blandt andet 'Den Korte Coronavis' (der på mange måder fik os gennem 2020, tak…), en programrække på TV 2 og deres fantastiske LIVE shows.

Nu kan vi så oveni - som det berømte kirsebær på vores flødeskumskage - også en gang om ugen lytte til tornado-duoen, når de i podcasten 'Den Korte Podcast' giver os et ugentligt stykke lyd. Her spidder de, som altid, samfundet og aktuelle begivenheder på deres fuldstændige politiske ukorrekte måde. Denne gang også med 24-årige Malou ved deres side.

Lyt til ’Den Korte Podcast’ her

Sig noget sjovt - P3

Vi hører dem i radioen, ser dem i vores yndlingsserier, de brillierer på sociale medier, og så behøver de blot én mikrofon og en scene for at lave shows fyldt med grin, vittigheder – og gerne uventede observationer om vores samfund. Vi taler selvfølgelig om danske standup-komikere.

I podcastserien 'Sig noget sjov' tager den dygtige Kathrine Abrahamsen os med på en rejse, der starter for cirka 30 år siden på en lille scene bagerst på en københavnsk restaurant. Hun er nu på 5. sæson, hvor hun bid for bid udfolder historierne om standup-branchen herhjemme.

Undervejs taler hun med nogle af vores største standupere, som hver især medvirker i et afsnit og fortæller om deres egen vej ind i verdenen fyldt med sjov - på godt og ondt.

Lyt til 'Sig noget sjovt' her

Sh**ged. Married. Annoyed – Chris & Rosie Ramsey

Det engelske par Rosie og Chris Ramsey blev gift i 2014 og nogle år kom deres søn til verden. En gang om ugen siden 2019 har de i denne populære podcast talt om livet som forældre og par med alt, hvad det indebærer af irrationelle handlinger og skænderier. Og det har vist sig at være en succes!

Podcasten 'Sh**ged. Married. Annoyed' (hvor sh**ged står for "shagged", red.) runder emner, der kan lyde konfliktfyldte, men parret formår at pakke det hele ind i komik og griner ad – og med – hinanden. Stemningen er altid god, og humøret højt, når de brutalt og ærligt taler om livet sammen og undervejs besvarer spørgsmål fra lytterne.

Der er lavet over 150 episoder af podcastserien, som er blevet downloadet mere end 66 millioner gange.

Lyt til 'Sh**ged. Married. Annoyed' her 

Tilbage til toppen

De bedste true crime-podcasts Bedste podcast true crime 2022 x.jpg

Forbrydelse og Moral – K-News

Den danske advokatbranche har deres eget nyhedsmedie, K-News, og hvis du er typen, der elsker at nørde ”bagom” vores retssamfund, er deres podcast ’Forbrydelse og Moral’ måske noget for dig?

Her har Jacob Barckmann siden 2019 haft besøg af alt fra advokater, dommere og kriminologer, så du finder er langt bagkatalog af afsnit med spændende mennesker. I hvert afsnit en ny gæst, som den jurastuderende vært har længere samtaler med om deres faglige hverdag, aktuelle problemstillinger og juridiske detaljer. Dette er på mange måder ægte ”true crime” indefra.

Det er en podcast, der kræver din tid, men det er bestemt ikke uinteressant at høre fra ”hestens egen mund” – altså fra dem, der hver eneste dag har ansvaret herhjemme for at handle og arbejde i det danske retssystem. Bliv klogere, når de reflekterer over deres egne og hinandens roller, samt over det system og den lovgivning, der sætter rammerne for deres virke. 

Lyt til ’Forbrydelse og Moral’ her og her

Djævlen i detaljen – DR

Kan dine øregange heller ikke få nok af krimi og den slags podcastserier, hvor man bliver nødt til at snuppe et ekstra afsnit, fordi det er for spændende til at lade være? Så er det ikke helt ufarligt at starte på DR’s krimipodcast 'Djævlen i detaljen', hvor der er fyldt op på spændingskontoen.

Hver uge kommer en ny kriminalsag under luppen, og det handler både om opklaring, forbrydelse og straf, når vi stifter bekendtskab med nye så vel som gamle kriminalsager. Fra fortællinger om svindleren Bernio, der snyder landets fodboldklubber, om en rockerkrig, som begynder på en parkeringsplads ved Kastrup Lufthavn til historien om et forældrepar, der på papiret var de perfekte adoptivforældre, men som viste sig at være helt anderledes.

Afsnittene tager som regel omkring en halv times tid – så det er perfekt til løbeturen, transporten til og fra arbejde eller som underholdning, mens aftensmaden simrer.

Lyt til 'Djævlen i detaljen' her

Bandeland – Ekstra Bladet

Erfarne journalister fra Ekstra Bladet har her skabt en podcastserie, som er svær at slippe, når du først er startet på den. 

I Bandeland følger du i hver sæson en "ny" bande og bliver klogere på, hvordan de er opstået, hvordan de opererer - og på persongalleriet i banderne. Det hele afdækkes af nogle af de journalister herhjemme, som er tættest på den kriminelle verden i deres arbejde.

Det er en verden, som normalt er lukket for offentligheden, og det er en skræmmende virkelighed, som man bliver klogere på i den velfortalte podcast.

Lyt til 'Bandeland' her

’Skelettet fra Fall River’ – Podimo/Nationalmuseet

Forestil dig, at du graver i baghaven og pludselig stirrer et grinende kranium op på dig. Det var netop, hvad der skete for en ung, amerikansk kvinde i 1831. Hun fandt et lig, der sad på hug og var iført en brynje af bronze.

Lige siden har skelettet, som blev fundet i byen Fall River, optaget forskere fra hele verden. Nu folder denne podcast historien ud, og den er et fedt take på en såkaldt arkæologisk ’true crime’-fortælling om et mystisk skelet. Nationalmuseet står bag, og seniorforsker Mille Gabriel er værten.

Hun dykker med al sin faglighed ned i myterne og sporene om ’skelettet fra Fall River’, og hvordan det hele i dag pludselig peger i retning af Danmark. For hvem var manden, man fandt dengang? Her er der tale om en velfortalt podcast, der gør dig klogere på nutiden – med udgangspunkt i kulturhistorien.

Lyt til ’Skelettet fra Fall River’ her

Chasing Cosby – Los Angeles Times

I 1980’erne fik komiker Bill Cosby kælenavnet 'America’s dad'. Han var nemlig knuselsket for sin rolle i komedieserien ’The Cosby Show’, hvor han spillede en kærlig familiefar og ægtemand. Men i 2005 dukkede der historier op om en mørk side: At Bill Cosby igennem alle årene angiveligt skulle have bedøvet kvinder og misbrugt dem seksuelt. Som i rigtig, rigtig mange - ofte unge - kvinder.

Dengang valgte myndighederne ikke at tro på kvinderne, og sagen døede hen - indtil en standup-komiker i 2012 under et show omtaler Cosby som "voldtægtsforbryder". Det filmer en nyhedsjournalist, og sagen blusser op igen! I dag har over 60 kvinder stået frem med gruopvækkende historier om den populære komikers systematiske og årlange historik med brutale overgreb.

Journalist Nicki Weisensee Egan dækkede sagen helt fra begyndelsen i 2005, hvor hun som én af få troede på kvinderne. I denne podcast-serie har hun fået mange af dem til at fortælle deres version af sagen. Det er på alle måder et lyt værd, hvis man vil forstå, hvor svært det var for disse kvinder at rejse en sag mod en magtfuld mand, der siden er dømt for sine forbrydelser.

Lyt til ’Chasing Cosby’ her 

Tilbage til toppen

De bedste samfundsdebatterende podcasts Bedste podcast samfund 2022 x.jpg

En rødvinsplettet barndom - P1

Set udefra er Katrine Quorning vokset op i en familie, som fungerede helt, som den skulle. Tøjet var pænt og rent, der var mad på bordet, og lektierne blev passet. Men bag husets fire vægge gemte der sig én stor hemmelighed: Katrines mor drak nemlig for meget.

Det skete i perioder – og som barn gjorde Katrine gjorde alt for, at ingen skulle opdage det. I dag er hun 32 år, og hun vil ikke længere holde på familiens store hemmelighed. I stedet håber hun, at ærlighed og åbenhed vil gøre det lettere at leve med de problemer, som der er fulgt med opvæksten.

Denne podcastserie i fire afsnit tager udgangspunkt i Katrines historie og sætter også fokus på, hvordan man kan komme videre og forsøge at slippe oplevelserne fra barndommen.

Lyt til 'En rødvinsplettet barndom' her

Genstart – DR’s Nyhedspodcast

Det er ikke uden grund, at 'Genstart' er en af de mest populære podcast herhjemme – for her fungerer det korte format virkelig godt: På cirka 20 minutter bliver du oprigtigt klogere på én historie fra ind- eller udland. 

Siden 1. december 2021 har værten heddet Anna Ingrisch, og alle hverdage zoom’er hun og holdet bag ind på et aktuelt emne i nyhedsstrømmen ved at interview én kilde. Eller som de siger, så ”genstarter” de historien. Det er fortalt med enkle virkemidler, hvor kilden selv har haft oplevelser eller arbejdet indgående med det emne/den historie, der er i fokus.

Podcasten er en slags dansk udgave af New York Times populære podcast 'The Daily' (som bestemt også kan anbefales herfra!), og emnerne spænder lige så bredt, som der efterhånden er afsnit af serien. Vi dykker selv jævnligt ned i det gode bagkatalog, når vi lige har tid en kort 'Genstart'.

Lyt til 'Genstart' her 

A Seat at the Table – Ingrid og Naima

I den danske podcast 'A Seat at The Table' snakker de to seje kvinder - Naima Yasin og Ingrid Magnifique Baraka - om deres oplevelser, tanker og reflektioner i forhold til at være en ung kvinde med afrikanske rødder i Danmark.

I afsnittene vendes emner som hår, hudpleje og mænd, men også højaktuelle og mere alvorlige emner som hverdagsracisme og mikroaggressioner diskuteres.

Podcasten behandler selv de tungeste emner med kærlighed og dansk sarkasme, så du i hvert afsnit både vil trække på smilebåndene og lære noget nyt. Podcasten er til for at skabe et rum for kvinder med afrikanske rødder, men den er også lærerig og interessant for alle andre. 

Lyt til 'A Seat at the Table – Ingrid og Naima' her 

This American Life – Chicago Public Media og Ira Glass

Er du til creme de la creme, når det gælder små fortællinger om samfundet i podcastform, er holdet bag denne podcast vitterligt nogle af de bedste i verden inden for deres felt!

'This American Life' kom til verden i 1995, og som god vin er den kun blevet bedre med alderen. Hver uge udkommer podcast-guruen Ira Glass og hans team med nye afsnit, hvor ingen emner eller historier om det amerikanske liv er for store eller små. Der er en grund til, at ’This American Life’ hver uge har flere millioner lyttere på 500 radiostationer OG bliver downloadet yderligere 2,5 millioner gange online.

Afsnittene kan både handle om børn, der bliver forbyttet ved fødslen, om den første hjertesorg, om familier, en dag hos en bilforhandler eller om immigration og jagten på den amerikanske drøm. Altid fortalt gennem spændende personligheder og med mesterlig podcastføring.

Lyt til ’This American Life’ her

Læs også: Podcast inviterer dig med til parterapi: "Det kræver virkelig mod"

Tilbage til toppen

De bedste musik-podcasts Bedste podcast musik 2022 x.jpg

Hvem er... – P3

Du finder dem på toppen af hitlisterne, de spiller udsolgte koncerter – og deres sange har en helt særlig plads hos rigtig, rigtig mange danskere. Men har du hørt dem fortælle deres historie med deres egne ord og stemmer?

Netop dét er det unikke i ’Hvem er…’-podcastene, hvor musikjournalist Pelle Peter Jensen formår at skabe vedrørende og originale portrætter af nogle af de største, nyere musiknavne herhjemme. Der er billeder og musikalitet i de historier, som får lov at udfolde sig, når de talentfulde hitmagere og folkene tæt på dem deler, hvordan deres sange er kommet til verden, og hvad der gennem deres liv har formet dem.

Kom fx ind på livet af Jada, Mø, The Minds Of 99, Artigardit eller Volbeat. Der er mellem ét og fem afsnit om hver enkelt artist. Om du er til deres musik eller aldrig har fordybet dig i dem før, er der her mange timers velfortalt musikkærlighed.

Lyt til ’Hvem er…’ her

Dissect - Cole Cuchna

Elsker du fordybelse, sådan ÆGTE fordybelse? Så vil vi gå så langt som at kalde ’Dissect’ for en af de allerbedste musikpodcasts på den front. Og det skyldes i høj grad værten Cole Cuchna. Allerede i skoleårene lærte Cole Cuchna at dissekere, ja, nærmest opsprætte musik ned i detaljen. Han har siden uddannet sig i musikkomposition inden for klassisk musik, mens han forelskede sig i hiphop.

Ud af den kombination er udsprunget passionsprojektet ’Dissect’, hvor han gennemgår populære, nyere albums. I podcastserien gransker han fx alle linjerne i en tekst. Kigger på sangens musikalske komposition ned i mindste detalje. Og han undersøger, hvor musikeren var i sit liv, da albummet blev skabt.

Det startede i 2018 med 22 episoder om de 16 sange på Kendrick Lamar’s plade “To Pimp a Butterfly”. Sæson 2 – hvor podcasten for alvor stak af – er på den fabelagtige gennemgang af “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” af Kanye West, og sæson tre var hele 14,5 timers nørderi om Frank Ocean’s “Blond(e)” og “Channel Orange”. Han har også kastet sig en ældre sag, som ”The Miseducation of Lauryn Hill” og mange flere. En sand skattekiste for musiknørder, hvis I spørger os.

Lyt til ’Dissect’ her

About a girl – iHeartRadio og Double Elvis Productions

Kvinden bag manden. Det er fokus i denne podcast. For bag nogle af de største mandlige musiknavne i verdenshistorien stod der en række kvinder med en ofte overset, men afgørende indflydelse. I denne antropologiske serie på engelsk fortæller forfatter og instruktør Eleanor Wells derfor (musik-)historien set fra netop disse kvinders side.

Du møder i hvert afsnit én af 12 kvinder med det til fælles, at de har været gift med eller i et fast forhold til en af populærmusikkens superstjerner. Hvordan var det at stå på sidelinjen?

Bliv klogere på stærke kvinder, som Angie Bowie, Priscilla Presley, Jane Asher, Rita Marley og Pamela Courson, når Eleanor Wells dykker ned i de ufortalte historier bag dine yndlingssange, albums og kunstnere – og giver kvinderne den kredit, de fortjener.

Lyt til ‘About a girl’ her 

Dolly Parton’s America – Radiolab

’Dolly Parton’s America’ er intet mindre end en tour de force ud i en god musikpodcast. Skaberen af serien er podcast-mesteren Jad Abumrad, som formår at pakke det hele ind i et lækkert lydunivers, når han tager os med ud på en unik rejse i country-dronningens liv og hendes betydning for USA.

Skæbnens uransagelige veje (en sjov historie med, at hans far tilfældigvis blev læge for Dolly – og de blev venner) har givet Jad Abumrad mulighed for at interviewe Dolly Parton.

Undervejs hører vi også fra venner, familie, Dolly-eksperter og folk fra countrymusikken. Samtidig bruger Jad Abumrad sig selv og sin egen amerikansk-libanesiske baggrund i fortællingen om, hvordan denne kvinde formår at favne en så splittet nation som den amerikanske.

Serien har taget to år at skabe, og den er samtidig et dyk ned i nogle af Dolly Partons største sange og verdens udvikling. Det her er bare fantastisk medrivende – OGSÅ hvis du hverken er til Dolly eller country!

Lyt til 'Dolly Parton’s America' her

Tilbage til toppen

De bedste podcasts for børn Bedste podcast børn familie 2022 x.jpg

Bamsen Berta – Talk Town KIDS

Hverdagen er fuld af sjove og mærkelige lyde, som vi voksne tager for givet, men som er afgørende for at danne børns sprog og virkelighedsopfattelse.

I podcasten 'Bamsen Berta' er fokus på de allermindste, når børn i alderen 1-3 år kommer med Berta i bad, de laver kage i køkkenet, går tur blandt larmende busser og fejer terrassen med et "SWUIT".

Filosofien bag er, at selv helt små børn sagtens kan få noget ud af en podcast, da lyde er en stor del af deres udvikling. "Lyden giver dem sproget,” siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, som har været med til at definere denne unikke podcastens format.

Lyt til 'bamsen Bertha' her eller her

Godnathistorier for rebelske piger – Podimo

Til de lidt ældre piger - og deres forældre, er der podcastserien 'Godnathistorier for rebelske piger', hvor vi bliver klogere på en masse af historiens seje kvinder. De har alle sat et stort præg på den verden, som vi lever i i dag – lige fra kunstnere til matematikere og sportsudøvere.

Podcasten er baseret på Francesca Cavallo og Elena Favillis bøger af samme navn, og det er fortællinger om heltemodige kvinder - nulevende og afdøde - og deres usædvanlige liv. Fortællingerne er skrevet som små historier, der hjælper til at gøre det visuelt og forståeligt for hele familien.

Igennem serien er det kendte danske kvinder, der læser fortællingerne højt. Fx videnskabsjournalist Lone Frank, som læser om matematikeren Ada Lovelace, historien om Madam C J Walker læst af musiker Karen Mukaba, og tv-vært Silja Okking fortæller om kunstneren Frida Kahlo.

Lyt til 'Godnathistorier for rebelske piger' her

LÆS OGSÅ: Her er 11 gode podcasts for børn

Sebastians sejeste dyr – Talk Town KIDS

Kender du en lille størrelse, som bare elsker alle dyr, så lad dem lytte til den nye podcast-serie ’Sebastians sejeste dyr’. I børnehøjde fortæller her dyreelskeren over dem alle, Sebastian Klein, om netop de dyr, han synes, er de allersejeste.

Undervejs i podcasten stifter vi bekendtskab med alt fra tigre til spækhuggere. Hør fx om den seje alligator Totåede Tom, seriemorderspækhuggeren Tilikum og chimpansen Saddam, der spiser menneskebørn.

Det er faktisk så underholdende, at vi vil påstå, at du som forælder også gerne vil lytte med.

Lyt til ’Sebastians sejeste dyr’ her

Radionauterne – Radionauterne.dk

Hvad er der ude i rummet? Hvor forsvinder insekter hen om vinteren? Og hvor kommer plastik fra?

Vi kan knap nok selv svare på de spørgsmål, men det kan 'Radionauterne' heldigvis hjælpe med at opklare.

Og det gør de i små afsnit af 20 minutter, hvor de tager børn (og barnlige sjæle) med på en tur ind i videnskabens verden, når de i hvert afsnit finder frem til svaret på et nyt spørgsmål stillet af nysgerrige børn.

Lyt til ’Radionauterne’ her

Tilbage til toppen

De bedste sundheds-podcasts Bedste podcast sundhed træning 2022 x.jpg

Træningstimen – Fisker Performance

Går du op i styrketræning, og hvad du putter i munden, er 'Træningstimen' et godt bud på en podcast. Du behøver dog langt fra at være superfanatisk, da den henvender sig til folk på alle niveauer.

Her tager de to værter, Steffen Fisker og Nikolaj Bach, sammen med en gæst et emne op til behandling. Og temaerne spænder bredt:

Du kan blive klogere på alt fra gode squats og muskler til praktiske råd om kostvaner under corona eller høre en psykolog fortælle om det tabubelagte emne ”træningsafhængighed”, når træning overtager dit liv og bliver usundt.

Lyt til 'Træningstimen' her

De glemte atleter

Hvis du er typen, der kan lide at træne, mens du lytter til en tale-podcast? Så kunne denne måske være oplagt for dig at sætte på. 'De Glemte Atleter' sætter nemlig fokus på kæmpe sportstjerner, som gennem historien har været forbavsende lidt fokus på, trods deres vilde præstationer. 

Vidste du fx, at Danmark har vundet VM i fodbold? Ja, det skete i 1971 - og på banen var der kun kvinder. Deres historie er den af dem, som der bliver foldet ud i denne vigtige podcastserie af Trine og Jesper Nørgaard Pedersen.

Lyt til 'De Glemte Atleter' her

FIT LIVING Podcast – FIT LIVING

Hvad er op og ned i tendenser inden for sundhedsverdenen? Det bliver debatteret og vendt i de mange forskellige afsnit af FIT LIVINGs populære podcastserie, der har kørt siden 2017. Her får du svar på dine spørgsmål og en masse ny inspiration, som også kan motivere til en sundere livsstil.

Typisk er der 2-3 sundhedspersoner i studiet, og de vender tidens hotteste trends, egne erfaringer og deler ud af deres ekspertviden, når det gælder om at nedbryde sejlivede sundhedsmyter.

Det er altid underholdende, og emnerne varierer fra løb, træning og skønhedsrutiner til ærlig analyse af (gode og dårlige) slankekure og kampen mod graviditetskilo, så der er noget for enhver smag.

Lyt til 'FITLIVING Podcast' her og her 

LÆS OGSÅ: Podcast om Michelle Kristensen, som gik ned med stress

Tilbage til toppen

Hvad er en podcast?

Ordet ’podcast’ stammer angiveligt fra en sammentrækning af ordene ’iPod’ og ’broadcasting’ og er simpelt sagt en lydoptagelse, du kan lytte til, præcis når det passer dig – en såkaldt on demand-tjeneste.

Du kan lytte med fra din smartphone, din tablet eller din computer, og lydoptagelsen kan både være ganske kort eller vare flere timer. Formatet kan variere fra lange fortællinger til debatter, interview eller vidensdeling.  

12 gamle, men gode anbefalinger

Serial – Serialpodcast.org

Første sæson af denne podcast er en af verdens mest populære podcasts nogensinde. 'Serial' er kendt for at undersøge ægte kriminalsager så godt, at den gennem årene har høstet flere anerkendte priser. Alt sammen fortalt af den dygtige vært og journalist Sarah Koenig.

Lyt til ’Serial’ her

The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow – Pineapple Street Studios

Journalist Ronan Farrow afslørede i 2018 Harvey Weinstein-sagen i avisen The New Yorker, hvilket blev startskuddet til den verdensomspændende #MeToo-bølge. Podcasten handler om de mange års vilde arbejde, der lå bag at få sandheden om Harvey Weinstein frem. Dette er en vigtig og velfortalt podcast, som mange gange efterlader en i en mindre choktilstand. Særligt stort indtryk gør alle de rørende interviews med de modige kvinder, som stod frem!

Lyt til her The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow 

Det perfekte offer sæson 3 – P1

Hvornår stopper man som patient med at opfatte ens behandler som en behandler? Det spørgsmål stiller P1-journalist Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen i 3. sæson af serien ’Det perfekte offer’.

Tre kvinder, der er tidligere kræftpatienter på Odense Universitets Hospital, står frem og fortæller om, hvordan de føler sig udnyttet af en behandler. Det er en vild historie over otte afsnit - som også har affødt, at politikere på Christiansborg vil se på, om lovningen på området bør ændres. Lyt med og dan din egen mening.

Lyt til 'Det perfekte offer 3' her

Hammer & Cilius – P2

De har netop sendt deres sidste program sammen, men heldigvis har de efterladt et kæmpe bagkatalog af gode programmer til alle, der vil udvide deres musikhorrisont. Frederik Cilius kender fans af Den Korte Radioavis, da han står bag figuren Kirsten Birgit. Men faktisk er han uddannet inden for klassisk musik som klarinettist. Sammen med vennen, pianist og P2-vært Mathias Hammer, står de bag denne smågeniale podcast, der vitterligt gør klassisk musik let tilgængeligt og underholdende. 

Lyt til 'Hammer & Cilius' her

Ofrene – Radio Loud

Journalist Sandie Westh har på den ene side higet efter at fortælle, hvad hendes familie gik igennem, da hendes søster blev slået ihjel i 2007 – men samtidig er hun kritisk overfor måden, som medierne behandler drab og de efterladte. Derfor har hun nytænkt true crime-genren med podcasten 'Ofrene', hvor hun taler med de efterladte til mord. Første afsnit er hendes egen families historie. 

Lyt til 'Ofrene' her

Hva' så!? – Christian Fuhlendorff

Præmissen er næsten så simpel, som den kan blive: En gang om ugen stiller komiker Christian Fuhlendorff en kendt dansker, som han beundrer, finder spændende eller føler har noget at byde på, det enkle spørgsmål: "Hva' så?!Ud af det kommer der sjove og underholdende samtaler.

Lyt til ’Hva' så!?' her

Brinkmanns briks – P1

I denne P1-podcast gør professor Svend Brinkmann, hvad Svend Brinkmann gør bedst: Undersøger, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. I samarbejde med en række af landets dygtigste eksperter lægger han tidens samfundstendenser på briksen. Det er langhåret, nørdet og bestemt interessant.

Lyt til ’Brinkmanns briks’ her

Alt er nu – Politiken

Kæresteparret Stine og Titan er snublet over den store kærlighed og er midt i planlægningen for fremtiden, da Stine får en foruroligende besked af sin læge. ’Alt er nu’ er en rørende og tankevækkende fortælling om spirende kærlighed, alvorlig sygdom og om, hvordan livet blot er til låns.

Podcast-dokumentaren er barske løjer, der kravler helt ind under huden på dig og bliver hængende, længe efter lyden stopper. Det er en af dem, du ikke glemmer lige foreløbigt.

Lyt til ’Alt er nu’ her

Stalker: Mit fatale Tindermatch – Podimo

Det var Eydis Dalis dengang 18-årige datter, som foreslog sin mor at gå på Tinder, så hun kunne møde nogle søde mænd. Men kærlighedsjagten skulle vise sig at ende i halvandet års intens stalking. Vi kan stærkt anbefale den skræmmende og velfortalte historie om en kvindes kamp for at komme ud af en stalker klør.

Lyt til ’Stalker – mit fatale Tindermatch’ her

The Dropout – ABC News

Hvordan kunne verdens yngste, selvgjorte milliardær miste alt på et øjeblik? Den unge amerikaner Elizabeth Holmes blev i 2014 spået til at blive den næste Steve Jobs. Hun var droppet ud af Standford og havde overtalt nogle af Amerikas rigeste mænd til at investere i hendes tech-virksomhed, Theranos, der skulle revolutionere sundhedsplejen. Det eneste problem var, at det hele var en løgn.

Lyt til ’The Dropout’ her

Min energi er et andet sted – Politiken

Ved årsskiftet 2016 bliver Anne forladt af sin mand, da deres fælles datter, Barbara, er blot fem måneder gammel. Han er blevet forelsket i Ninna, og det liv, Anne troede, at hun skulle leve, bliver nu delvist overladt til en anden kvinde.

I ’Min energi er et andet sted’ følger vi både Anne og hendes eksmand Nicolas, der i to særskilte afsnit giver deres udlægning af, hvad der skete i den spæde begyndelse af 2016. Hvordan er det at være den, der bliver forladt? Og hvorfor forlader man moderen til sit nyfødte barn?

Lyt til ’Min energi er et andet sted’ her

Anden til Venstre – Podimo

Hvordan ser tilværelsen ud for de kvinder og mænd, som er kærester med en kendt person? Det forsøger influencer Stephanie Fisker, der selv er gift med fodboldspiller Kasper Fisker, at finde svar på, når hun i podcastserien interviewer samlevere til en række af landets kendte personligheder.

Du kan fx møde radio-vært Mads Steffensens hustru, Marianne Foldberg Steffensen, Marie Stegger Schmidt, der lever sammen med komikeren Tobias Dybvad, og Cecilie Beyer, som er gift med astronauten Andreas Mogensen.

Lyt til ’Anden til Venstre’ her

Her kan du lytte til podcasts

Der findes rigtig mange platforme til podcasts verden over, og oftest kan du lytte til din podcast via udgiverens hjemmeside eller app. Dog findes der tjenester, som samler flere podcasts under samme paraply.

Vi giver dig et overblik over nogle af de mest populære her.

Apps:

 • Apple Podcasts (kun til IPhones)
 • Spreaker
 • Sticher
 • DR Lyd
 • Euroman
 • ALT
 • Talk Town KIDS
 • Podimo
 • The Podcast App (kun til IPhones)
 • Pocket Casts
 • Podbean Podcast App
 • Podcast Addict
 • Castbox
 • Heartbeats 2.0
 • ITunes
 • Spotify

Hjemmesider:

 • Talk-town.dk
 • ThirdEar.dk
 • Podimo.dk
 • Politiken.dk/podcast
 • Dr.dk/podcast
 • Heartbeats.dk
 • Podtail.com
 • Berlingske.dk/podcast
 • Ekstrabladet.dk/podcast/
 • Heartbeat.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Kultur, Lister og Sociale medier