De danske museer viser os, hvem vi er
Foto: Mike Bink - Tirpitz Denne artikel er sponsoreret af: Stenaldercenter Ertebølle, Ny Carlsberg Glyptotek, Ribe Kunstmuseum, Skagens Kunstmuseer, Sorø Kunstmuseum, Teatermuseet i Hofteatret, Vardemuseerne, Vesthimmerlands Museum.

De danske museer viser os, hvem vi er

Hvem er vi? Hvorfor er vi blevet, som vi er? Og hvor er vi på vej hen? Det er nogle af de spørgsmål, som de danske museer og historiske udstillinger kan besvare.

Både kunstmuseer og kreative udstillinger fortæller vores historie, og gennem forståelsen af vores fortid og samtid bliver vi bedre til at forstå vores udvikling – både som nation og mennesker.

Vi har samlet en række danske museer, som viser os, hvem vi er som danskere og mennesker, og samtidig sætter vores hverdag og sameksistens i perspektiv.

Dansk kunst gennem 300 år og russiske ikonerSoroKunstmuseum.jpg

Sorø Kunstmuseum, der ligger fem minutters gåtur fra Sorø Sø, Klosterkirken og den smukke Akademihave, viser en perlerække af malerier af de vigtigste kunstnere i den danske kunsthistorie. Museet har også landets fineste samling af russiske ikoner.

Kunsten fordeler sig i smukke stuer samt i helt moderne udstillingssale i museets anmelderroste tilbygning, tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Museet præsenterer skiftende aktuelle særudstillinger, i 2020 fx de danske samtidskunstnere Krass Clement, Peter Bonde og Albert Mertz. Her er foredrag og workshops året rundt, og museet sammensætter gerne arrangementer for grupper.

Find kunstmuseet, den hyggelige gårdhave og museumscaféen på Storgade 9 midt i Sorø.

Verdens største samling af skagensmalernes berømte værkerSkagens-Museum-indgang.jpg

Besøg det smukke Skagens Museum med verdens største samling af skagensmalernes berømte værker. På museet kan man se berømte værker af P. S. Krøyer, Anna og Michael Ancher, Laurits Tuxen, Carl Locher, nordmanden Christian Krohg, svenskeren Osacar Björck, Viggo Johansen og mange andre – desuden er der skiftende udstillinger i løbet af året.

I 2020 drejer det sig først om maleren og digteren Holger Drachmann, og fra 13. juni er spotlyset rettet mod Anna Ancher. I sommerhalvåret kan man desuden nyde en kop kaffe eller en let frokostret i den idylliske museumshave.

Rejs tilbage til oldtidens Ægypten, Antikkens Rom og GrækenlandNyCarlsberg_alt_for_damerne...jpg

Tag med på en rejse til oldtidens Ægypten, Antikkens Rom og Grækenland og frem til de franske impressionisters højtid. 

Lad dig betage af en enestående blanding af kunst- og kulturgenstande i verdensklasse og fordyb dig i museets imponerede samling af maler- og skulpturkunst i særklasse.

Med skiftende særudstillinger bliver Glyptotekets samlinger sat i spil med lån fra ind- og udland og bliver samtidig sat i et nutidigt og relevant perspektiv.

Museets smukke Vinterhave med tropiske planter og palmer inviterer til et velfortjent hvil, og museumscaféen Picnic byder på en let frokost, friskbrygget kaffe og delikate kager.

Se kunstens udvikling i Danmark gennem to hundrede årribe_kunstmuseum_int_1_hall_foto_pan_2011.jpg

Ribe Kunstmuseum blev etableret i 1891 og danner ramme om en international anerkendt samling af dansk kunst med værker af bl.a. C.W. Eckersberg, Christen Købke, Hammershøi, P.S. Krøyer, L.A. Ring og ægteparret Ancher. Samlingen fortæller om kunstens udvikling i Danmark gennem to hundrede år.

Udover den faste samling samarbejder Ribe Kunstmuseum nationalt og internationalt om sine særudstillinger, og det lykkes hvert år at tiltrække anerkendte kunstneres værker til museets udstillinger.

Museet har til huse i en pragtvilla, som i sig selv er et besøg værd, og i cafeen tilbydes små anretninger, øl/vand/vin samt kaffe og kage.

Selve museumshaven er en offentligt park, der kan besøges fra kl. 9 til solnedgang, og hvor man kan nyde det smukke lysthus og skulpturerne af bl.a. Per Kirkeby og Astrid Noack og udsigten til Domkirken.

Lige nu kan man se to særudstillinger, nemlig Johan Ludvig Lund – Den anden guldalder, der fortæller en anden historie om kunstlivet i 1800-tallets første halvdel samt Agnes Smidt – Sønderjydernes maler. En udstilling, der beskriver hendes rolle som sønderjyde og kvindelig kunstner i en tid, hvor dette absolut ikke var normalt.

Begge særudstillinger løber indtil juni 2020. Herefter vises en særudstilling af landskabsmaleren Ulrik Møller samt en mindre udstilling med værker af Hans Scherfig.

Brug Koden: Kunst i Ribe 2020 og få rabat på indgangsbilletten. Gælder indtil 31. august 2020

Besøg Danmarks ældste teatersceneTeatermuseet_hofteatret-altfordamerne.jpg

Hofteatret er mere end 250 år gammelt og Danmarks ældste teaterscene, hvor både H.C. Andersen og Grevinde Danner har optrådt.

Hofteatret ligger på Christiansborg Ridebane lige bag Folketinget, i centrum af Københavns Kulturkvarter og midt i den levende Danmarkshistorie.

Som besøgende kommer du omkring i hele teatret: i salen, på scenen som er skrå, på balkonerne og i de små loger, hvor konger og dronninger, prinser og prinsesser har siddet og sidder den dag i dag til forestillinger og koncerter. #Tag et glas eller en kop kaffe i byens hyggeligste og hemmelige café med udsigt over det historiske Københavns skyline.

Åbent tirsdag-søndag kl. 10-16

Arkitektur, oplevelser og fortællinger i verdensklasseVardemuseerne_Tirpitz_22.jpg

Tirpitz i Blåvand rummer arkitektur, oplevelser og fortællinger i verdensklasse.

I det fredede klitlandskab, bag den gamle kanonbunker fra Anden Verdenskrig, har det danske arkitektfirma BIG skabt de spektakulære rammer for en attraktion, der ligger skjult under sandet.

Museet rummer fire faste udstillinger, der hver især giver de besøgende en altopslugende oplevelse, som både er spændende og meningsfuld. En underjordisk korridor forbinder den nye attraktion med den gamle bunker.

Under overfladen gemmer den danske vestkyst på et væld af gribende historier. Kom med under sandet i Tirpitz og opdag alle vestkystens skjulte fortællinger om havets guld, forliste skibe og forbudt kærlighed.

Vesthimmerlands Museum – en arkitektonisk og kulturhistorisk perleVesthimmerland1_luftfotomuseumvm.jpg

Gå på opdagelse i 12.000 års historie i den smukke museumsbygning, der betegnes som et af kunstneren Per Kirkebys største, arkitektoniske mesterværker.

Vesthimmerlands Museum er det muligt at tage på en rejse gennem Vesthimmerlands spændende historie fra de ældste tider og op til i dag.

Oplev bl.a. den smukke Cimbrersal, hvor udstillingen om det verdensberømte 2.000 år gamle Gundestrupkar kan ses eller læg vejen forbi Per Kirkeby Information og få inspiration til en tur rundt i byen i den store kunstners fodspor. Kirkebys kærlighedsaffære med Aars strakte sig over 30 år og hans kunstneriske aftryk ses tydeligt i byrummet.

Træd ind i fortidens verdenVesthimmerland2_foto_1_a.jpg

Få stenalderen helt ind under huden i det 25.000 m2 store, udendørs oplevelseslandskab. I de mange forskellige værksteder og hytter kan du opleve fortiden med alle sanser og gå i stenalderfolkets fodspor.

Prøv kræfter med jagt, sejlads, fiskeri, flinthugning og ikke mindst dagliglivet i stenalderen. Her er masser af sjove og udfordrende aktiviteter for både store og små.

Indendørs giver udstillingen om Ertebølletidens stenalderkultur et godt indblik i en af oldtidens mest spændende tidsperioder.

Stenaldercenter Ertebølle ligger smukt placeret nær Limfjorden, og i sommerperioden er det muligt at møde centrets naturformidler på stranden.

Sæsonåbning 30. maj 2020.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur