"Der er 2 kategorier af kvinder, når det kommer til træning"
Foto: Alamy Personlig træner Jacob Bjerborg beundrer kvinder for deres evne til at nå i mål. Men samtidig er han også lidt træt af deres usikkerhed undervejs.

"Der er 2 kategorier af kvinder, når det kommer til træning"

Og det kommer fra en major i Forsvaret, som også er personlig træner...

Mænd ved en del om deres kønsmæssige modpol – og for nylig fandt vi ud af, hvad gynækologen Kasper Aaboe har lært om kvinder via sit arbejde.

I serien 'Mænd der er tæt på kvinder' fortsætter vi denne gang med at udspørge den personlige træner, Jacob Bjerborg, der ud over at være major i Forsvaret, coacher kvinder til at yde deres allerbedste i træningslokalerne hos Arndal Spa & Fitness i indre København. Han kommer helt tæt på, når de når deres yderste grænse. 

Jacob Bjerborg:
Når det kommer til kvinder og træning, har jeg identificeret grundlæggende to kategorier: De dedikerede og de magelige/hyggetrænende. De dedikerede er meget seriøse omkring træningen. De lytter, når jeg forklarer, hvorfor vi laver de forskellige øvelser, og hvad det er, det går ud på. Og så gør de, hvad jeg siger.

LÆS OGSÅ: "Jeg kender flere kvinder, der snakker om bryster, end mænd"

De magelige kvinder opfører sig som om, de faktisk ikke rigtig har lyst til at træne. Men de er der, fordi de gerne vil have, at der skal ske noget kosmetisk. Men de vil helst ikke svede for meget, de vil helst ikke stønne og pruste for meget eller i det hele taget være forpustede. Al ting skal helst foregå inden for en comfort zone af noget, de kan finde ud af, og som ikke er for hårdt.

Der er ikke så meget pis med kvinderne. De stoler på, at jeg er eksperten. Dér kan mænd godt være lidt bedrevidende og diskuterende; "Jeg har hørt, at.." eller "jeg mener, at..". Mænd har lidt sværere ved at høre efter og overlade ekspertrollen til mig.

LÆS OGSÅ: "Hvis jeg var helt blæst i knolden, tror jeg ikke, det havde varet ved"

De hyggetrænende kvinder giver ofte udtryk for, at de føler sig grimme, når de sveder, eller at de ser åndssvage ud med åben mund. De føler også, det er pinligt at stønne og pruste. Men de bliver jo nødt til at stønne og pruste lidt for at presse sig selv og få luft nok til at give den gas og rykke med træningen.

Kvinders mål med træningen er primært, at de gerne vil tabe sig, og at de gerne vil have fastere og mindre lår, baller og mave. Så overskriften er "kosmetisk".

Kvinders fordomme om træning går oftest på, at styrketræning giver kæmpe store muskler, og at man ikke kan træne, når man er gravid. Begge del er forkert. Hvor store muskler, man får af styrketræning, afhænger af, hvordan man styrketræner. Og styrketræningen er enormt vigtig for at nå de mål, kvinderne sætter sig. Man kan også sagtens træne, når man er gravid. Det er klart, at der kommer et tidspunkt, hvor man ikke kan pga. fysikken, og der kan være komplikationer, der gør, at man ikke kan. Men kvinden er skabt til at kunne være fysisk aktiv, helt op til hun føder. Du kan altså sagtens løbetræne, når du er to uger henne!

Jeg beundrer faktisk de hyggetrænende kvinder. For selvom jeg til tider skal hive dem igennem træningen, så er de stadig i rigtig godt humør. De lader sig ikke gå på af udfordringen. Der er en god energi – som også gælder for de dedikerede, som jeg derudover beundrer for deres evne til at presse sig selv, være målrettede og viljestærke.

LÆS OGSÅ: Fie tabte sig 70 kilo: "Slank er ikke lig med lykkelig"

Kvinder er enormt gode til at presse sig selv. Og jeg har den personlige antagelse, at det kan hænge sammen med, at kvinden rent genetisk er skabt til at skulle igennem den meget fysisk udfordrende oplevelse, det er, at være gravid og føde. Kvinden er måske mere disponeret for at kunne tåle lidt mere og kunne presse sig selv lidt mere. For jeg ser det både hos kvinder, der har født, og kvinder, der ikke har.

En forskel på kvinder og mænd er evnen og viljen til at tro på, at her er der en, der ved noget, så det må jeg hellere høre på. Kvinder er gode til at høre efter og tro på, at de kan lære noget og dermed blive bedre. De er mere motiverede for at få tingene til at lykkes og gribe efter den hjælp, der bliver tilbudt. Mænd, der står over for en træner, der er i super form, føler sig måske lidt mere udstillede og udfordrede på deres alfahan-rolle, så de har mere brug for at diskutere tingene. Mænd er også lidt mere dovne og vil gerne lettere til resultatet end at dedikere sig til det samme program og lave det igen og igen, fordi det er det, der giver noget. Men det er jo "hårdt og tager lang tid".

Mange kvinder har en iboende usikkerhed. De vil helst være gode til noget, inden de gør det. "De skal lige øve sig lidt mere". Det er totalt uforståeligt i min verden. For man skal jo netop gøre tingene for at blive god til dem. Den side ved kvinder kan jeg godt blive træt af.

Kvinder måtte godt være lidt mere fandenivoldske og klar på at tage en chance. De bekymrer sig lidt for meget. Men samtidig ønsker jeg ikke, at kvinder skal blive ligesom mænd, der måske er lidt bedre til at kaste sig ud i tingene. Jeg elsker, at der er forskel på kvinder og mænd, så derfor skal man også passe på med at forsøge at lave hinanden om.

De kvinder, jeg har haft det sjovest med, da jeg var yngre og ude at rejse, var dem, der var udadvendte og eksperimenterede med at prøve ting af. Men det er alligevel ikke nogle af de kvinder, jeg i sidste ende har haft lyst til at gifte mig med. Min hustru indeholder nogle af de evner, som jeg grundlæggende ikke forstår, men hende er jeg jo glad for alligevel.

Jeg beundrer den kvinde, der er mor og arbejder, men stadigvæk er mest mor. Det er så stor en ting, at kvinder er i stand til at føde vores børn. Det er helt unikt og særligt. Moderrollen skal kvinder passe på, holde af og nyde at være i. Men det er også sejt, at kvinder samtidig går ud og arbejder – ikke nødvendigvis har en karriere – og er med til at forsørge familien. Men helt basalt synes jeg, at kvinder skal prioritere moderrollen over arbejdsrollen. For når man ser børn sammen med deres mor, skal man ikke være ret meget menneskekender for at se, at der genetisk er noget helt særligt mellem børn og deres mødre, som en far aldrig vil kunne levere, ligegyldig hvor meget han hopper, danser og leger med dem. Og sådan er det bare. Derfor beundrer jeg, at kvinder, samtidig med at de arbejder, tør tage det valg – og forstå, at det valg, hun bør tage, er – at hun først er mor og derefter arbejdende.


LÆS OGSÅ: Lars Lilholt: Livet har lært mig, at du ikke skal lyve overfor kvinder

LÆS OGSÅ: "Jeg har prøvet ægteskab, og det siger mig ikke noget"

LÆS OGSÅ: "Stresser det mig at være 29 år og single? Ja - ad helvedes til"

Jacob Bjerborg (f. 1973)

  Personlig træner hos Arndal Spa & Fitness.

Major i Forsvaret.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview