"Der er sgu mange mænd, der har gjort indtryk på mig"
Foto: Kennet Havgaard Pernille Højmark

Pernille Højmark: "Det var min mest krævende rolle"

Pernille Højmark om en tilbagevendende drøm, der for nylig gik i opfyldelse, om erotiske forhold, og om sine største hjertesorger.

Hvad er du bedst til?
– Jeg er meget god til at rejse og har gjort det rigtigt meget. Jeg møder ikke verden med mistro, og jeg har aldrig været ude for noget rigtigt ubehageligt, selvom jeg ved gud i himlen ikke altid har holdt mig på turistens smalle sti. Jeg kan overnatte stort set hvor som helst og glide ind i selskab med høj og lav.

Hvilken rolle har været mest krævende?
– Der har været mange krævende roller, men jeg vil tro, at rollen som evnesvag pige i tv-filmen ”Tusindfryd” nok var den mest krævende, fordi jeg efter en del research besluttede mig for at spille hende, som om jeg var seks år. Det at dykke ned og hente min egen lille indre pige frem var faktisk meget krævende, og i de tre uger optagelserne fandt sted, var min underbevidsthed virkelig på arbejde, og jeg drømte helt vildt. Har du en tilbagevendende drøm? – Jeg har i mange år drømt om at skrive en bog. Og nu har jeg gjort det, og jeg er både pavestolt og glad for resultatet.

Hvad er din største hjertesorg?
– Uha, jeg har haft en del hjertesorger, men det er mig umuligt at give dem karakterer. Min første store ungdomsforelskelse, som ikke ville have mig. Mine to store skilsmisser, når drømmen om et liv sammen dør, og ikke mindst både min fars og mors alt for tidlige død.

Hvilken sang har betydet mest for dig?
– Det er svært at vælge en ud. Jeg elsker musik og har en enorm god hukommelse, når det gælder sange. Jeg kan derfor rigtigt mange og til enhver lejlighed. En af min ynglingssangskrivere var, specielt da jeg var ung, Leonard Cohen. Hans sang ”One Of Us Cannot Be Wrong” er vel stadig en topfavorit. ”Imagine” med John Lennon er en anden.

LÆS OGSÅ: Louise Wollf: "Mit familieliv brasede sammen"

Hvilke træk holder du mest af hos dig selv?
– Min fordomsfrihed og min glæde ved at give. Hvilken mand har gjort størst indtryk på dig? – Der er sgu mange mænd, der har gjort indtryk på mig, men bogen ”En mand” af Oriana Fallaci er en fantastisk bog, som jeg varmt anbefaler, med et fantastisk portræt at hendes elskede. Ellers vil jeg sige, at Obama, Ghandi og Mandela også er favoritkandidater.

Hvad bør enhver kvinde have opnået, inden hun dør?
–Et erotisk vildt forhold, at have udfordret og overvundet noget, hun var rigtigt bange for, men gerne ville, og haft en fornemmelse af at være chef i sit eget liv. Hvornår græd du sidst? – I forbindelse med min seneste skilsmisse for to år siden, fik jeg grædt mange salte tårer, det vil man også kunne læse om i min bog. Men jeg har nemt til både grin og gråd. Og mere og mere, jo ældre jeg bliver.

Hvad er du mest stolt af?
– Måske er jeg allermest stolt af, at jeg kan klare mig selv, at jeg lever et liv, jeg på mange måder selv har valgt.

Har du et ar, der fortæller en historie?
– Jeg er en rimeligt klodset pige og har mange ar. Man siger, at en rigtig mand har 11 ar. Ud fra den definition er jeg en rigtig mand. Hvordan tror du, at andre ser dig? – Larmende, sjov, dominerende og rimelig indsigtsfuld.


LÆS OGSÅ:  Sygdom fik Mimi Jakobsen til at skifte spor

Fakta

Pernille Højmark, 53 år, bor i Valby og er aktuel med biografien "Først nu forstår jeg intet".
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview