Høj på hæl eller glad i flad?

Foto: Andreas Rentz / Getty Images Julia Roberts smed skoene på den røde løber til premieren på filmen Money Monster.

Høj på hæl eller glad i flad?

Derfor dropper kendte kvinder stiletterne i Cannes

På sidste års filmfestival blev flere kvinder angiveligt afvist fra en filmpremiere, fordi de bar flade sko. Men i år har en gruppe kendte kvinder netop stillet stiletterne – én har endda smidt skoene helt.

På sidste års filmfestival blev flere kvinder angiveligt afvist fra en filmpremiere, fordi de bar flade sko. Men i år har en gruppe kendte kvinder netop stillet stiletterne – én har endda smidt skoene helt.

Jovist, filmfestivalen i Cannes handler først og fremmest om film. Men det er også årets største europæiske modebegivenhed, hvor kendisserne promoverer de store modehuse på den røde løber til glamourøse filmpremierer.

Filmfestivalen er spundet ind i traditioner – ikke mindst for, hvordan man må gå klædt på den røde løber: Mændene kommer i black tie, kvinderne i kjole og sko med hæl.

Sidste år gav festivalens lidt rigide konventioner dog bagslag, da flere medier kunne berette om kvinder, som var blevet afvist fra den røde løber og sendt hjem med beskeden om at købe sig noget ordentligt fodtøj, ene og alene fordi de bar flade sko. Flere stemte i med lignende oplevelser på Twitter, og pludselig stod den historiske og eksklusive filmfestival midt i det, man på nydansk kalder "en shitstorm".

LÆS OGSÅ: Google Girl Power: Foreslår nye emojis med kvinder i arbejde

Festivalen gik efterfølgende ud slog reglerne for dresscode fast i en pressemeddelelse:

– Reglerne for dresscode til rød løber-fremvisninger har ikke ændret sig gennem årene (smoking, formel påklædning til gallafremvisninger), og der er ikke nogle specifikke regler for højden på hælene på kvinders sko, såvel som mænds, stod der. 

På årets festival, som netop er forbi, har flere kendte kvinder markeret sig ved netop at bære flade sko på den røde løber. Julia Roberts smed endda skoene midt på den røde løber - et valg, som er blevet fortolket som et tydeligt statement i debatten. 

Skuespiller Susan Sarandon til premieren på "Café Society" i suit og smukke flats. Foto: David Fisher/REX/All Over Press

Skuespiller Kristen Stewart i et afslappet og næsten punket look på den røde løber på vej til åbningsgallamiddag på dette års Cannes Festival. Den stribede cashmerenederdel er fra Barrie. Foto: Pascal Le Segretain/ Getty Images. 

Lady Victoria Hervey i flade gladiatorsandaler på den røde løber til premieren på "Money Monster". Foto: Matt Baron/REX/All Over Press

Ved samme premiere smed Julia Roberts stilletterne på den røde løber og trådte barfodet op af trapperne - et valg, som senere er blevet fortolket som en tydelig afstandtagen til de strikse skokonventioner på filmfestivalen. Foto: Andreas Rentz/Getty Images

Sko er politik

Debatten om kvinders fodtøj er i det hele taget blusset op igen dette forår, da en engelsk receptionist ved et af verdens største revisions- og konsulentfirmaer, PwC, fortalte til BBC, at hun var blevet sendt hjem fra arbejde, da hun troppede op i flade sko og nægtede at bære hæle. 

PwC har efterfølgende afvist, at de skulle have en politik for, hvilke sko deres receptionister må bære, men historien gik viralt og affødte et hav af reaktioner. For blot seks dage siden skrev The New Yorker-journalist Mary Karr i en artikel under titlen ”High Maintenance” for eksempel: 

”Åh, kvindfolk, ligesom vi engang brændte vores bh’er, kunne vi da ikke også sætte ild til det fodtøj, som korsfæster os? Hvad med på Independence Day? Vores fødder og rygrad vil takke os og høje hæle vil efterhånden forsvinde fra vores bevidsthed sammen med fodbinding og ribbensfjerninger, der skal gøre vores taljer mindre. Det vil måske sætte en stopper for artens reproduktion – og hvad så?!” 

LÆS OGSÅ: "De får os til at glæde os til alderdommen"

LÆS OGSÅ: Anna droppede karrieren i Danske Bank for at rejse verden rundt og besøge frugtplantager

LÆS OGSÅ: Sådan går det med ligestillingen i Danmark


Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur