Sommerregn
Foto: iStock Klummeskribent Freia Mosberg Dam har set nærmere på, hvorfor sommerregn dufter så dejligt.

Duften af sommerregn

Derfor dufter sommerregnen

Sommerregn har en speciel duft, og hvis du er heldig, giver september dig endnu mere af den.

"I lost myself in the summer rain"

Sådan sang den irske rockgruppe U2 tilbage i 2000. Og du kender det måske godt. Det er lummert, du er småforelsket, og pludselig falder små lune dråber på din hud. Og modsat en strid efterårsregn er det faktisk en lille smule lækkert, det der sommerregn.

Der er noget på én gang skønt og ganske klichéhærget ved fænomenet. Der er både skrevet sange, film, musicals og poesi om sommerregn, og man er næsten ikke en rigtig popstjerne, hvis man ikke har mindst én musikvideo med lidt blid regn og bar hud i skøn forening.

LÆS OGSÅ: Sig tak og bliv lykkelig

Sommerregn kan da også være forfriskende, hvis den falder på en knastør sommerdag, så støvet lægger sig og luften bliver renset. Men den kan også være den værste feriedræber, når den kommer med kulde, vind og storm. Jeg husker som barn, hvordan min søster og jeg straks iførte os badedragter og som dansende myg løb ud i de lunkne dråber, mens de voksne stod inden døre og tog sig til hovedet. Men jeg husker også de lange, mørke dage i et sommerhus på Fyn med et tarveligt spil Ludo og kaskader af vand.

Særligt det sidste var næsten mere reglen end udtagelsen denne sommer. De grå, triste regnvejrsdage har fyldt meget i år. Men under de rette omstændigheder kan regn faktisk være helt fantastisk, især hvis du stiller dig midt i den og tager en dyb indånding med næsen.

Parfumeindustrien indfanger sommerregn på flaske
Fascinationen af sommerregn er ikke forbeholdt musikscener og poesibøger. Den karakteristiske duft forsøger man især at gengive i skønhedsindustrien, hvor regnduften kan findes i flere kosmetikmærkers sortimenter.

Brandet Clean er blandt dem, som har forsøgt at indkapsle duften af sommerregn på flaske. Lone Bjørn, der er distributør af Clean i Danmark, forklarer mig, at Cleans regnvejrsparfume har noter som melon, agurk og mynte. Dufte, som, ifølge Lone Bjørn, nærmer sig den virkelige duft af et regnskyl på en sommerdag.

"Vi ville indfange den sprudlende følelse, du får lige efter et regnskyl, når luften dufter af dugvåde blomster og sprødt, jordagtigt træ," siger hun.

LÆS OGSÅ: Hvem tør sige "Jeg elsker dig" først?

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor sommerregn kommer som en duftende salut, men ifølge flere forskere på området opstår duften, når regn rammer en knastør jordoverflade. Når regnen falder efter et par gode dages solskin og varme, sker der en kemisk proces, fordi jorden består af en masse små hulrum, hvor svampe og bakterier ligger og afgiver en masse gas. Gassen frigøres, når dråberne bliver slået ned i jorden, og en mild duft af jord og skov spreder sig opad og ind i dine næsebor. En naturlig bøvs, om man vil.

Samtidig øger luftfugtigheden din lugtesans, fordi de slimhinder, vi lugter med, bliver skærpede, når der er fugt i luften. Derfor bliver din næse også bedre til at opfange luftens aromaer, så snart det vælter ned fra de sorte skyer.

Dufte frembringer minder
September er allerede godt i gang, og det betyder jo egentlig et officielt farvel til sommeren. Men indtil videre viser september sig fra en meget lun side – en såkaldt indian summer, hvor sommermånedernes lumre vejr strækker sig helt ind i efteråret. Det kan give grobund for den velduftende regn, der sikkert står og lurer lige om hjørnet. Hvis jorden når at blive rigtig tør og støvet, kan efterårsregn, ligesom sommeregn, dufte ekstra fyldigt – og så er der ingen dårlige undskyldninger for at blive indendørs.

I stedet for at dyrke sofaens bløde omfavnelse, burde du faktisk gå en tur i regnen og gøre en kedelig dag til en udflugt i sansernes tegn. Det kan oven i købet være helt godt for dit følelsesliv, forklarer Ulla Kvintel, som er aroma- og duftterapeut, og d seneste 20 år har beskæftiget sig med duftes påvirkning af vores hjerner og psykiske helbred:

LÆS OGSÅ: #Regrettingmotherhood skaber debat: Må mødre fortryde?

– Vand er et element, der påvirker vores følelser. Som fostre ligger vi i en livmoder fyldt med vand, og derfor giver blid regn os en tryghed og en omfavnelse, som vi har med os fra fosterstadiet.

Hun fortæller mig, at når vi opfanger en duft, opfanges de kemiske signaler i bunden af næsehulen og føres videre til hjernen. Det er derfor, at dufte kan frembringe gamle minder. Men de kan også have en beroligende virkning.

– Hvis man har haft en dårlig dag og stiller sig ud i en stille, støvagtig sommerregn, vil det føles befriende og opkvikkende på humøret, tilføjer hun.

Står man derimod i et ægteskabeligt stormvejr, som Ulla Kvintel kalder det, kan det virke rensende at gå en tur i styrtende sommerregn, mens man virkelig prøver at trække vejret og de mange dufte dybt ind.

De anderledes dufte, der bor i fugtigt græs og våd jord, er dufte, kan virke fremmede på os – men ikke desto mindre er det en god ide at lære dem at kende. Det styrker nemlig vores evne til at skelne dufte fra hinanden og skærper vores lugtesans. I forhold til duften af regn er Ulla Kvintel ikke i tvivl:

– Duften af jord og græs grounder os. Vi bliver simpelthen afslappede.

Så tjek vejrudsigten, find paraplyen frem og smut ud i årets måske sidste velduftende dråber.

LÆS OGSÅ: "Det er helt okay at være middelmådig"

LÆS OGSÅ: Godt nyt: Du bliver lykkeligere med alderen

LÆS OGSÅ: Skal vi virkelig nå det hele i 30'erne?

 

 

 

Freia Mosberg Dam

Freia Mosberg Dam er klummeskribent på ALT.dk. Hun har tidligere arbejdet som journalist på Radio24syv, hvor hun blandt andet var Søren Faulis feminine side kick i programmet "Løsgængeren". Freia har en BA i dansk og kulturjournalistik fra Københavns Universitet og er fast debattør på Politiken, når hun ikke holder foredrag om curlinggenerationen og dens pædagogiske udfordringer. Når Freia har fri, producerer hun podcast, hækler og drømmer om at udgive en kogebog om te.

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi