Boligindretning
Foto: Krista Keltanen/Living Inside
BoligLiv

Sommerhus

Det enkle liv: Sommerens gemmested

Johanna og Jari har selv bygget et lille sort sommerhus med tilhørende gæstehus midt i det rå landskab i den finske skærgård.

Af Jonna Kivilahti 10.jul.2018 Livsstil

Johanne og Jari fandt deres lille ø i den finske skærgård i 2007. Den var fuldstændig tilgroet og nærmest umulig at lægge en båd til ved. Men det afskrækkede ikke parret, der tidligere havde tilbragt mange somre på Johannas mors ø og derfor var vant til øliv, vild natur og sejlads. – På trods af alt vidste vi, at denne ø skulle være vores. Vi startede med at bygge en anløbsbro, der var robust nok til, at vi kunne gå i land med masser af ting under armen. Vi bringer nemlig næsten alt med os herud, også drikkevand, fortæller Jari. Den første sommer på øen blev brugt på at rydde grunden og bygge et udendørs toilet og et lille gæstehus. Senere blev selve huset bygget med stue i den ene ende, et spiseområde i midten og sauna i den anden ende – og med en overetage, der rummer sovepladser. Parret tegnede huset sammen med en arkitekt, og det var vigtigt for dem, at det færdigbyggede hus ville klæde landskabet. Nu står det 45 kvadratmeter lille hus helt sort, enkelt og diskret imellem træerne og med udsigt til vandet og træerne.

Udeliv fra morgen til nat

Huset er forsynet med en lang delvist overdækket terrasse. – Vi tilbringer det meste af tiden udenfor, så vi behøver ikke meget indendørs plads. Vi spiser, hygger og arbejder udenfor til sent om aftenen, hvor vi lister ind for at sove, fortæller Johanna. Familien bor resten af året i landsbyen Luvia, der ligger en halv times kørsel og et kvarters sejlads fra det lille hus på øen. Så de kan besøge sommerhuset, så tit de vil, dog ikke om vinteren, når skærgården fryser til. Om sommeren nyder de enkle fornøjelser som at spise morgenmad i timevis udenfor og lave mad i det fri om aftenen. Jari er glad for at fiske, mens Johanna elsker at lave mad. Der er ikke elektricitet på øen, så det foregår ved et par gasblus eller ved en gasgrill – køleskabet er også drevet af gas, og det lille bitte udendørs køkken opfylder familiens behov. Om aftenen bliver huset og terrassen oplyst af stearinlys og gaslamper.


Enkelt liv – enkel stil

Johanna har valgt at indrette huset helt enkelt i sort og hvidt, så huset er sort udenpå og kridhvidt indvendigt. – Jeg er lidt af en samler, og vores hjem i byen er fyldt med alle mulige ting. Men her på øen ønskede jeg et enklere udtryk, der passer til omgivelserne, og derfor faldt valget på sort og hvidt. De fleste møbler blev bygget på stedet, mens andet er genbrug, som vi har fået foræret, eller som jeg har fundet på  loppemarkeder – dem bruger jeg meget tid på, siger Johanna.

OM

Hvem: Grafisk designer i eget firma, Decora- Frame, Johanna Lehtinen, hendes mand, Jari, og parrets datter, Tilda.

Hvad: Sommerhus på 45 kvadratmeter med tilhørende gæstehus.

Hvor: På en ø i den finske skærgård.

www.decoraframeshop.fi


Henter...