Nicolas og Camilla: Gift ved første blik
SPONSORERET indhold

Det kan du bruge ’Gift ved første blik’ til i dit eget parforhold

Jo, du kan faktisk lære noget af at se tv.

Af:: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Nikolai Linares
13. feb. 2017 | Livsstil

Kan du stene tv og samtidig arbejde aktivt på at få et bedre parforhold? Det lyder usandsynligt, at din tilstand som sofakartoffel kan give dig et bedre kærlighedsliv. Men hvis det er endnu et afsnit af DR-serien "Gift ved første blik", du slubrer i dig sammen med aftenkaffen, så er der faktisk en chance for, at du bliver klogere på kærligheden. Måske det populære reality-program ligefrem kan hjælpe dig til at blive en bedre partner.

LÆS OGSÅ: 12 tegn på, at du er giftedesperat

Ifølge psykolog Mette Smidt, der har været med til at matche parrene i programmet, er det meget muligt, at du ubevidst tager ved lære, mens du iagttager de fire nygifte par fejle eller for den sags skyld vinde i kærlighedens svære spil.

- Jeg kunne da godt forestille mig en situation, hvor vi bliver inspirerede af at se på de her par og deraf måske får mod til at sige: "Sådan kan jeg godt have det med dig". Eller: "Det kender jeg godt det der". Sådan noget kan ellers godt være svært at lukke op for, siger psykologen.

I en vis udstrækning vil du som seer kunne se dig selv udefra i dit eget parforhold, mens du ser programmet.

- Du kan opleve, at "ok, der skete noget der, jeg kan genkende fra mit eget parforhold". Du kan måske ikke helt sætte ord på det, men det er heller ikke altid nødvendigt. Bare det at få lov at opleve det her sammen med parrene, det lagrer sig et eller andet sted som en erfaring, du kan trække på fremadrettet, forklarer psykologen.

Når du f.eks. sammen med resten af Familien Danmark foran skærmen tager stilling til, hvem i hvilket forhold, der bar sig helt forkert ad, og hvem der i hvert fald var en idiot, bliver du opmærksom på, at du har en holdning, du ikke før var bevidst om, at du havde. Og det er ifølge Mette Smidt sundt for din egen proces i dit eget parforhold.

Helt konkret er der i hvert fald tre ting, du kan lære af at se "Gift ved første blik".

1. At have mod til at vise, hvordan du har det

- Du kan lære noget om mod, for det er så modigt det deltagerne gør. De gennemgår nogle følelser, som mange af os ikke ville turde dele med vores bedste ven eller veninde. Noget af det, der kan være svært i parforhold, er at turde vise, hvordan man har det. Tit kommer man f.eks. til at reagere med vrede, når man i virkeligheden er ked af det, siger psykologen.

2. At sænke paraderne og blotte dig

- Du kan også lære noget om, hvor sårbart, det er at møde et andet menneske med paraderne så langt nede, som muligt. Deltagerne har valgt at sige ja til noget, hvor de fleste mennesker har paraderne lidt oppe og lige skal se hinanden an. Det er noget af det, der skal til i et parforhold: At vi tør at nærme os hinanden. At vi tør være blottede overfor hinanden.

3. At blive bevidst om dine egne mønstre

- Noget af det mere konkrete, du kan lære, er, at du skal kigge grundigt på dine egne mønstre, hvis du skal undgå at begå de samme fejl parforhold efter parforhold. Et parforhold kan være godt på tusind måder, og det kan være dårligt på tusind måder. I "Gift ved første blik" kan du se, at der ikke er en perfekt opskrift på det, og at det er nødvendigt, at det bliver et samarbejde for, at begge parter får noget ud af det i et parforhold. Alle går ind i et parforhold med nogle mønstre. Det kan f.eks. være, du har en tilbøjelighed til at trække dig, når det bliver svært, eller en tilbøjelighed til at være insisterende og pågående. Det får din partner til at reagere på en bestemt måde baseret på hendes eller hans tilbøjeligheder. Pludselig kan I være havnet i et mønster med misforståelser og overfortolkninger, hvor I kommer til at såre hinanden rigtig meget, afslutter psykologen.

LÆS OGSÅ: Disse 12 ting skal du forberede dig på, før du bliver gift

LÆS OGSÅ: Disse 14 kendte par får os til at tro på kærligheden

LÆS OGSÅ: 10 ting du aldrig må gøre som bryllupsgæst