Disse møbelklassikere er en god investering
SPONSORERET indhold

Disse møbelklassikere er en god investering

Elsker du også de smukke gamle møbelklassikere? Se, hvilke møbler du kan ende med at tjene penge på, og hvad der hitter hos auktionshusene.

Foto: lauritz.com, bruun-rasmussen.dk m.fl.
09. okt. 2015 | Bolig | BoligLiv

Har du stuen fuld af Wegners Y-stole eller Arne Jacobsens 7-er stole, er der ingen tvivl om, at det er lækkert dansk design. Men det er de sjældne møbler af høj håndværksmæssig kvalitet og de lidt mere ukendte designere, du skal gå efter, hvis du vil tjene penge på dine møbelklassikere.

Peter Kjelgaard, afdelingsleder hos Bruun Rasmussen, forklarer:

"De sjældne og dyre møbler vil holde prisen og kun blive endnu dyrere. Det kan f.eks. være Finn Juhls 45-stol. Et perfekt eksemplar kostede 15.000 kr. for 15 år siden, men nu kan den være oppe i 200.000 kr."

Han fremhæver desuden Ib Kofod-Larsens Elisabeth stol og Poul Kjærholms PK80 som andre møbelklassikere, der altid vil være en god investering.  

Overraskende prisstigninger

Adm. direktør hos lauritz.com Mette Rode Sundstrøm er enig i, at de kendte designeres møbler generelt holder prisen, men ligesom hos Bruun Ramussen oplever de prisstigninger på nogle udvalgte objekter:

"Møbelklassikerne har gennem de seneste 10 år vist sig at være en rigtig god investering, og vi forventer, at interessen varer ved i de kommende år. Der er dog nogle af klassikerne, der overrasker ved stadigt at stige kraftigt i pris, f.eks. Børge Mogensens spanske stol, Mogens Kochs reolsystem og Kurt Østervigs baljeformede hvilestole." 

► SE OGSÅ: Sæt dig her:Historien om Hans J. Wegner

Kurt Østervigs baljeformede hvilestole

Kurt Østervigs baljeformede hvilestole bliver handlet til høje priser på lauritz.com

Sidder du - bogstavelig talt - på guldet?

Hos Bruun Rasmussen har man de seneste år oplevet en eksplosiv interesse fra udlandet efter kuriøse møbler af ukendte danske designere fra 30'erne, 40'erne og 50'erne.

"Vi ser lænestole med en vurdering på 4.000 kr. blive solgt for op til 100.000 kr. og tænker hver gang ’det kan ikke være rigtigt’? Men det har stået på et stykke tid og ser ud til at fortsætte’, fortæller Peter Kjelgaard.

Kigger du lige nu hen i hjørnet på din farmors flossede flyder og tænker, at den ligner en 100.000 kroners stol, så tjek følgende, inden du sender et billede af sted til auktionshuset:
Der skal være et navn. Det behøver ikke være et kendt navn, men stolen skal helst kunne dateres eller spores, og der skal være en reference - gerne i form af et gammelt billede eller lignende.

"Jo mere obskurt et møbel og jo mere historik jo bedre," siger Peter Kjelgaard.

► SE OGSÅ: Bolig med farverig kunst og møbelklassikere

Lænestol af ukendt designer produceret hos Fritz Hansen

Denne lænestol af ukendt designer produceret hos Fritz Hansen havde en vurdering på 6.000-8.000 kr. og blev solgt for 75.000 hos Bruun Rasmussen.

Dem skal du holde øje med

Peter Kjelgaard fremhæver designparret Madsen og Schubell som nogen, der er værd at holde et vågent øje med i den kommende tid, mens Mette Rode oplever, at kunderne hos lauritz.com har skiftet fokus fra udelukkende at gå efter kendte navne til at gå efter det mere kuriøse men velproducerede design:

"Tendensen lige nu er, at interessen øges for det gode håndværk og for de gedigne materialer. Hvor vi i en del år har oplevet en efterspørgsel, der primært har været knyttet til store kendte navne, søger mange kunder nu i lige så høj grad et bestemt udtryk som et bestemt navn."

Hun nævner navne som Kai Kristiansen, Illum Wikkelsø, Kurt Østervig og Hans Olsen som bud mindre kendte arkitekter, hvis møbler flere er ved at få øjnene op for.

Pragh stolen med skammel af Madsen og Schubell

Pragh stolen med skammel af Madsen og Schubell blev solgt for 27.000 kr. hos Bruun Rasmussen den 1. septeber 2015.

Eksperternes bedste bud

At købe møbler skal helst foregå med hjertet og ikke med investering for øje, og derfor er begge eksperter også varsomme med at spå om fremtiden, hvor prisudviklingen kan være afhængig af mode, indretningstendenser og udsving i forbrugeradfærd. Begge tør dog godt give deres bud på tre designs, der med stor sandsynlighed altid vil være en god investering: 

Peter Kjelgaard, afdelingsleder hos Bruun Rasmussen

Ib Kofod-Larsen (1921 -2003), Elisabeth stol 
Finn Juhl (1912-89), 45 stol - fremstillet af Niels vodder
Poul Kjærholm (1929 - 1980), PK 80 briks


Elisabeth stolen, 45 stolen og PK80 briksen

De er dyre, men de kommer til at blive endnu mere værd - Elisabeth stolen, 45 stolen og PK80 briksen.

Mette Rode Sundstrøm, adm. direktør hos lauritz.com

Børge Mogensen (1914-72), Den Spanske stol, model 2226
Finn Juhl (1912-89), Høvdingestolen
Hans J. Wegner (1914-2007), Bamsestol, model AP-19

Den spanske stol, høvdingestolen og bamsestolen

Tre stole du roligt kan investere i og regne med at tjene lidt på om nogle år: Den spanske stol, høvdingestolen og bamsestolen. 

► SE OGSÅ: Bolig:Se en funktionel og moderne 50'er parcel