Woody Harrelson og Anna Gunn
SPONSORERET indhold

Du har formentlig en dobbeltgænger – og I deler mere end jeres ansigtstræk

En ny undersøgelse viser, at mennesker, der ligner hinanden, også deler mere dna end de fleste.

Af: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
29. aug. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Vores ansigter er et af de mest afgørende karaktertræk, vi har. Men måske er du ikke den eneste i verden, der ser ud som dig. Og måske er I ikke kun ens på ydersiden.

Et nyt studie viser nemlig, at vores dna har en stor betydning for den måde, vores ansigter er formet på – og at hvis to personer ligner hinanden, ja, så er det sandsynligvis, fordi de deler mere dna end du og jeg.

Det kan virke som almen viden, men det er aldrig før blevet bevist, at der er en sammenhæng mellem vores ansigtstræk og vores dna. Det fortæller professor Manel Esteller, som er en af forskerne bag undersøgelsen, til New York Times. Og han håber, at resultaterne kan hjælpe i retsmedicinske undersøgelser fremover:

”Resultaterne kan forhåbentlig bruges til at rekonstruere kriminelles ansigter ud fra dna, og i forbindelse med genetisk diagnose kan et foto give en idé om, hvilket genom han eller hun har,” siger Manel Esteller i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Din hund fælder en tåre, når den genforenes med dig

De ægte look-alikes

Sammen med en række andre forskere fra Josep Carreras Leukaemia Research Institute i Barcelona har Manel Esteller undersøgt 32 mennesker med umiddelbare dobbeltgængere. Parrene deler ikke samme stamtræ, og nogle deler ikke engang samme nationalitet.

Alligevel kunne forskerne ved hjælp af forskellige ansigtsgenkendelses-software konkludere, at 16 par var så ens, at de fik samme score, som havde de været identiske tvillinger.

Disse par døbte forskerne ”ægte-look-alikes” – og da deres genetik blev undersøgt, tegnede der sig et tydeligt mønster: De delte væsentlig mere dna med deres dobbeltgænger, end de 16 par, der ikke blev kategoriseret som ægte look-alikes.

Flere af dobbeltgængerne havde også nogenlunde samme vægt, de havde en relativt ens livsstil, og adfærdstræk som rygning og uddannelsesniveau gik igen hos den anden.

En kendsgerning, der peger i retning af, at vores genetik ikke kun har betydning for vores udseende - men at det potentielt også kan påvirke vores vaner og adfærd.

LÆS OGSÅ: Tre søstre giftede sig på samme dag for 41 år siden: Vi er stadig lige lykkelige

Systemet gentager sig selv

Undersøgelsen har imidlertid sine begrænsninger. Antallet af deltagere er sparsomt, og størstedelen er i øvrigt af europæisk afstamning.

Men den peger også i en tydelig retning: At der kun findes et vist antal måder, vores øjne, næse, mund og knoglestruktur kan sammensættes på.

Og ifølge Manel Esteller kan det kun betyde én ting: 

”Der er så mange mennesker på Jorden lige nu, at systemet på et tidspunkt må gentage sig selv,” siger han til CNN.

Du kan derfor være ret sikker på, at der et sted i verden findes en person, som kunne være dit spejlbillede - og at I måske deler dna.

Anbefalet til dig