"Døden er kun et øjeblik"
Lisa Holmfjord, forfatter af bogen "Døden er kun et øjeblik"

"Døden er kun et øjeblik"

Direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre debuterer med realistisk thriller om vold i hjemmet

Lisa Holmfjord har arbejdet på kriscentre for voldsramte kvinder i 20 år. Nu er hun klar med sin første psykologiske thriller, der bygger på hendes indgående kendskab til partnervold.

Hvilke dilemmaer kan kvinder, der udsættes for vold i hjemmet, stå i – og hvordan forløber hverdagen egentlig på et krisecenter? Det er spørgsmål, der er vanskelige at svare på, for selvom partnervold er et vigtigt emne, er det også underbelyst i medierne. Det betyder dog ikke, at partnervold ikke sker herhjemme. En undersøgelse fra 2018 udført af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at 2,5 procent af den danske befolkning mellem 16-64 år har været udsat for psykisk partnervold inden for det sidste år (red. 2018). Når det kommer til fysisk partnervold, gælder det for 1 procent af befolkningen.

I den nye thriller Døden er et øjeblik følger læserne en kvinde, der har svært ved at bryde ud af forholdet med sin voldelige mand. Der er tale om fiktion, men forfatteren bag kender emnet bedre end de fleste og trækker på egne erfaringer.

Lisa Holmfjord har arbejdet som rådgiver på krisecentre i 20 år og er i dag direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre. Gennem sit arbejde har hun et indgående kendskab til kvinder, som er blevet udsat for psykisk og fysisk vold. Den tonstunge indsigt om voldsramte kvinder har Lisa Holmfjord brugt som inspiration til sin debutthriller Døden er et øjeblik.

”Vi bliver ikke arbejdsløse lige her og nu på krisecentrene. Vi afviser kvinder hver dag. Vold mod kvinder bliver bare ikke mindre i Danmark. Det viser internationale undersøgelser også. I de sidste 20 år har jeg talt med tusindvis af kvinder, og det er deres oplevelser og alle de historier, jeg har hørt, der er kommet ind i bogen som en Maggi-terning. Jeg har valgt at sætte fokus på partnervold, fordi det er så vigtigt et emne.”

”Jo mere veluddannede og veltalende mænd er, jo lettere har de ved at ”udfolde sig”. For tit tror folk ikke, at den type kan finde på det"
Lisa Holmfjord

Ud af voldens kløer

I Døden er et øjeblik møder læseren Esther, der flygter fra sin voldelige mand, den respekterede læge, Andreas, og går i skjul på et krisecenter. Man holder næsten vejret under læsningen, når man bevæger sig dybere og dybere ind i det voldelige parforhold, for det er aldrig til at vide, hvornår og hvordan Andreas eksploderer. Døden er et øjeblik handler dog ikke kun om volden i hjemmet. Den giver også et indblik i hverdagen og stemningen på et krisecenter, hvor man møder kvindelige beboere fra alle sociale lag, der er flygtet hjemmefra efter voldsomme overgreb. Hovedpersonen Esther kommer selv fra et ressourcestærkt miljø i Nordsjælland:

”Jo mere veluddannede og veltalende mænd er, jo lettere har de ved at ”udfolde sig”. For tit tror folk ikke, at den type kan finde på det. De kan også overbevise bl.a. myndighederne om, at det ikke er dem, den er gal med, men kvinden. De mænd klarer sig i den sammenhæng bedre end ham med alle tatoveringerne”, forklarer Lisa Holmfjord, der netop tegner et billede af et ægtepar bosiddende i en stor villa, og hvor alt ude fra at se ser helt normalt ud.

”Jeg har mødt mange typer som Esther før, rigtig mange fra det øverste sociale lag i samfundet. De kommer til rådgivning, men vil helst undgå at bo på selve krisecenteret, fordi det kan føles stigmatiserende.”

Døden er et øjeblik åbner op for et vigtigt dilemma, som mange kvinde står i. På den ene side flygter Esther fra sin voldelige mand, men har samtidig svært ved at forlade ham. Ikke mindst fordi, hun har omgivelserne at tænke på.

”Vi har alle et billede af os selv, vi gerne vil vise. Man har måske en fed stilling og bor i Kartoffelrækkerne (red. København). Men bag facaden er virkeligheden måske den, at du har levet sammen med en voldelig mand i mange år. Så kan det hele nemt bryde sammen, for hvad siger omgivelserne? Kvinden har opretholdt glansbilledet, og mange tror ikke på, at der har foregået vold. Så der er mange ting på spil for kvinder, der vælger at være åbne om den vold, som de er blevet udsat for af deres partner”, uddyber Lisa Holmfjord.

Vold er ikke kun fysisk

I thrilleren bliver det beskrevet, hvordan Esther udsættes for fysisk vold – det er nervepirrende læsning i sig selv – der yderligere forstærkes i slående passager, hvor Esther bliver overdænget med psykisk vold fra ægtemanden. Det er et bevidst greb fra Lisa Holmfjords side at lægge vægt på den psykiske vold:

 ”Alle de kvinder, jeg har talt med gennem årene på krisecenteret, har oplevet psykisk vold. Ofte også fysisk vold. Men alle har fortællinger om psykisk vold - og det er den psykiske vold, som er den mest nedbrydende, fordi der sker en kontinuerlig nedbrydning af et menneske. Kvinden bliver usikker på, om det er hende, der er noget galt med, for er jeg overhovedet udsat for vold, kan kvinderne finde på at sige. Jeg er ikke i tvivl om, at den psykiske vold er mest invaliderende.”

 Fiktion med inspiration fra virkelige historier

Inspirationen fra Lisa Holmfjords 20-årige erfaring med voldsramte kvinder er tungtvejende i denne thriller, men hun fastslår dog, at der er tale om fiktion, selvom de scenarier, der bliver beskrevet, sagtens kan ske – og sker: Hun understreger dog tydeligt:

”Bogen er selvfølgelig ikke skrevet for at advare kvinder mod mænd generelt. De gode er der heldigvis flest af.”

Hensigten med at skrive bogen er derimod at give læseren en forståelse for, hvorfor det kan være svært for en kvinde at forlade en voldelig mand. Derudover vil hun gerne give læseren en ahaoplevelse af, hvordan samfundet møder voldsramte kvinder – hvordan hverdagen er på et krisecenter.

Døden-er-kun-et-øjeblik-bog.jpg

Døden er kun et øjeblik er første bind i en serie.

OM FORFATTEREN

Lisa Holmfjord, f. 1966.

Uddannet socialrådgiver. Tidligere leder af Dannerhuset. Direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre. Lisa Holmfjord er desuden medforfatter til bogen ’Forældreansvarsloven – når der er vold i familien’.

lisaholmfjord.dk

https://www.instagram.com/lisaholmfjord/

Læs mere om bogen eller bøger som denne på Gyldendal.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger