Do’s and don’t’s når du finder sammen med din eks

Foto: Alamy At finde sammen med din ekskæreste kan være en rigtig dårlig og sprængfarlig idé. Især, ifølge eksperterne, hvis I ikke er klar til at tage arbejdshandskerne på.

Do’s and don’t’s når du finder sammen med din eks

At finde sammen med din ekskæreste kan være en rigtig dårlig og sprængfarlig idé. Især, ifølge eksperterne, hvis I ikke er klar til at tage arbejdshandskerne på.

Savner du din ekskærestes kærlige opmærksomhed, hans stærke arme og brune øjne? Inden I kaster jer i armene på hinanden for at give forholdet endnu en chance, bør I overveje, hvad det var, der ikke fungerede sidst. For det dårlige mønster, der gjorde, at I til sidst gik fra hinanden, savner du sandsynligvis ikke.

LÆS OGSÅ: 8 tegn på at han er manden, du skal have børn med

Eurowoman.dk har talt med to parterapeuter, Jan Bjerre og Susanne Christensen, om, hvad der er vejen frem, når vi gerne vil have det til at fungere med en ekskæreste, og hvad der i hvert fald ikke er en god idé.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det okay at slå op med en veninde?

Do's – når du finder sammen med din ekskæreste
- I skal være meget bevidste om, hvad det var, der gjorde, at I gik fra hinanden. Få synliggjort, hvad det er, der bliver svært for jer som par, men også hvad der bliver svært for jer hver især.

- Det kan være svært at gennemskue, hvad det præcis var, der gik galt sidst. Men tag jer god tid. Ansku det som, at I har gået ad en vej sammen, men nu er nødt til at finde en ny vej sammen, da I ellers vil ende samme sted som sidst.

- Hvis grunden til, at I gik fra hinanden, var, at I for eksempel havde glemt, hvad det ville sige at være kærester, så fokusér på det her i anden omgang. Hvad det vil sige for jer at være kærester og ved at lave nogle ting sammen, der understøtter det.

- 90% af de problematikker, I står over for som par, er nogle, der har rødder i jeres livshistorie hver især. De sidste 10% af problematikkerne foregår reelt mellem jer som par. Så der kan være rigtig meget at arbejde med for jer hver især, hvis det skal lykkes denne gang.

- Når I møder hinanden på ny for anden gang, er det vigtigt, at I fokuserer på, hvad det er, der gør, at I har lyst til at være sammen igen, og at I holder fast i det. Vi har en tendens til at fokusere på det, der ikke fungerer fremfor det, der fungerer. Der er mange ressourcer i at tage udgangspunkt i noget positivt frem for noget negativt.

- Tal om de svære følelser, der er tilbage efter bruddet. I kan ikke bare "starte på en frisk", da sandsynligheden for, at det dårlige mønster vil indhente jer, er stor.

- I skal ikke kun tale sammen lige, når I har fundet sammen. Og I skal ikke kun tale sammen, når I har problemer, men hele tiden evaluere jeres parforhold, også de gode ting. Tal også om jeres fremtidsdrømme – om det så bare er, hvad I kunne tænke jer at lave sammen i næste uge.

- Lav nogle ting sammen, og find ud af, hvad der gør din partner glad, og hvad der får ham til at føle sig elsket. Det var måske det, I glemte sidst? Spørg hinanden direkte: "Hvornår føler du dig elsket af mig?" Og efterlev det.

Don't's – når du finder sammen med din ekskæreste
- Hvis I slet ikke får talt om og bearbejdet jeres gamle problemer, er sandsynligheden for, at det går galt igen, rigtig stor. For det dårlige mønster, der gjorde, at I gik fra hinanden, var sikkert et, I havde haft i en rum tid. Så det sidder stadig i jeres kroppe – klar til at tage over igen, hvis I ikke får bearbejdet det én gang for alle.

- I skal ikke tro, at bare fordi I har fået en pause fra hinanden, så vil alt køre på skinner her anden gang. Det gamle kapitel skal lukkes og slukkes, før I kan starte på et nyt.

- Hvis det føles forkert indeni at være sammen med din ekskæreste igen – så er det nok fordi, det ER forkert, og fordi den gamle konflikt stadig fylder for meget.

- I skal ikke tro, at I kender hinanden, for det gør I højst sandsynligt ikke. Vi har en tendens til at tro, at hvad der gælder for mig, gælder også for dig. Hvis det gør mig ked af det, gør det nok også dig ked af det. Det kan være meget forskelligt, hvad du og din partner har brug for. Derfor er det vigtigt her i anden omgang, at I er ekstra nysgerrige på hinanden, i stedet for at gå ud fra, hvad I forestiller jer.

- I skal ikke læne jer tilbage, når I finder sammen igen, selvom det hele kan være nyt og spændende igen. I skal tage arbejdshandskerne på, ellers er der en stor risiko for, at I hurtigt vender tilbage til at være hinandens ex'er.


LÆS OGSÅ: 6 situationer hvor det er okay at føle jalousi

LÆS OGSÅ: 9 'dårlige' vaner der gør dig til et bedre menneske

LÆS OGSÅ: Derfor skal vi blive bedre til at give (og modtage komplimenter) - og 6 tips til, hvordan det lykkes

Om eksperterne

Jan Bjerre er par-, psyko- og familieterapeut. Se mere på Janbjerre.dk.

Susanne Christensen er certificeret parterapeut. Se mere på Susannec.dk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Parforhold

610x200_woordy_knap2.jpeg