Ellen Trane Nørby
Foto: Flemming Leitorp

Ellen Trane Nørby

Ellen Trane Nørby: "Jeg er helt mig selv, når jeg går en tur ved Vesterhavet"

Politiker Ellen Trane Nørby om Nelson Mandela som fredsikon, krydderurter i kolonihaven og sit livs længste minutter.

Hvornår er du helt dig selv?
– Jeg er helt mig selv, når jeg går en tur ved Vesterhavet med blæst i ansigtet – gerne med min datter eller kæreste i hånden. Jeg er opvokset i det vestjyske og har altid forbundet Vesterhavets frådende bølger, der æder sig ind på klitterne, med naturen, der viser sin absolutte magt.

Hvad ville overraske folk mest at vide om dig?
– Måske, at jeg har en kolonihave, hvor jeg har alt fra krydderurter til frugttræer og blomster, der kan bringe årstiderne med indenfor. Det er også en fornøjelse at se min datter gå på opdagelse og kigge på den verden, hun bid for bid tager til sig.

Hvornår vidste du, at du var god til det, du laver?
– Som politiker er det personlige stemmetal en cadeau og et tegn på, at nogen synes, at man gør det godt. Så da jeg som nyopstillet politiker fik knap 25.000 stemmer til Europaparlamentsvalget i 2004, var det et skulderklap, der kom til at betyde, at jeg valgte at bruge så meget tid på politik.

Hvilken mand har gjort størst indtryk på dig og hvordan?
– Nelson Mandela, fordi han er et frihedsikon, der skabte bedre muligheder for millioner af kvinder og mænd i Afrika. Han har i den grad vist, at alle kan gøre en forskel, og at enhver forandring starter hos en selv.

Hvornår er du mest træt af dig selv?
– Når jeg har for lidt tid til min familie og samtidig har et bjerg af arbejdsopgaver, der bare skal laves. Jeg tror, at følelsen af, at døgnet ikke har timer nok, er noget, de fleste kender til.

Hvilke ord/vendinger ­bruger du lidt for ofte?
– På den ene/på den anden side. Men politik er ikke sort/hvidt, og selvom hårde oneliners og populære budskaber skaber større overskrifter, så har verden oftest flere nuancer.

LÆS OGSÅ: Ole Henriksen frygter én ting mere end noget andet

Hvad er absolut musthave i dit klædeskab?
– Det må være cowboybukser. I alle faconer og farver.

Hvad har været dit livs længste minutter?
– Da jeg første år cyklede med Team Rynkeby til Paris og med totalt tilsyrede ben kæmpede mig op ad Mur de Huy, der med sin stigning på 26 procent på det stejleste stykke bestemt ikke er for børn. Minutterne og meterne fra bund til top føltes virkelig som en evighed, sveden piblede ud og kun stædigheden fik mig op. Men desto større var tilfredsheden også efterfølgende.

Hvilken bog bør enhver kvinde have læst?
– Herbjørg Wassmos "Et glas mælk, tak.", der handler om den systematiske handel med kvinder, der foregår verden over, også lige i vores baghave her i Danmark, og som vi har en forbandet pligt til at stå sammen om at bekæmpe.

Færdiggør sætningen: Kønsrollerne i dag er...
– ... stadig fastlåste, men til forskel fra tidligere, så kan den enkelte i dag træffe egne valg for livet og dermed leve det liv, have den karriere, vælge den uddannelse kort sagt prioritere, som man ønsker

Hvad er din største last?
– Lyder måske vandet, men det er danskvand. Det boblende vand blev for 4-5 år siden substitut, da jeg besluttede mig for at afvikle mit (over)forbrug af cola zero.

Hvad skulle titlen på din selvbiografi være?
– "I did it my way". 

LÆS OGSÅ: Julie Steincke: “Jeg er lidt et kontrolmenneske”
LÆS OGSÅ: Robert Hansen: “Jeg kæmper med at forholde mig til mit nye jeg”
LÆS OGSÅ: Lone Frank: "I starten tænkte jeg, hvad formålet var med at leve videre"

Ellen Trane Nørby

Ellen Trane Nørby, 36, folketingsmedlem for Venstre og ­minister for børn, undervisning og ligestilling. Privat danner hun par med Ulrik Ryssel Albertsen, som hun har en datter med.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview