Emil fra Den store bagedyst
SPONSORERET indhold

Emil fra Den store bagedyst: "På et tidspunkt bagte jeg fra kl. syv om morgenen til klokken to om natten"

Bagedystvinderen Emil kom ikke sovende til sejren. Faktisk øvede han sig så meget, at han bagte i døgndrift. På trods af de mange timer i køkkenet er den unge mand langt fra træt af at eksperimentere med nye smage og sjovt pynt.

Af:: Marie Varming Foto: Søren Jansby
11. jan. 2019 | Livsstil | Hjemmet

Her er springforme, og er her silikoneformene. Herovre har jeg drys, og her er min hylde til chokolade.
Hvis man tror, Emil Obel bare lånte en kageform og en røremaskine for at nå sejren i årets Bagedyst på DR, tager man fejl. Faktisk har den unge vinder et helt værelse til alle sine bageremedier. Og det er ikke småting.

– Det er alle fødselsdagsgaver, konfirmationsgaver, julegaver i de seneste tre år, hvor jeg har bagt for alvor, siger den 17-årige vinder.

Han har altid drømt om at komme med i Bagedysten, så da han blev 16 år og måtte stille op, var han selvskrevet. Og så begyndte han for alvor at øve sig. Derfor har hans liv i det meste af 2018 stået på at øve sig i at blive den bedste amatørkonditor i Danmark, og han har terpet med tidstabeller på minuttet og pakkelister til de mange ture mellem hjemmet i Lyngby og bagedystteltet ved Randers.

Baconbrownies

Under hele forløbet har familien, som også tæller Emils to søstre, været ivrige prøvekaniner.

– Jeg husker da i hvert fald tydeligt den røgede karamelmousse. Den var lidt spændende at sidde og spise ude på terrassen i sommervarmen, husker Emils mor, Nanna Obel.

Emil griner og nikker. Han er ellers meget glad for sin røgpistol, men han måtte sande, at hans familie – og formentligt også resten af verden – ikke var klar til hans baconbrownie.

– Nej, den var altså også ulækker, så den sløjfede vi, griner han.

LÆS OGSÅ: Andrea fra Den store bagedyst: “Jeg gik ikke ind i det for at blive kendt”

– På et tidspunkt bagte jeg fra klokken syv om morgenen til klokken to om natten. Det var fysisk udmattende. Jeg har prøvet at komme ind på min mors kontor klokken et eller to om natten med en kage, der var gået galt for ottende gang, for at bede hende tage i Inco og købe nye ingredienser dagen efter, griner Emil Obel, mens hans mor nikker ved siden af.

– I de sidste par uger kunne vi slet ikke bruge køkkenet, så vi levede af takeaway. Det var totalt belejret, og der var endda sat en ekstra reol op til alle Emils ting. Men ovnen bukkede til sidst under, og da finalen var slut, måtte den skiftes ud. Den kunne simpelthen ikke mere, griner Nanna Obel, som er ædelmetalformgiver, mens Emils far er grafiker.

Emil fra Den store bagedyst
Emil har et helt værelse til alt sit bage-grej. – Det er alle fødselsdagsgaver, konfirmationsgaver og julegaver i de seneste tre år, hvor jeg har bagt for alvor, siger den 17-årige vinder. Foto: Søren Jansby.

Stor opmærksomhed

Gennem ni uger kunne de følge deres søn bage sig igennem tre forskellige opgaver hver uge, og selvom han klarede sig som en af de bedste stort set hver uge, var de ikke helt sikre på, om de turde tro på det. Men i starten af december stod det klart for hele Danmark, at den yngste deltager nogensinde også var vinderen af årets bagedyst. Det har betydet, at det for tiden vælter ind med gode tilbud til den 17-årige. Lige nu koncentrerer han sig dog om gymnasiet. Men uanset hvor meget han prøver at undgå det, kommer han ikke udenom, at der er kommet stor interesse for ham.

– Lige efter jeg havde vundet, kunne jeg godt se, at der stod nogle skolebørn og ventede på mig, når jeg kom cyklende i skole. Så råbte de: „Nu kommer Emil“, husker den ydmyge gymnasieelev.

Derudover spiler han trompet i et bigband. For nylig var han ude på en folkeskole og optræde med bandet, og da det gik op for børnene, at det var Emil fra Bagedysten, der stod på scenen, rykkede de allesammen over for at stå foran ham.

LÆS OGSÅ: Jasmin fra Bagedysten: "Jeg fik en seng ind i bageteltet, hvor jeg kunne lægge mig i alle pauserne"

– Det tog ham vist en time at komme derfra, fordi han skulle have taget så mange selfies, griner hans mor.

– Ellers er det ikke så tit, jeg bliver genkendt. Men det er fordi, jeg altid bare kører i skole og hjem igen.

– Ja, man bliver jo ikke genkendt af at stå hjemme i køkkenet og bage hele tiden, siger hans mor.

–Nej, der har ikke været tid til mange ture på Strøget på det seneste.

Som forælder han hun været bekymret både for den store opmærksomhed og for, om han ville kunne klare presset ved at være favorit nærmest fra begyndelsen.

– Vi har prøvet hele tiden at tage skuffelsen på forskud ved ikke at tale om finalen, men kun håbet på at han ville komme videre til næste program. Men han har faktisk været ved godt mod helt frem til slutningen, siger hans stolte mor.

Selvom Emil for længst har hevet trofæet hjem til huset i Lyngby, bager han ufortrødent videre, når han har tid. Til daglig går han nemlig i 2.g på Aurehøj Gymnasium, og der er lektier nok. De første fem uger af optagelserne til bagedysten vidste hans kammerater ikke, hvor han var, og først da det blev en fuldtidsbeskæftigelse for ham at bage, gik han til bekendelse og fortalte, at han var én af de ti i årets sødeste telt. Heldigvis har alle kammeraterne taget det positivt.

– De synes bare, det er fedt, at jeg giver mig hen til noget. Det er jo heldigvis ikke et realityprogram, som folk har negative holdninger til. Alle elsker jo Bagedysten, og hvis folk har noget at sige, kan man altid bare give dem noget kage, smiler han.

Sejren i årets bagedyst har betydet, at Emil er endnu mere sikker på, at han skal lave noget kreativt som voksen.

– Det kunne godt være scenografi eller kostumer, men jeg bliver også ved med at bage. Det må bare aldrig blive rutine, for jeg vil gerne blive ved med at lege og eksperimentere.

Anbefalet til dig