Skuespiller Esben Dalsgaard jul

Foto: Sara Skytte. Fotograferet i Tivoli. Juleaften står menuen på flæskesteg med blandt andet rosenkål, som er en tradition, Esben Dalsgaard har med fra sin norske ekskone.

Skuespiller Esben Dalsgaard om sin værste og bedste jul: "Da jeg lige var blevet skilt, fik jeg lidt af en depression"

Skuespiller Esben Dalgaard elsker jul og kan næsten ikke få nok julepynt op derhjemme. Her fortæller han om en næsten magisk jul og om dengang, en rådden fisk ødelagde juleaften.

Hvornår begynder julen for dig? 

Man skal hellere spørge, hvornår den slutter. Jeg er et kæmpe julemenneske, så julen slutter sent for mig, og til min kones store fortrydelse har vi gerne julepynt fremme til efter nytår. Men jeg starter nok midt i november, og jeg er egentlig ikke så meget til supermarkederne, der starter i oktober. Det må gerne samle sig lidt om december. Det er jo ikke sjovt, hvis det er jul hver dag. Men når det er juletid, skal den have én over nakken.

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

Det kan godt være, at det jeg siger nu, kommer til at ændre lidt i arveforholdene, men jeg har lært hjemmefra at pynte op uden smag. Det er kvantitet før kvalitet og jo mere desto bedre. Hvert år, når jeg sammen med mine døtre åbner den store julekasse, siger vi højt: ”Gud, vi har jo slet ikke nok. Vi må straks have lavet noget mere”. Det gør vi så. Der skal helst være så meget pynt i huset, at der ikke kan komme sollys ind i december. Jeg er dog ikke sikker på, at min mor deler opfattelsen af, at det ikke er pænt. 

LÆS OGSÅ: Mor var maniodepressiv: Hilda Heick om sin bedste og værste jul

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

Da jeg lige var blevet skilt, fik jeg lidt af en depression, men det blev jo jul alligevel. Selv om der var mange, der inviterede mig, havde jeg mest brug for at være alene. Det var ikke så fedt.

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

Det var året før, Alberte, som i dag er otte år, blev født. Jeg havde fundet sammen med Charlotte, og vi tog til Paris og fejrede jul det år. Det var magisk. Vi gik i kirke i Sacre Coeur, og juleaften gik vi på parisisk pub-crawl og tog til et show på Moulin Rouge, og jeg kan godt afsløre, at jeg endte på scenen i et mime-show foran 3.000 mennesker. Det gik ikke så godt.

3 hurtige om julen

And eller flæskesteg?

Flæskesteg

Snyd med mandlen eller aldrig i livet?

Snyd!

Kirke eller Disneys juleshow?

Det må du ikke bede mig vælge mellem

Hvordan holder du jul i år?

Hjemme sammen med min kone og vores datter, og så tror jeg også, min store datter, Olivia, kommer. Nogle gange holder vi jul med både min eks-kone og hendes nye kæreste og hans søn fra tidligere, mine forældre og mine svigerforældre. Vi er meget åbne, og alle er velkomne. Det fungerer fint.

Hvad spiser I juleaften?

Flæskesteg, and, hvide og brune kartofler og faktisk også rosenkål. Det er fordi, min eks er norsk, og nordmænd har noget med rosenkål til jul. Det er faktisk lækkert, og vi spiser det også, selv om min eks og vores datter ikke er der. Jeg vil til gengæld også gerne have medister. Og chips! Jeg har i øvrigt lært af min mor, at man lige skal lune chipsene på radiatoren et par minutter inden spisetid. Mens vi spiser, har hver person et julelys foran sig, og den hvis lys går ud sidst, vinder en gave. Jeg er ikke heldig i det spil. Tværtimod. Nogle gange puster jeg endda mit eget lys ud, hvis jeg kan se, at en af ungerne er tæt på.

Esben Dalgaard julegave

Den bedste gave, Esben Dalgaard nogensinde har fået, er et petanque-sæt, for han spiller petanque med nogle venner et par gange om året. 

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

Det er det her petanque-sæt, som jeg fik af et familiemedlem for snart ti år siden.

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

Da vi gik i gymnasiet, gav en af mine venner mig en gave, som jeg skulle åbne juleaften hjemme hos mine forældre. Den var pakket pænt ind, og der var et kort til, hvor der stod, at jeg skulle gå ud og hente en stor kniv og et skærebræt, og så skulle jeg hamre kniven gennem gaven uden at pakke den op først. Jeg var i tvivl, om jeg skulle gøre det, men jeg gjorde det, og det viste sig, at der var surströmming (svensk specialitet i form af fermenteret og konserveret fisk, red.) i. Hele den juleaften stank af rådden fisk.

LÆS OGSÅ: Brina fik sin datter på julemærkehjem: "I dag går Benedicte med oprejst pande"

Har du en yndlingssalme?

Det er "Dejlig er Jorden". Mens jeg arbejdede på Det Kongelige Teater, var jeg med i en forestilling, hvor jeg skulle synge den med en lidt knækket melodi. Den er så fin.

Hvad er din yndlingsjulekalender?

Den med det gode skib Håbet og købmanden (”Jul i Gammelby” fra 1979, red.). Det var første gang, man så en julekalender med rigtige mennesker. Den kan stadig fascinere mig.

Har du en yndlingsjulefilm?

”Die Hard”. En af dem foregår i julen, og den skal jeg se hver jul.

Blå bog

Esben Dalgaard jul.jpg

Navn: Esben Dalgaard

Født: 3. juli 1976

Uddannelse: Skuespiller

Kendt fra: ”Tinkas jul”, ”Tinka og Kongespillet”, ”Hånd i hånd” og ”1864”. Kom på tredjepladsen i ”Vild med dans” i 2018.

Aktuel med: ”Juleønsket”, som genudsendes i år på TV2

Familie: Gift med Charlotte, som han har datteren Alberte med. Også far til Olivia fra et tidligere forhold

Bopæl: Amager

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Livsstil, Interview og Kendte