Færre mænd end kvinder ryger: Det kan vi lære af det modsatte køn

Færre mænd end kvinder ryger: Det kan vi lære af det modsatte køn

Antallet af danske rygere er nedadgående og har efterhånden været det i mange år. Det er på alle mulige måder en positiv udvikling. Mindre positivt er det, at hovedparten af rygerne består af kvinder. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelsen kunne for nyligt afsløre, at 15 % af de adspurgte mænd ryger dagligt, mens hele 17 % af kvinderne nyder mindst en smøg på daglig basis.

Selvom vi kvinder generelt er dårligere til at modstå de skadelige cigaretter end mænd, så skal vi have lov at glæde os over, at antallet af rygere er på det laveste niveau siden 1950’erne. Det vidner om, at vi går en sundere fremtid i møde.

I stedet for at ærgre sig over, at mænd er bedre til at kvitte smøgerne, så bør man undersøge, hvad man kan lære af det modsatte køn. Du får en række konkrete bud i artiklen.

Mænd bruger effektive rygestopmidler

I dag findes der et væld af rygestopmidler. En stor del af disse hjælpemidler anbefales af læger og eksperter verden over, hvorfor der ikke er noget at miste ved at give dem en chance. Dog findes der også hjælpemidler, som man skal være lidt mere påpasselige med.

Blandt de mest udbredte rygestopmidler finder man det berømte nikotintyggegummi. Der er faktisk bare tale om helt almindeligt tyggegummi med et lavt nikotinindhold – deraf navnet nikotintyggegummi. Det fungerer nemt og effektivt ved, at du snupper et stykke tyggegummi, når rygetrangen melder sig. Med tyggegummiet får du nemlig stillet din nikotintrang.

Foruden det milde nikotintyggegummi kan du forsøge dig med nikotinplastre og nikotinspray – eller også kaldet nikotin mundspray. En sidste nævneværdig mulighed er e-cigaretten – den kan du anskaffe dig via din-ecigaret.dk. Om en e-cigaret eller et andet hjælpemiddel er det rette rygestopmiddel for dig bør være op til dig og din læge at vurdere. Uanset hvad du vælger, bør du sætte dig ind i, om der er nogle bivirkninger ved det valgte præparat.

Sundhedsstyrelsen har tidligere nævnt, at rygestopmedicin tilsyneladende virker bedre for mænd end kvinder. Det kan der måske være noget om. Det er ikke desto mindre en god idé at undersøge, hvilke alternativer der findes til den helbreds- og miljøskadende tobakscigaret, som fører til adskillige tusinde dødsfald hvert eneste år.  

Mænd lader sig aflede med nye hobbyer

Det er nemmere sagt end gjort at gennemføre et rygestop, hvis man tænker på cigaretter fra morgen til aften. Derfor anbefaler vi dig og alle andre rygere at tænke i afledningsmanøvre. Jo bedre du er til at holde dig i gang, desto mindre tid og energi vil du bruge på at tænke på din uudholdelige rygetrang. Kunsten er at kvitte ens usunde vaner til fordel for nogle sunde og socialt givende af slagsen. Du kan for eksempel starte til zumba, melde dig ind i en bogklub eller noget helt tredje. Det handler om at finde glæde i noget andet end rygning.

Et andet godt tip går på at undgå situationer, hvor man får lyst til at putte en cigaret i munden. Øges din rygetrang for eksempel af at drikke, så bør du så vidt muligt holde dig fra alkohol. Man kan jo godt have det sjovt uden at have en tårnhøj promille. Ligeså bør du undgå at spise fastfood, hvis madens høje fedt- og saltindhold øger din rygetrang. Hvad øger din trang til tobaksrygning? Svar på dette spørgsmål og kom et skridt nærmere dit mål om at blive røgfri.(Alt) - Færre mænd end kvinder ryger - Det kan vi lære af det modsatte køn 2.jpeg