Kønsskifte
Foto: Mads Stahlschmidt Maria er den yngste dansker, som har fået en kønsskifteoperation.

Kønsskifte

Fanget i den forkerte krop: Læs Marias historie

I denne uges ALT for damerne kan du læse den utrolige og barske historie om Maria, dersom bare 18-årig fik en kønsskifteoperation i USA.

Det er ikke tilladt i Danmark, før man er 21 år gammel.

Det er nu fire år siden, at år Maria Rose Löwe Haaning lagde sig under kniven i Miami og fik fjernet den sidste rest af sin mandlighed. I dag har hun det godt, men vejen til et nyt køn var lang og belagt med store smerter. Alligevel var Maria aldrig i tvivl om, at valget var rigtigt.

− Det var bare det, jeg skulle. Jeg kunne mærke det helt inde i hjertet. Jeg er transkønnet. Det er en lidelse, men jeg er ikke syg. Det er en identitetskrise. Og ja man lider, men man er ikke sindssyg. Gud var bare lidt skæv, da han lavede mig. Det er det eneste, der er galt, siger Maria til ALT for damerne.

Den lange proces for dem som ønsker et nyt køn kan virke stødende på dem, som føler sig meget afklarede, erkender overlæge Annamaria Giraldi. Men lægerne ser eksempler på, at nogle fortryder undervejs. Andre med mange problemer eller et misbrug tænker fejlagtigt, at deres problemer forsvinder, hvis de skifter køn, forklarer hun.

Læs også ugens leder om Maria: Født med en kvinde indeni

Læs hele interviewet med Maria i denne uges ALT for damerne.

Om transseksualitet

Transseksualitet er en psykiatrisk diagnose for mennesker, som føler, at det køn, de er født med, er forkert.

For at få foretaget en kønsskifteoperation i Danmark skal man være 21 år gammel og have ansøgt Sundhedsstyrelsen om tilladelse. Inden det skal man igennem et observationsforløb på Rigshospitalets Sexologisk Klinik i mindst to år, hvor psykologer vurderer, om man har diagnosen transseksuel. Efter operationen får den transkønnede et nyt personnummer, som svarer til det nye køn, og han eller hun kan skifte navn.

De seneste år har der været stor kritik af, at det ofte tager langt over to år at blive godkendt til en operation i Danmark. Mange transkønnede har kritiseret Sexologisk Klinik for at have for stor magt og direkte modarbejde, at transkønnede får hormonbehandling og i sidste ende en operation.

Maria Rose Löwe Haaning har netop udgivet bogen:
"Ham og mig – født som dreng, genfødt som kvinde".
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview