Fanget i Scientology i 25 år: Nu skriver hun international bestseller inspireret af egne oplevelser

Hvordan ender en helt almindelig ung, svensk kvinde med at vie sit liv til en nyreligiøs sekt? Det ved Mariette Lindstein udmærket fra sin egen tid i Scientology. I spændingsromanen Sekten på tågeøen giver hun et unikt og skræmmende indblik i sektmentaliteten og en tom og kontrolleret tilværelse som fange under ekstreme forhold.

Den rastløse og nyuddannede Sofia Bauman er ikke længe om at takke ja, da en karismatisk og tiltrækkende mand tilbyder hende et job på en ø i skærgården, hvor en gruppe har slået sig ned for at koble af fra verdens larm og komme tættere på naturen. Det virker næsten for godt til at være sandt, og det viser det sig også at være – bare først for sent. Tilbuddet kommer nemlig fra Franz Oswald, leder af new age-bevægelsen ViaTerra, og bare få måneder inde i sin nye tilværelse på øen begynder Sofia at få en uhyggelig fornemmelse af, at hun er blevet inddraget i en sekt. Og endnu værre; at hun ikke bare lige sådan kan forlade den igen.

Sådan starter den psykologiske spændingsroman Sekten på tågeøen, og selvom historien lyder helt utrolig, er det mest ubegribelige af det hele, at den faktisk er meget lig forfatter, Mariette Lindsteins, eget liv. Som 19-årig blev hun draget ind i Scientology-kirken og endte med at blive i mere end to årtier, indtil det lykkedes at flygte i 2004.beskåret mariette.jpg

Pigtrådshegn og patruljerende vagter

Meget lig hovedpersonen i Sekten på tågeøen stiftede Mariette Lindstein første gang bekendtskab med Scientology, da hun fik en kæreste, der var scientolog. Nogle måneder senere havde hun selv job i bevægelsens afdeling i Malmö, og herefter steg hun hurtigt i graderne. Først i Sverige, dernæst i København og til sidst over Atlanten til hovedkvarteret i Californiens ørken, hvor den mest elitære del af Scientology, Sea Organization, hørte til, og Mariette endte med at arbejde lige under bevægelsens leder, David Miscavige.

Karrieremæssigt kunne det næsten ikke blive større, men forholdene på den californiske base skulle vise sig at være langt mere ekstreme, end Mariette var vant til i Skandinavien. Kort efter sin ankomst blev hun adskilt fra sin lille søn, der skulle bo og gå i skole flere timer væk, og hun måtte arbejde i døgndrift til utrolig lav, nogle gange ingen løn. Det var blot starten, og da Mariette fandt ud af, at hendes leder udøvede vold mod sine ansatte, indså hun én gang for alle, at hun måtte væk og starte et nyt liv. Alligevel skulle der gå flere år, før flugten faktisk kunne blive en realitet.

”Vi var 800 mennesker, der arbejdede og spiste sammen, tilbragte jul sammen, og jeg tror ikke, jeg nogensinde vil opleve den følelse af samvær med en stor gruppe igen. Men så blev tingene værre. Forholdene i komplekset i det sydlige Californien blev så uhyrlige, at vi i bund og grund levede som fanger bag hegn med pigtråd øverst og bevogtet af patruljerende vagter”, fortæller Mariette Lindstein blandt andet i et interview til Daily Express.

Sindssyge som eneste udvej

I dag er Mariette Lindstein tilbage i Sverige og helt ude af Scientology, men vejen fra fangenskab til frihed var langt fra lige til.

”Det var næsten umuligt for mig at flygte, men jeg fandt en måde. Jeg så, at et par af medlemmerne var blevet fjernet fra basen ved at skade sig selv eller sige, at de ville begå selvmord, så jeg spillede skør. Jeg sagde, at det ikke var værd at leve, og straks blev jeg overført til et rehabiliteringscenter i L.A. for at få rådgivning”, fortæller Mariette Lindstein.

Det blev hendes billet ud i friheden. Rehabiliteringscenteret var, modsat basen, ikke indhegnet, og det lykkedes hende endelig at slippe væk. Hun begyndte et nyt liv i Californien med sin nye mand, der også var flygtet fra Scientology, og det var først år senere, da parret flyttede til Halmstad i Sverige, at det gik op for Mariette, at mareridtet fulgte med, ligegyldigt hvor langt væk de kom - i hvert fald i hendes hoved.

Med lettelsen over langt om længe at være tilbage i trygge og velkendte omgivelser i hjembyen, fulgte forfærdelige drømme og minder om de sidste 25 år, og ikke mindst den opvækst hun havde udsat sin søn for.

Tilfældigt møde blev til international bestseller

Det blev et ellers lidt tilfældigt møde med den amerikanske forfatter og Pulitzer Prize-vinder, Lawrence Wright, der til sidst hjalp Mariette Lindstein frem til en måde at overkomme uroen og fortvivlelsen i tiden efter Scientology.

Egentlig mødtes de to i forbindelse med et interview til en af Wrights egne bøger, men efter at have hørt Mariettes historie om den mishandling, sekten udsatte hende for gennem to årtier, insisterede han på, at hun skulle dele den med resten af verden. Og det fik Mariette til at begynde at skrive.

Resultatet blev bogen Sekten på tågeøen, der til dels bygger på Mariette Lindsteins egen flugt fra Scientology, og meget tyder på, at Lawrence Wright havde helt ret i, at andre også ville være interesseret i hendes personlige fortællinger om farerne ved sekter – og det at være fanget midt i dem. Indtil videre har bogen solgt en kvart million eksemplarer i 11 lande og er ifølge The Guardian ”en af årets bedste spændingsromaner”.

Om Sekten på tågeøen

Sekten på tågeøen er første bind i Mariette Lindsteins bestseller-trilogi om new age-bevægelsen ViaTerra. Serien bygger på forfatterens egen flugt fra Scientology.

Bogen kan købes hos Gyldendal fra d. 4 februar 2020.

Læs mere her. Sekten på tågeøen.jpg