TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Finalist til Danmarks sødeste kassedame 2018: Pia Dam

Finalist til Danmarks sødeste kassedame 2018: Pia Dam

Pia Dam elsker at være købmand, så da hun fik tilbudt at genåbne Min Købmand i Sommersted, slog hun til med det samme. Hun nyder at snakke med kunder i stribevis hver eneste dag. „Jeg kan slet ikke undvære det“, siger hun.

Efter Min Købmand i Sommersted er genåbnet, er den blevet hele landsbyens samlingssted. Ikke mindst takket være Pias gode humør. Foto: Heidi Lundsgaard.

Du kan stemme på din favorit-finalist nederst i artiklen eller lige her: Stemmeseddel: Her kan du stemme på Danmarks sødeste kassedame 2018

Beboerne i landsbyen kappes tilsyneladende om at komme i Min Købmand, der genåbnede i august 2017 efter at have været lukket i tre år. Før havde de 10-15 kilometer til det nærmeste supermarked i Haderslev, Vojens eller Christiansfeld, så de ønskede brændende, at butikken åbnede igen, fortæller 47-årige Pia Dam, der har forpagtet den.

Hun står selv bag disken det meste af tiden, for det er her, hun føler sig allerbedst tilpas.

– Jeg elsker at snakke med kunderne, og efterhånden kender jeg jo hver enkelt, smiler hun.

– Ja, jeg bliver ved med at komme her, selvom hun altid tager mine penge, griner Eva Petersen, mens hun betaler Pia for varerne på båndet. Sådan er tonen, uhøjtidelig og fuld af gas.

– Det skal jo ikke være så kedeligt at købe ind, vi giver som regel hinanden noget røg, griner Pia og smækker kasseapparatet i med et lille smæld.

Butikken er meget velassorteret, man kan få alt fra blomster og neglelak til frisk kød og broccoli på tilbud. Faktisk sørger Pia for at matche priserne med lavprissupermarkedernes, og flere og flere lægger efterhånden alle deres indkøb i hendes butik, der også er kommet til at fungere som et hyggeligt mødested i landsbyen.

– Det er her, der bliver lavet legeaftaler, vi møder hinanden i butikken, og så snakker vi jo, forklarer Eva Petersen.

Pias søn Danny (th.) arbejder også i butikken, og hendes kæreste Søren giver gerne en hånd med. Foto: Heidi Lundsgaard.

Byens samlingssted

To kvinder, der ikke har set hinanden længe, har stillet sig op i butikkens vindfang for at sludre, og Pia kommer ud til dem med et par kopper kaffe.

– I skal da lige have lidt at varme jer på, siger hun og blinker venligt.

Hendes søn Danny arbejder også i butikken, han er uddannet købmand ligesom Pia. Og når Pias kæreste, Søren, har fri, giver han også tit et nap med. Butikken er nemlig åben fra syv til 19 hver dag, så hvis de to herrer vil se noget til Pia, må de komme i butikken.

– Jeg er her altid, jeg kan slet ikke undvære det, siger hun og smiler tilfreds.

Det ved beboerne i Sommersted, så da en lille pige for nylig var kommet til at tage den forkerte skolebus og pludselig stod fortabt i krydset i Sommersted, inviterede Pia hende ind i butikken.

– Jeg bød hende på en makrelmad, og så fik hun lov at sidde lidt ved kassen, indtil hendes mor kom og hentede hende, fortæller Pia.

Der bor mange børn i Sommersted, så til jul havde Pia hængt 126 julesokker op – en til hvert eneste barn i landsbyen. Og der var selvfølgelig godter i dem hver søndag i advent.

– Det er så hyggeligt, når børnene kommer herind et smut efter skoletid. Så får vi altid en lille sludder, forklarer Pia.

Det var også et af børnene, der slog hovedet på sømmet, da Pia fik at vide, at hun var nomineret til Danmarks sødeste kassedame. „Jamen det ER du da“, udbrød barnet helt spontant.

– Det er sådan noget, der virkelig varmer, smiler Pia beskedent.

Se, hvad vi ellers skriver om: Danmarks sødeste kassedame