Indretning
SPONSORERET indhold

Fine detaljer i funkisboligen

Da familien Bølling-Buchardt fandt den klassiske funkisbolig, troede de ikke deres eget held: En villa på 148 vel udnyttede kvadratmeter tegnet af Kubus lysestagens opfinder, Mogens Lassen, og med præcis det antal værelser, de havde brug for til sig selv og deres tre børn.

Foto: VKStockimages
08. maj. 2016 | Bolig | BoligLiv

Familien fandt Mogens Lassens oprindelige planer for haven, som skulle være frodig og vild og spækket med små oaser.

Arkitekt Mogens Lassen har tegnet det smukke funkishus, som Christina Bølling og Nikolaj Buchardt var heldige at overtage. Mogens Lassen er mest kendt for sin Kubus-stage, som han tegnede i 1962, og som stadig er et kæmpe hit i butikkerne og mange danske hjem. Arkitekten boede selv i Gentofte Kommune og tegnede adskillige boliger der fra 1930 til 1965.

– Dem, der solgte huset til os, anede åbenbart ikke, hvem Mogens Lassen var. De havde forsøgt at fjerne alt det funkisagtige og stilistiske og gøre boligen ‘hyggelig’ i stedet for stram. Så bortset fra de ydre  rammer, som vi faldt for på stedet, var det nærmest kun terrazzoen og de hvide fliser på badeværelset, der ikke var lavet om, fortæller Christina. Alt det, de tidligere ejere havde prøvet at fjerne fra huset, var alt det, hun og Nikolaj gerne ville genskabe.

– Vi kunne sagtens mærke husets oprindelige sjæl. Og der var så lyst og venligt i alle rum – især i dagligstuen, så der var kun en vej, nemlig at tune sig ind på, hvad Mogens Lassen havde tænkt sig i 1930’erne, siger Christina.

Stilen er nede på jorden

Huset viste sig at være en ideel ramme til parrets boligstil, som er en blanding af danske og amerikanske klassikere – og helt uprætentiøs.

– Vi kan begge lide møblerne fra vores forældres barndom, og Nikolaj er en haj til at købe ind på auktioner og igennem Den Blå Avis. Jeg er mere til loppemarkeder og har stået for planter, puder og pynt. Vi er ret enige om, at det vigtigste er, at det er et hjem og ikke en udstilling, forklarer Christina. Ændringerne, som parret fik lavet, var bl.a. at fjerne de forsænkede trælofter og afmontere samtalekøkkenet og de moderne badeværelser. Ved hjælp af de gamle tegninger og en masse bøger fra biblioteket kunne de se, hvordan huset havde set ud gennem årene, og føre stilen nænsomt tilbage. Parret fik hjælp af Nikolajs bror, Per Buchardt, der er arkitekt. Han tegnede bl.a. et helt nyt køkken inspireret af de materialer og den tankegang, der var karakteristisk for Lassen og hans tids arkitekter. Køkkenet er det rum i huset, der er blevet kælet
mest for. Mahogniskabe, en bred disk med en sort granitplade og prisbillige Ikea-elementer er mikset på smukkeste vis.

Fest i køkkenet

Familien består foruden af Christina og Nikolaj også af parrets tre børn, og deres soveværelser er kun præcis store nok til, at der er plads til bord, seng og skab. Derfor skulle de større rum indrettes med plads til alle og mulighed for, at de hver især kan læse lektier, høre musik, hygge foran pejsen og lave mad samtidig. En del af charmen ved huset er de fire forskudte plan med soveværelser og badeværelset på førstesal, stue og kontor i stueplan, køkken i den høje kælder og en rigtig kælder nederst.

– Det giver en fornemmelse af, at der er masser af plads, og betyder, at man aldrig føler, at man sidder lårene af hinanden, siger Christina og fortæller, at det faktisk er muligt at holde fest i køkkenet, mens resten af familien sover på førstesalen.

Stuen er fuld af lys, da der er vinduer i hele den ene væg ud mod haven. Eilersen sofa og Eames stolene er købt brugt. Bordet af Noguchi kan bl.a. købes hos Casanova Møbler. Puderne og de små
vaser er fra Stilleben og De fire Årstider.

TIP
Vælg dyb lilla, brun, gul og brændte røde nuancer for en varm og venlig farveholdning.

Familien tilbringer de fleste solskinstimer på terrassen, selv når det er koldt, så ‘pakker man sig bare ind i tæpper’. I baggrunden ses det hjemmelavede udekøkken, som bliver brugt flittigt. De hvide skodder har familien fået ‘genskabt’ i Estland ud fra de originale, som var helt møre. Havemøblerne fra Fermob fås f.eks. hos casacasino.dk

Selvfølgelig mangler Mogens Lassens klassiske stage ikke, når nu han har tegnet huset. Her stager til et lys hver fra By Lassen.

Den lyse dagligstue med små grupper af møbler og billeder i mørke og brændte kulører. Pejsen er tegnet til huset, og den tværgående planke i gulvet afslører, hvor der i ‘gamle’ dage var en væg mellem dagligstue og bibliotek. Træbordet er et klassisk Børge Mogensen-shakerbord købt på auktion, og Mary Cassatt plakaten er fra Ordrupgaard.

Køkken og spisestue er i et og samme rum i den høje kælder. Det rå gulv var arkitekt Per Buchardts ide og er af magnesit. Carlhansen.dk fører Wegners Y-stole, og træbordet har ejerne fundet på auktion.

TIP
På hver sin side af pejsen er der bygget små fag i gasbeton til brænde og bøger. En hyggelig løsning!

Fin lille hånddrejet træskål fra Kall i Nordsverige, hvor et par af bedsteforældrene stammer fra.

Hyggehjørne i stuen med Eames’ Lounge Chair – den tilhører far og hunden! Bogreoltapetet er fra Sacre Coeur.
Et af Christinas mange smukke stilleben med grønne planter, bøger og rejseminder.

Billederne på væggen er en skønsom blanding af kunst af blandt andre Anne Tholstrup og Rudi Olsen. Unika-stolen i plexiglas er gået i arv fra bedsteforældrene.

Et helt lille arkitekt-stilleben med Mogens Lassens oprindelige tegninger af huset sat i ramme, Finn Juhls stol som plakat på væggen og en sort lampe inspireret af Arne Jacobsen.

Syrenerne blomstrer smukt i den vilde have.

Huset set fra terrassen med kig til stuen. De originale jernvinduer er erstattet af mahognivinduer, men de understøtter husets oprindelige stil.

Kopperne er et miks af forskellige, fordi ‘det er kedeligt kun at have en slags’. Den hvide keramikvase er fra By Nord, og tekanden fås hos Chaya.

Rustfrit stål, mahogniskabe og prisbillige Ikeaelementer er mikset på smukkeste vis i køkkenet.

Stakkevis af bøger, skønne syrener fra haven og en plakat med Warhols fortolkning af månelandingen skaber hygge i soveværelset på første sal. Sengetæppe og puder er fra Stilleben.

Børneværelserne er forholdsvis små. Her bor familiens yngste, som er skateboarder og fodboldentusiast. Skrivebordet er fra Ikea og kan klappes ned. Lignende skammel føres af Excel.

TIP
Er børneværelset lille? Så vælg et væghængt, sammenklappeligt bord til lektielæsningen og en skammel, der er let at flytte væk.

På første sal ligger toilet og bad adskilt som i ‘gamle’ dage. Rummene er renoveret enkelt, minimalistisk og med respekt for husets sjæl. Lampen er fra Artimede.

► SE OGSÅ: Sommerstemning hele året
► SE OGSÅ: Hjemme hos designeren: Lenas sans for form og farve
► SE OGSÅ: Nybygget villa: Lyst & lunt træhus