"Du ser så dejlig etnisk ud" er ikke lige den kompliment, man drømmer om fra en date, skriver Nazila Kivi.
Foto: Privat "Du ser så dejlig etnisk ud" er ikke lige den kompliment, man drømmer om fra en date, skriver Nazila Kivi.

Nazila Kivi dating

"For os der ikke ser pæredanske ud, er dating med hvide mænd en ekstra 'speciel' oplevelse"

Hvorfor skulle en 'rigtig iransk pige' ikke være cool og frigjort? Nazila Kivi har oplevet, at hun bryder med mænds fordomme.

KLUMME: "Du ser så dejlig etnisk ud, sådan en eksotisk udstråling er jeg helt vild med!"

Kender du det, når du får en kompliment, som ved nærmere eftertanke alligevel ikke rigtig er en kompliment?

Jeg ved, at det er noget, der sker for alle kvinder, men for nogle af os der ikke ser pæredanske ud, er dating med hvide mænd en ekstra 'speciel' oplevelse.

LÆS OGSÅ: Derfor liker jeg dig ikke på Tinder

Der var for eksempel dengang under en koncert i Vega, hvor en tilfældig dude helt uprovokeret havde behov for at henvende sig til mig og sige: "You look very beautiful for a non-Scandinavian woman", eller op til flere fyre, som jeg har datet, der har ment, at jeg var alt for intellektuel, alt for street og alt for frigjort til virkelig at være en iransk kvinde: "Du er mere sådan en Berliner-pige", sagde en af dem.

Det har sikkert alt sammen været i den bedste mening. Men det er alligevel endt med en lunken omgang stereotyper, der i sidste ende kun kan tolkes som, at en 'rigtig iransk pige' ikke kan være nørdet og intellektuel, ikke kan være cool og da slet ikke være frigjort.

Hvad forestiller man sig så, at vi kan være? Nåja, en persisk prinsesse. Det var i mine få uger på Tinder sidste forår, at det gik op for mig, hvor udbredt denne fantasi er. Forestillingen om eksotiske mellemøstlige kvinder, der hjælpeløst venter på en høj blond mand, der kommer og redder dem fra beduinteltet midt ude i ørkenen, er overraskende udbredt herhjemme. Forestil dig noget a la Star Wars prinsesse Lea som fange i Jabba the Huts bule, bare lidt mere 'farverigt'.

LÆS OGSÅ: Derfor falder du for bad boys

Men hvor kommer disse idéer fra?

Svaret findes blandt andet i Europas kulturhistorie. Man skal ikke langt tilbage før man finder, at 'Orienten' i århundreder har været beskrevet som et sted fuld af moralsk fordærv og seksuelle udskejelser. Selv i Biblen bliver der henvist til Babylon som syndens by.

Det er dette blik på Mellemøsten og Orienten, som man i dag kalder orientalisme. I dag bliver de stereotype forestillinger om den 'orientalske' kvinde gengivet i popkultur, bøger, film og i politik. Det gælder ikke kun kvinder fra Mellemøsten. Sorte kvinder bliver præsenteret som vrede, asiatiske kvinder som underdanige eller aseksuelle nørder, latinakvinder er hyperflirtende sexmaskiner, og hvis der overhovedet findes kvinder fra Mellemøsten i Hollywoodfilm, er det kun som stakkels figurer uden personlighed og gemt væk bag en masse slør. Eller som den mystiske, eksotiske femme fatale.

Og nej, selvom det kan lyde positivt at blive opfattet som sexet, er det altså ikke særligt fedt at blive typecastet på den måde. Ens egen personlighed og vilje bliver i sådan et billede totalt udvisket og man skiller sig i stedet ud som type.

Og hvem gider egentlig lige det?

LÆS OGSÅ: Derfor skriver han ikke tilbage til dig 

LÆS OGSÅ: Signe Lindkvist: "Nyd og dyrk, at du ikke er som alle andre" 

LÆS OGSÅ: Mit håbløse dating-eventyr på Tinder

Om Nazila Kivi

Nazila Kivi er foredragsholder, journalist og redaktør på magasinet Friktion. Hun studerer på Københavns Universitet og arbejder med at forbedre mor og barn-sundhed for minoritetskvinder. Hun er også blogger på Politiken og Modkraft.

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Dating