Pia Bolander
Foto: Pipeline Production/DR2 Pia Bolander havde ikke svært ved at åbne sig for Mads, som viste sig at være en anden, end hun troede.

Pia blev forelsket i Mads: "Han var skruppelløs og forsøgte at snyde alt og alle for penge"

Pia Bolander blev smaskforelsket i charmerende Mads, der virkede oprigtigt interesseret, empatisk og fuld af gode forklaringer. Han endte med at svindle både Pia og hendes mor, og her otte år senere har Pia stadig svært ved at tro på folk.

Pia Bolander er på værtshus med sine veninder en aften i Odense, da hun møder den mand, der inden for få måneder skal vise sig at blive hendes livs mareridt, som hun kalder det i dag, otte år senere. Han hedder Mads Andersen og er en ualmindeligt charmerende og snakkesalig fyr. Mads tager plads ved bordet, og han og Pia snakker længe. Da hun skal gå, beder han om hendes nummer, og det får han.

Pia bliver ved med at tænke på Mads og håber, at han ringer. Og da han endelig efter fire måneder ringer fra Odense Arrest, er hun hurtig til at godtage hans forklaring om, at han helt uforskyldt er røget ind for noget vold. Han vil frygtelig gerne have lov til at kontakte Pia, når han kommer ud.

Og det gør han så nogen tid efter. Han spørger, om de ikke skal mødes over en kaffe et sted i byen, men Pia er ikke til den slags dates, hun foreslår, at han bare kommer forbi hendes lejlighed.

– Jeg havde ikke svært ved at åbne mig for Mads. Jeg havde tillid til ham, siger 52-årige Pia Bolander.

Pia fortæller Mads om sin mor og bonusfaren Poul, som hvert år tager på ferie på den græske ø Kos, og straks siger Mads, at han faktisk har gang i nogle forretninger netop på Kos. Han skal åbne en sushirestaurant og i øvrigt tjekke op på en lejlighed. Han foreslår, at de flyver ned og overrasker Pias mor og hendes mand, og tre dage efter er billetterne bestilt og betalt. Af Pia. For Mads har hverken pas eller betalingskort. De befinder sig i Norge, hvor han – angiveligt – har en lille tømrervirksomhed.

– Det lød da meget plausibelt, syntes jeg. Hans forklaring hang meget godt sammen, og jeg så det ikke som et problem at lægge ud for billetterne, indtil han fik sit kort og sine penge. Han ville jo sørge for at få overført til min konto, når vi kom til Kos.

Dyrt svindelnummer

Overraskelsen nede på den græske ø virker. Ikke mindst fordi Pias mor og
bonusfar falder pladask for datterens nye, ukendte kæreste.

– Det gjorde alle på Kos. Han var både empatisk og velformuleret og yderst charmerende. Han virkede så oprigtigt interesseret i de folk, han mødte. Mads ved nemlig præcis, hvad han skal spørge om for at få noget at vide om folk. Og så er han hurtig til at kategorisere mennesker. Han finder lynhurtigt ud af, hvad det er for nogle typer, han har med at gøre. Han ved nøjagtig, hvilke knapper han skal trykke på. Når han spørger om noget,
aflæser han din reaktion – hvor kigger du hen? Hvordan er dit kropssprog og så videre? Og så smører han bare tykt på!

LÆS OGSÅ: Stephania Potalivo om kærlighed og parforhold

Og charmeoffensiven virker. Pia er smaskforelsket og fascineret af den spændende mand, der er dukket op i hendes liv. Og fascinationen har også ramt Pias mor, som fortæller Mads, at hun så gerne vil sælge sit hus hjemme i Munkebo på Fyn, som er blevet for uoverskueligt, hun og Poul vil hellere bare bo billigt til leje et sted.

Mads tilbyder at købe huset for halvanden million kroner. Og få dage efter, at alle er vendt hjem til Danmark, går Pias mor med Mads i banken, og da hun vender tilbage, siger hun, med et stort smil på munden, at så er det overstået, huset er solgt, og at hun har overført den friværdi, hun havde stående på sin konto, til Mads. Han har fået 50.000 med det samme, og resten senere. I alt godt 200.000. Dem skulle han have, før han kunne købe huset, forklarer hun.

Undgå at blive kærlighedssvindlet

  • Læg mærke til, om din nye Mr. Right elsker spænding og risiko og får et kick ud af være ”klassens frække dreng”. Kærlighedssvindleren er hverken specielt empatisk eller moralsk og har intet problem med at være knap så følelsesmæssigt involveret som sin partner, selv om han giver udtryk for at være vildt forelsket.
  • Læg mærke til, om du selv lader dig forblænde af et godt udseende, en god økonomi og drømmen om et luksusliv på første klasse – og glemmer at spørge dig selv om, hvad det er for et menneske, du skal leve sammen med, og hvilke værdier du ønsker i en mand.
  • Skru op for dit ”kritiske filter”, når du møder en flot mand med fantastiske historier, og spørg dig selv, om det nu også kan passe? Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det det sikkert også.
  • Spørg om du ikke må møde hans familie og venner. Hvis han ikke har nogen at præsentere dig for, kan det være for at undgå, at nogen finder på at advare dig mod ham.
  • Vær opmærksom på hans omgang med alkohol, spil og stoffer. Ofte har denne type af mænd også et misbrug.

Kilde: speciallæge i psykiatri, Henrik Day Poulsen.

– Og så var det løb kørt! For det køb blev naturligvis aldrig til noget. Tænk, at det lykkedes ham at manipulere ikke bare min mor, men også min mors bankrådgiver til at medvirke i det her svindelnummer! Jeg er så chokeret over, at rådgiveren på hans glatte ansigt kunne overføre penge fra min mors konto til hans.

Men Pia og hendes mor tror fuldt og fast på, at alt er, som det skal være. Og kort efter slår Mads ud med armene igen og inviterer Pia og hendes datter og svigersøn til Holland.

– Sikkert for min mors penge.

Kaos på Kos

Men pludselig skal Mads igen til Kos, siger han, for at følge op på den sushirestaurant. Og nu vil han ikke længere have en lejlighed dernede, for nu har han jo fundet Pia, så de skal da kigge på hus og interiør og alting. Så de flyver fra Holland til Kos. Men her begynder Pias mareridt for alvor.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Hjælp, jeg bliver ved med at skrive med fremmede piger, selvom det sårer min kæreste hver gang.

– Der begyndte alarmklokkerne at bimle. Han blev bare væk, lod mig være alene i flere dage. Vi flyttede fra et sted til et andet, og jeg sad tre dage i træk i flere timer og ventede på ham i lufthavnen, hvor han lige havde noget, han skulle ordne. Og han kom jo aldrig med nogle af de penge, jeg havde lagt ud. Han havde ikke en klejne. Derimod kom han, helt hævet i ansigtet, og sagde, at han var kørt galt i den jeep, jeg havde lejet. Den var der sjovt nok ikke sket noget med, sandheden var, at han havde fået tæsk, erfarede jeg efterfølgende. Han var skruppelløs og forsøgte at snyde alt og alle for penge, så han var løbet ind i en røvfuld. De to uger var de værste mareridtsuger i mit liv! Både min far og min lillesøster sagde, at der var noget galt, og at jeg skulle se at få øjnene op. Og til min skræk begyndte det også at dæmre. Men selvfølgelig havde han også taget min telefon, så jeg ikke kunne komme i kontakt med omverdenen, da hans egen telefon angiveligt var i stykker. Men det lykkedes mig at få fat i en telefon og nummeret til en advokat, han havde talt om, og han sagde: "Pia, jeg ved godt, hvem Mads Andersen er. Hvis jeg var dig, ville jeg se at komme væk!".

Efter den bratte opvågnen vil Pia bare væk fra den mand, hun tilsyneladende slet ikke kender.

Hans forklaring hang meget godt sammen, og jeg så det ikke som et problem at lægge ud for billetterne, indtil han fik sit kort og sine penge
Pia Bolander

– Jeg var bange, gal, frustreret! Jeg ringede hjem til min datter, og hun sagde, at jeg for Guds skyld ikke måtte tage hjem alene. Jeg blev nødt til at bide tænderne sammen og betale for Mads' billet, for, som hun sagde: "Vi kan ikke gøre en skid, hvis Mads er i Grækenland, men hvis du tager ham med hjem, kan vi få ham arresteret!". Og sådan blev det, selvom jeg var rasende over at skulle sidde ved siden af den idiot hele vejen hjem.

To dage efter deres hjemkomst bliver Mads Andersen arresteret på Pias adresse og lagt i håndjern.

Tilliden har lidt skade

Her otte år senere er Pia ikke i tvivl om, at mødet med Mads har sat sine tydelige spor i hende. Skammen og selvbebrejdelsen har været benhård.

– I starten følte jeg helt klart skyld. Det har jeg ikke gjort i nogle år nu. Det vigtigste for mig var at have klare linjer over for min mor, det har vi altid haft lige til den dag, hun døde. Og heldigvis bebrejdede hun mig aldrig noget. Det var en rigtig bet, at jeg tillod – eller ikke opdagede, sgu! – at han bedrog os. At han løj, svindlede og bedrog os for så mange penge. Samlet set godt 200.000 kroner! Hårdest gik det ud over min mor. Tror du lige, jeg har haft dårlig samvittighed og spurgt mig selv, om jeg kunne have gjort noget andet?

– Grundlæggende tror jeg det bedste om folk, indtil det modsatte er bevist. Sådan er jeg opdraget. Men det er jeg så gået lidt væk fra. Jeg havde sgu ikke set alt det her komme. Så i dag har jeg svært ved at tro på folk. Før var jeg utrolig positiv og optimistisk, og det kunne jeg godt tænke mig at være fuldt ud igen, men jeg er nok blevet mere kold og kontant.

For Pia har lært af det, siger hun.

LÆS OGSÅ: Klumme om kærestesorg

– Jeg kommer aldrig mere til at ryge direkte i favnen på et andet menneske på den måde – og have så stor og blind tillid. Jeg kommer til at tage mine forbehold altid, undersøge og lege detektiv. For at passe på mig selv. Jeg var single i mange år efter. Det var selvvalgt, jeg havde sgu fået nok efter de 3-4 måneder, det stod på med Mads. Nu har jeg fundet en dejlig mand, og ham stoler jeg på, selvom jeg kan godt have mine små tvivl somme tider, og det er skide ærgerligt. Jeg har det rigtig dårligt med det, men jeg kan ikke gøre for det, det sidder i mig. Det gør ondt, når nogen har misbrugt ens tillid. Og havde det så kun været mig, for pokker, men det gik jo ud over hele familien. Min datter og svigersøn, min mor i særdeleshed, min bonusfar. Alle blev berørt af mit møde med Mads Andersen.

– Det er kedeligt, at det skal være sådan, men desværre kan det være nødvendigt at have en lille smule skepsis over for sine medmennesker. Hvis der kommer nogen og sparker benene væk under dig, og det hele lyder lidt for godt til at være sandt, så skal alarmklokkerne aktiveres.

Pia Bolander og hendes mor lagde sag an mod Mads Andersen. Sagen nåede dog aldrig til retssalen, Mads Andersen tilstod det hele og fik halvandet års fængsel for sit bedrageri. De seneste 23 år er han sammenlagt idømt 13 års fængsel. Pt. afsoner han en straf i Horserød Statsfængsel. Mads Andersens oprindelige navn er Thomas Andersen. 

”Forført af en svindler II”

Både Pia Bolanders og Louise Rask Poulsens historie indgår i DR2’s reportageserie ”Forført af en svindler II” – du kan finde de programmer, de medvirker i, på DR.dk/tv.

Hvem er Pia Bolander?

Pia Bolander

  • Pia Bolander, 52
  • Selvstændig
  • Gift og har en voksen datter på 36 og et barnebarn på 15
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Dating og Misbrug