Karaktererne i tv-serien Mad Men jagter det perfekte liv.
Karaktererne i tv-serien Mad Men jagter det perfekte liv.

Mad Men

Forfatter: Vi kan genkende jagten på det perfekte liv i Mad Men

I dag har vi mere til fælles meddet røg- og drukfyldte miljøog degammeldags kønsroller i hitserien 'Mad Men', end man skulle tro.

Det mener journalist, forfatter og filmanmelder for ALT for damerne Iben Albinus, som netop har udgivet bogen 'Mad Men Mania' om serien, der er solgt i 100.000 udgaver på dvd i Danmark. Og det selv om serien foregår i et helt andet miljø, end det vi kender fra vores hverdag. Vi har talt med Iben Albinus Sabroe om, hvad successen skyldes.

Mad Men handler om en tid, hvor mændene bestemte, kvinder skulle holde mund og være smukke og hvor drinks og cigaretter blev indtaget i rigelige mængder. Hvad siger en serie som Mad Men os som moderne mennesker i dag?

- Med sit stilfulde portræt af 1960'erne peger Mad Men i virkeligheden også på vores tid i dag og vores tendens til at have travlt med at skabe eller iscenesætte vores liv, så det ser attraktivt ud udefra. Serien viser os, at man ikke bliver lykkelig, selv om man – som Don Draper og Betty Draper i de første sæsoner – bestræber sig på at leve op til sin tids svar på mandlige og kvindelige idealer. Måske bliver man endda tværtimod ulykkelig af det.

En anden stor succes som Fifty Shades vender også ligestillingen på hovedet og lader helt bogstaveligt den kvindelige hovedperson være domineret af den mandlige hovedperson – i hvert fald i sengen. Når den type underholdning har så stor succes blandt kvinder, skyldes det så, at ligestillingen er gået for vidt, og vi drømmer os tilbage til mere forsimplede kønsroller?

- Fifty Shades er knap så ambitiøst et projekt som Mad Men, og Anastasia er nok mest en Barbara Cartland-heltinde opdateret til en post-Sex and the City-verden. Kvinderne i Mad Men derimod er stærke, nuancerede figurer, der kæmper for at finde lykken i en tid, hvor det er svært at gennemskue, hvad det vil sige. Mon ikke de fleste af os kender det? Når vi leger 1960'er-kvinder med mode og cocktails handler det formentlig også om en lyst til at lege med stereotyperne, fordi vi ikke er bundet af dem på samme måde længere.

Hvor meget af seriens succes kan man tilskrive, at den er så lækkert produceret – og ikke mindst at castet (læs: Don Draper) er så lækkert?

- Uha Mad Men er utroligt god til at caste mænd og kvinder som begge køn finder sexede og karismatiske – tænk også på Joan og nu Megan, der spiller en stor rolle i 5. sæson. Mad Mens lækkerhed betyder meget og får seeren til at føle sig forkælet, men tiltrækningskraften er også det præcise - og overraskende politiske ukorrekte - tidsbillede og de store temaer om, hvem vi er.

Det virker som om der er mange serier, som søger tilbage i tiden i disse år – og DR genudsender for tiden Matador – hvad skyldes den tendens?

- Som Don Draper på et tidspunkt siger i Mad Men, er der en stor nydelse i at dyrke nostalgien, og med serier som Downton Abbey, Matador og Mad Men får vi lov til at rejse i tiden og kan vende hjem igen klogere både på historien og vores egen tid.

Hvad tror du bliver det næste store "kultur-hit" som tv-serie eller bog?

- Jeg tror ikke, at den erotiske litteratur har peaket endnu. Vi har set med tv-serier og krimier, at når en genre hitter, inspirerer det andre, og at det er både godt og skidt. Mit håb er, at talentfulde forfattere følger trop, så vi ikke må nøjes med Barbara Cartland som blød porno. Tænk på, hvor fedt det var da Erica Jong skrev erotisk litteratur.


Sæson 5 af Mad Men kan netop nu følges på TV3 Puls.Mad Men Mania, af Iben Albinus

Sabroe & Sabroe, 199, 95 kr. E-bogsudgave 99,95 kr.

Iben Albinus

Iben Albinus, f. 1972, er ud over at være filmanmelder på ALT for damerne også kulturskribent ved Dagbladet Information.

Tidligere har hun skrevet for Berlingske og udgav i 2010 en bog om tv-serien Sex and the City's kulturelle betydning.
Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger