Norsk genser

Foto: Getty Images, Mette Størum Krogh og TINE. Den norske genser er ifølge Eurowomans redaktionschef Mette Størum Krogh en af grundene til, at du skal elske Norge.

Grunde til at elske Norge

Fra SKAM til myseost og englesang: 10 gode grunde til at elske Norge

Pludselig knuselsker alle Norge, som har overhalet Danmark som verdens lykkeligste land. Vi giver oliemilliarderne, William fra SKAM og myseost skylden.

Eurowomans redaktionschef Mette Størum Krogh er kvart norsk og giver dig 10 gode grunde til at give dig hen til landet mod nord denne vinter. Hvis altså du ikke allerede har meldt dig ind i kosegruppen.

1. Vafler

Hvis du gerne vil være lidt mere norsk, skal du anskaffe dig et vaffeljern. De hjerteformede vafler er selveste nationalspisen. Og glem alt om skyr. I Norge spiser man dem med rømme, 'nordens creme fraiche', som nu også kan fås i Irma, og topper med bringebærsylt, helst lavet af vilde hindbær, som du har plukket i skoven. Og så skal du huske kardemomme. Nordmændene putter kardemomme i alt bagværk.

2. Snefald

SKAM er uigenkaldeligt slut, men vi er slet ikke færdige med norsk drama, og der ventede dig 24 afsnit, hvis du blændede op for dit tv i december. For første gang nogensinde sendte DR nemlig en julekalender, der ikke var dansk. Snøfall, eller Snefald, som den er blevet synkroniseret til, er en magisk fortælling, der blev vist på NRK sidste år og handler om at kæmpe for det, man tror på og forældreløse Selma, der ønsker sig en ny familie af julemanden. Ja, den er for børn, men voksne sjæle trænger også til at blive mindet om det gode i mennesker.

3. Uldent

Den islandske sweater er en af sæsonens største tendenser, men hvis du vil blende ind på fjeldet eller i hyttelivet, skal du have dig en ægte norsk genser. Har du ikke et storstrikkende familiemedlem, må du en tur i genbrugsen eller slå de store masker og mønstre op og tage et aftenskolekursus. Det bliver kjempefint.

4. Kvikk Lunsj

Kvikk Lunsj er 'hele Norges tursjokolade' og god at have i lommen, når du er på fjeldet, på fisketur eller på langrend. Ikke mindst fordi du inde i papiret finder aftegninger af nogle af Norges smukkeste vandreruter. Det kan godt være, at den ligner en KitKat, men det er SLET ikke det samme, hvis du spørger nordmændene. For Kvikk Lunsj er norsk kulturarv, barndomsnostalgi og folkesjæl dyppet i mælkechokolade.

5. Englesang

Du husker ham sikkert fra kirkescenen i det afgørende afsnit i sæson tre af SKAM, hvor hans følsomme falset sang O helga natt, så man om ikke andet, måtte tro på kærligheden. Særligt Isak og Evens. Måske hørte du ham også på Roskilde Festival i sommer. Den norske elektropopsanger og performancekunstner Nils Bech har ud over sine fem minutters virale berømmelse udgivet fire lytteværdige studiealbummer, senest Echo fra 2015, som godt kunne blive lydsporet til din vinter.

6. SKAM

Alt er stadig LOVE, så du kan lige så godt gå i vinterhi, hælde varm kakao på termokanden og gense alle fire sæsoner af SKAM i én sødmefuld søndagsrus. Tager du en sæson hver søndag i december, har du en adventskalender.

7. Serr!

Du har læst Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjort og Tomas Espedal. Hvis der er noget, Norge er blevet kendt for de senere år, er det virkelighedslitteratur, hvor forfatterne bruger af hovedstolen, når de sætter sig til skrivebordet. Men nu er det tid til at rykke videre til næste generation. Ingvild Lothe udgav i 2015 hæftet Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø og debuterede i 2016 med digtsamlingen Hvorfor er jeg så trist når jeg er så sød om ungdomslivets tristesse. "Jeg har energien til en olding, / allikevel sier folk: Du har hele livet foran deg. / Men altså hvad faen. / Det finnes grenser / for hvor mye et menneske / kan makte å legge bak sig." Eller "Internett har ødelagt livet mitt / Ingenting berører mig lenger / Jeg vender meg mot verden, jeg vender ryggen til," lyder det bl.a. i den lille bog om store følelser, der frem for alt er stor poesi.

8. Kos

De hygger også igennem i Norge, de kalder det bare noget andet og koser sig, så de får røde kinder og glemmer alt om vinterdepression og mørke. Tjek ind på et højfjeldshotel, tænd op i pejsen, og gå i gang med Karl Ove Knausgårds årstidsencyklopædi, mens du knækker dig igennem en hel plade Freja-chokolade, som smelter på tungen og varmer hjertet. Det lyder omstændeligt, men du har god tid, og december måned i Om vinteren byder på fænomener som Månen, Den første sne, Vinterlyde, Julegaver, Julemænd, Gæster, Tøjdyr, Kulde og Fyrværkeri, og det er da lige til at blive højstemt af.


Om vinteren af Karl Ove Knausgård, Lindhardt og Ringhof, 269 kr.

9. Naturama

Fjelde, fjorde, skove. Den norske natur er vild og bjergtagende og tager pusten fra dig. Lej en hytte, også uden ski, eller tag Oslobåden frem og tilbage til København, og nyd den smukke indsejling til Oslo gennem skærgården.

10. Myseost

Det er klæbrigt, karamelagtigt og salt og sødt på én og samme tid. En himmerigsmundfuld, simpelthen. Nordmændene elsker deres 'brunost', og det kommer du helt sikkert også til, når du lige har vænnet dig til konsistensen. Du vil jo gerne være med i klubben, ikke?

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, SKAM, Norge og Kultur

610x200_woordy_knap2.jpeg