"Fyr nu for helvede din new age-mentor"

Foto: @simplereminders, Instagram, Simplereminders.com, FBwallpics.com, Alamy

"Fyr nu for helvede din new age-mentor"

Selvhjælpsbølgen er væltet ind over Danmark. Og det har skabt en epidemi af coaches og new-age citater på Facebook og Instagram.

KLUMME: Vi sætter en dyd i at leve frelst og dyrke yoga men ser ned på pusterum, hvori rygning, alkohol og højlydt morskab indgår. Men hvad vil der ske, hvis du nu vælger at fyre din "coach"?

"Når du finder balancen, finder du dig selv", "i dag åbnede jeg to gaver, det var min øjne", "as soon as you fit in, you won't stand out". Frelst selvhjælps-new-age og krystal diarré skal man ikke lede længe efter, hvis tilfældet er, at minimum fem procent af dit Facebookfeed bliver leveret af citat-liderlige speltkvinder på 35+ eller endnu værre: CBS'ere som vil kompensere for deres kalkulerede uddannelsesvalg med en spirituel online-persona, så deres naive omverden kan tænke, "ja, se, bare fordi hun læser hos Danmarks Excel-fabrik nr. 1, betyder det ikke, hun ikke synes, Dalai Lama er herre-vigtig."

Tomme floskler er der mange af og problemet med nettet er, at vi bliver i ALT for hyppig grad udsat for dem. Lad os, før vi bevæger os videre i teksten, dissekere 4 virale floskler og, forhåbentlig, foretage en semantisk udrensning af denne intellekt-fornedrende epidemi.

tag someone this is a biggie

Et billede slået op af ♡ (@simplereminders) den 4. Feb 2014 kl. 5:45 PST1) "Balance"
Du kommer ikke i, eller opnår, balance. Balance er et menneskeskabt ideal. Balance opnås fra en vægt, hvor du nøjsommeligt finder de brikker, så vægten går op. Men, for helvede, du er ikke en vægt. Du er et menneske – hvilket betyder: du har fortrængte traumer fra din barndom, komplekser, minder (gode og dårlige og pinlige) og flere knuste hjerter/drømme. Hele det freakshow slæber du som bagage. Så stop, for helvede, med at betale dyre domme for coaches (læs: plattenslagere) uden formel, anerkendt uddannelse som blot vil fortælle dig det, du vil høre såsom, "du skal være i balance".
Hvis balance virkelig eksisterede hos mennesket (og husk, der er over 6.000.000.000 mennesker på denne planet), ville verden se væsentlig anderledes ud. Naturen, eksempelvis, er i cyklus, ikke i balance; en cyklus som mennesket er i fuld sving med at nedbryde.2) "Rationel"
Dine største glæder eller milepæle, er udfald af, da du handlede irrationelt, stolede på din mavefornemmelse, eller andet som trodsede fornuftig tænkning. At leve rationelt er lige så givende som at løse brøker. "Rationel" er en form for logik, en konstruktion, som clasher med den menneskelige natur, som, i virkeligheden, er irrationelt, neurotisk og, ikke desto mindre, dyrisk.

Jeg har arbejdet med reklame i ni år. Jeg ved, at hvis jeg taler til det irrationelle, dyriske, underbevidste i dig, køber du produktet. SEX... ILD! LETTELSE. RØG... Hvis jeg talte til din fornuft, vil du ikke købe produktet. Se, hvad jeg gjorde? Har du ikke lyst til at tænde en cigaret lige nu?

3) "Unik"
Den største løgn, ivrigt plastret af Hollywood, selvhjælpsbøger og greeting cards har overbevist os om, at vi er unikke. Det er vi ikke. Og jo før, vi alle stopper med denne form for personlighedsonani, jo bedre et sted bliver verden. Jeg er ikke unik, men min historie og mit kaos af en personligheds-konstellation er. Mine traumer er ikke unikke, mine komplekser er ikke, mine behov er ikke og mine mål er bestemt ikke. Da jeg holdt op med at proppe mig på det selv-erklærede piedestal, som hed sig "unik", "speciel" eller andet Disney-glansbillede afkom, følte jeg en dybere, ydmyg samhørighed med omverdenen. Du er ikke unik ... og det gør dig kun smukkere.4) "Kerne"
"Du skal tilbage til din kerne", "find din kerne, og du finder vejen." Har det nogensinde undret dig, hvorfor du ikke kan finde den forbandede kerne? Det er jo fordi, der immervæk ingen "kerne" er! Flere coaches og andre livsprædikanter låner teorien om fortrængte traumer fra Freud, og forvrider den til en kolbøttefabrik-certificeret verdensbillede som enhver fortvivlet hausfrau, eller numerolog-troende teenager, kan forelske sig. Denne illusoriske teori går ud på, at "kernen" er der, hvor dit "sande jeg" eksisterer – og alt det du har foretaget dig, har været en flugt væk fra dit "sande jeg". Med andre ord: dit sande "jeg" lå begravet i din forsømte kerne, da du bollede gymnasiet og/eller campus tyndt, eller da du var på "dannelses-rejse" i Thailand (dvs. røg dig pisseskæv eller snavet med drengefissen i dreadlocks og klip-klapper på en diæt af svampe).

Men, de udskejelser var jo alfa omega for din livsrejse. De færreste kan jo holde ud af at være i egen krop, og derfor er en uundgåelig faktor i ens dannelse at tage i lykkelig eksil fra sig selv mod en fremmed krop eller kontinent. Det vil din coach jo helst sætte en stopper for, da "du skal mærke dig selv" – og helst konstant. Slå nu for helvede op med din coach! Dine veninder vil være evige taknemmelige for at blive skånet for din evindelige navle-snak.

"Så, hvad skal jeg nu gøre?"
Drik noget vin eller tænd en smøg, når lavinen vælter ind over dig. Det er forløsende – og billigere end kolbøtte-terapi. Tag verden for det den er: meningsløs, irrationel, smuk, grusom og så forbandet rig.

Dyrk sex – og så meget som overhovedet muligt! Mærk gulvet når du bryder sammen. Mærk himlen når du er lykkelig. Tag verden og menneskerne for det de er, ikke for det de potentielt kan blive. Lev mere med kroppen som føler end intellektet. Den sårbare livsånd der vil komme frem i dig, kommer kun til dig at gøre så forbandet uimodståelig, vis, barsk og fucking sexet.

Citat fra klumme-skribentens egen Instagramprofil:

#selfhelp

Et billede slået op af Sam Mansoor (@sammansoor) den 2. Jul 2014 kl. 11:25 PDT

SAM MANSOOR (F. 1981)


- Blogger om den moderne mand i det 21. århundrede på Sammansoor.com
- Har ydermere arbejdet 9 år i reklamebranchen som tekstforfatter og art director med internationale brands. Han arbejder selvstændig idag som kreativ konsulent.
- Sam Mansoor er uddannet mediegrafiker
Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur

610x200_woordy_knap2.jpeg