Skal du have en hundehvalp? Læs de gode råd her
SPONSORERET indhold

Drømmer du om at få hund? Få de bedste tips her

Er du blandt de mange, der har fået lyst til at få hund? Hvis du ikke har gjort alvor af det endnu, så læs med her, og få hundeekspertens gode råd om, hvad du skal overveje, inden du anskaffer et lille nyt familiemedlem.

Af: Anna-Maria Stawreberg Foto: Getty Images
18. apr. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Interessen for at få hund er eksploderet. Måske er du også en af dem, der overvejer at få hund – for første gang eller måske igen efter en pause. Én gang hundeejer, altid hundeejer, plejer man at sige. For har man én gang haft et firbenet, haleviftende familiemedlem, efterlader det et tomrum, som er svært at fylde ud.

– Mange mennesker længes efter en hund, men føler sig usikre på, om de kan blive gode hundeejere. Jeg synes ikke, at man skal være i tvivl. Hvis man kan lide dyr og gerne vil have hund, så skal man anskaffe sig én, siger Fredrik Steen, der er hundetræner og har skrevet flere bøger om hunde og om samspillet mellem hund og menneske.

LÆS OGSÅ: Er Paris Hiltons chihuahua-æra blevet gjort til skamme?

Siden barndommen har han altid haft mindst én hund i familien og kan ikke forestille sig en tilværelse uden hunde.

Der er dog én vigtig faktor, som man bør tage hensyn til, inden man begynder at google søde hundehvalpe eller besøge kenneler: Har du tid til en hund?

En hund er et flokdyr, som ikke trives med at være alene. Ifølge Dyrenes Beskyttelse må en hvalp aldrig være alene en hel dag, og hverken voksne hunde eller hvalpe bør være alene hjemme i mere end fem timer ad gangen.

Det er ikke meget og indebærer altså, at hunden må have nogen, som tager sig af den og holder den med selskab, når dens ejer(e) er på arbejde eller i skole, eller hvis den ikke er velkommen til middagsinvitationen hos naboerne eller weekendbesøget hos familien.

– I øvrigt er det absolut vigtigste for en hund, at den bor i en kærlig flok eller familie. Resten kan man lære hen ad vejen, siger Fredrik Steen.

Han er overbevist om, at alle mennesker får det godt af at omgås hunde, under forudsætning af at man ikke er allergisk over for dem, og han ser ingen grund overhovedet til ikke at købe hund, hvis man går i de tanker.

– Uanset hvor gammel man er, eller hvilke sygdomme man eventuelt har, har man det bedre sammen med hunde. Den eneste undtagelse kan være, hvis man er nybagte forældre, siger Fredrik Steen.

LÆS OGSÅ: Model Mathilde Gøhler: “Jeg er jordens største kattemenneske”

En ven for livet

Man bare fordi du har bestemt dig for at få hund, skal du ikke købe den første den bedste. Der findes hundredvis af hunderacer, og her gælder det om at tænke sig lidt ekstra om.

– Det første, jeg synes, man skal tænke på, er, hvilken størrelse man vil have. En lille hund kan være praktisk på mange måder. Men mange vil gerne have en lidt større race, som kan komme med på for eksempel en løbetur, siger Fredrik Steen.

Hvis man ikke bryder sig om at børste og kæmme sin hund, kan det være en god ide at undgå en race, som kræver omfattende pelspleje, og vil man have en jagthund, kan det kræve en del arbejde og træning, hvis den skal kunne løbe løs i naturen.

– Mit råd er, at man skal lede efter så meget information som muligt om de racer, som man er interesseret i, læse om racens oprindelse og anvendelsesområde og derefter træffe sin beslutning.
At vælge en hund, som ikke kræver nogen aktivitet, er umuligt, mener Frederik Steen, eftersom alle hunde har brug for at blive aktiveret for at trives.

Når du har bestemt dig for en hunderace, kommer det næste – og mest spændende – trin: at besøge forskellige kenneler. Det er dog noget, du ikke skal gøre for tidligt i processen, eftersom du garanteret vil forelske dig i hver eneste hvalp, du støder på.

LÆS OGSÅ: Skal jeg anmelde dem for dyremishandling?

Tal med så mange opdrættere som muligt, og vælg den opdrætter, du får størst tillid til. Besøg opdrætteren, og sørg for at møde hvalpenes mor for at få en fornemmelse af hendes temperament.

Besøg gerne kennelen flere gange, inden det er tid til at tage det nye familiemedlem med hjem. På den måde når I at lære hinanden at kende.

Forbered dig også på, at den første tid med en hvalp kan være en udfordring og kræve hårdt arbejde.
En lille hvalp er ikke stueren og har ingen fornemmelse af, hvad der forventes af den i dens nye fok. Derfor gælder det om at have forståelse og tålmodighed. Hen ad vejen vil I komme til at forstå hinanden – og du vil have fået en ven for livet.

Anbefalet til dig