Orangeri
SPONSORERET indhold

Drømmer du om dit eget orangeri?

Drømmen om et orangeri behøver hverken være dyr eller avanceret. Se bare denne lille hjemmebyggede havestue i Tisvilde – en grøn åbenbaring, der tager pusten fra alle med eksotiske kiwitræer, agurker, tomater og masser af stemning.

Af: Christina B Kjeldsen Foto: Christina Kayser Onsgaard
04. maj. 2017 | Bolig | ALT for damerne

Claus Lindgren elsker den effekt, hans havestue har på gæsterne, når de kommer på besøg. WOW! Det grønne rum mellem ude og inde kan nemlig først ses og opleves, når man er kommet indenfor i det sorte træhus. Her skaber det til gengæld en frodig overgang mellem ude og inde – et grønt rum, hvor kiwier trives side om side med tomater, agurker og auberginer.

Hyggelig udsigtspost i den ene ende af husets store terrasse.

– Det er havestuen og haven, som gør, at mine venner kalder huset for 'Paradiset'. Huset er faktisk ikke så spændende at se på ude fra vejen, men når man kommer ind, åbner det sig som en grøn overraskelse mod haven, fortæller Claus.

Orangeriet er bygget ind i en krog af terrassen nærmest huset. Terrassebrædderne i ipé-træ er i havestuen isoleret med flamingo under.

I virkeligheden er havestue ikke en helt dækkende betegnelse for det lune og frodige rum, der nærmere er et orangeri – komplet med eksotiske frugter og planter, møbler og plads til ro og fordybelse.

– Her er en rar temperatur det meste af året, og det er ret fantastisk at sidde her i de kølige måneder, omgivet af grøn frodighed. Og så elsker jeg naturmaterialer som træ og sten, der rummer en fin og varm sanselighed, der passer smukt til det her rum. Jeg manglede et overdækket rum, man kan være i når det regner, hvilket det jo ofte gør her i Danmark. Samtidigt manglede jeg et sted til alle mine planter, også dem der skal ind for vinteren, så de kan blive en del af huset. Jeg har fået det hele.

Med orangeriet er der blevet skabt et grønt flow mellem inde og ude. Terrassen i Ipé-træ fortsætter rundt om hele huset. Omkring døren vokser figen- og oliventræer i store stentøjskrukker.

LÆS OGSÅ: Christine og Mikkel fra Nybyggerne bor lige så fedt privat, som de gør i det blå hus

Tip 1

Kig efter gamle ­vinduespartier og døre på fx Genbyg.dk og DBA.dk, og indret dimensionerne til din ­havestue/­orangeri ­derefter. Med ældre ­materialer får du stemning og patina ­foræret.

Enkelt orangeri

Claus Lindgren har selv tegnet og bygget sit orangeri sammen med sin far og en håndværker. En del af træterrassen er blevet indraget til rummet, og et isolerende lag flamingo lagt under terrassebrædderne. Arkitekturen er simpel og åben med store vinduespartier, der skaber nærhed og sammenhæng med haven. Døre, vinduer og tag er valgt i isolerende glas, sådan at havestuen kan holde en temperatur over 0 grader hele året rundt. De indvendige vægge er beklædt med træ og malet hvide for at skabe kontrast til det i øvrigt sortmalede ­træhus.

Total pris inkl. materialer: 110.000 kr 

Tid til te i væksthuset. Det grønne rum er perfekt til en stille stund i silende sommerregn eller middag i lunt ly med kig til stjernerne. Keramik er loppefund, møbler fra Ikea. Pude fra Christina Lundsteen.

Tip 2

Citrontræer trives ­ualmindeligt godt i et lyst væksthus, hvor ­temperaturen aldrig ­dykker under de 0 ­grader. Faktisk har Claus' høstet så mange ­citroner, at han ikke kunne følge med, hverken i ­køkkenet eller med Gin&tonics.

LÆS OGSÅ: Knyt din egen hængekøje

I orangeriet vokser

  • Tomat
  • Agurk
  • Aubergine
  • Appelsin
  • Figen
  • Citron
  • Kiwi
  • Eucalyptus
  • Kameliablomst

Keramikkander fra Skotland og malergrej – orangeriet er med sit utrolige dagslys også et perfekt rum at male i.

LÆS OGSÅ: 16 tips til en vellykket køkkenhave

Tip 3

Gør plads til en ­regnvandstønde, der ­opsamler regnvandet fra ­taget til havestuen, så du ­vander ­bæredygtigt. ­Planterne i et ­orangeri får masser af varme og lys og skal vandes dagligt ­igennem hele foråret og ­sommeren.

Citrontræet i baggrunden har ­kronede dage i det lyse og lune rum. Keramik på bordet er loppefund.