Efterår og hygge

Foto: Getty Images De smukke, varme farver er en af mange gode grunde til at elske efteråret.

Efterår og hygge

11 oversete grunde til, at vi ELSKER efterår

Efteråret er ikke kun blæst og regn. Der er mange fine ting ved, at sommeren slutter. Vi har samlet 11 af de bedste til dig her.

1. Farverne!

Der er jo ild i jorden, uden at det er rigtig ild, når de nedfaldne blade fra træerne dækker jorden som et tykt tæppe i de smukkeste farver. Seriøst, når nu vi skal se på, at naturen dør, så har efteråret vitterlig den flotteste måde at gøre det på.

LÆS OGSÅ: Få masser af inspiration til dit efterår

2. Naturen er din hårtørrer

Naturen får helt automatisk mega gennemblæst dit hår tørt på cykelturen om morgenen. Er det positivt, tænker du? Tja, men så behøver du i hvert fald ikke at føntørre det hjemmefra, og vi er nogle stykker, der gerne tager imod de ekstra minutter, det kan spare om morgen, så vi kan blive liggende under den varme dyne. 

3. Bedste tv-sæson

Vi har lige brugt (endnu) en sommer på genudsendelser og på at savne vores rigtige venner – ja, vi snakker naturligvis om dem bag skærmen. Men tv-kanalerne har (heldigvis) luret, at efteråret automatisk sender os lidt mere "inden døre", og derfor tør de igen at bruge penge på nye programmer og ikke mindst tv-serier!

4. Køligt vejr = mere tøj

Det er blevet tid til at tage mere tøj på (hvilket jo er ok, når sommerkuløren alligevel er smuttet). Omvendt er vi endnu ikke helt ovre i vinterens ”dæk mig til med en flyverdragt og ti halstørklæder”-looket.

Efteråret er med andre ord årstiden, hvor flest beklædningsgenstande fra din garderobe kan komme i spil, og du kan slå dig løs med lag på lag – og eftersom man altid hader den gamle striktrøje fra sidste år, er der også en god undskyldning for at købe nye (eller genbrug!) 

5. Det bedste løbevejr

Som løber kan man ikke andet end at elske efteråret. Om sommeren kan det være alt for varmt til at holde svedeturen ud, og om vinteren hænger udsigten til et brækket ben på isen konstant henover hovedet på én.

Luften er derimod frisk og kølig om efteråret – og hvis ruten bliver timet rigtigt, skal man heller ikke undervurdere glæden ved medvind i ryggen...

6. Varm kakao

Og ægte chili con carne. Og cremede supper. Og lun simremad, der har stået hele dagen. Og... og... og...

Denne tid på året er lig med alverdens skønne 'tryghedsretter', der slår ethver fejlstegt grillpølse og "let sommersalat" – for efterårsmad er jo bare flydende kærlighed lige ned i maven.

7. Den sprøde, klare luft

Vi bliver dvaske og dovne, når vi bager i sommervarmen. Om vinteren bider frosten til gengæld altid vores fingre, ører og alverdens andre kropsdele af.

Men efterårsluften! Se, den er derimod sprød, klar og kølig på den dér helt rigtige måde, der giver ekstra overskud og nyt perspektiv på livet.

8. Minus FOMO

I juni, juli og august sukkede vi efter Aperol Spritz og socialt samvær i sommersolen. Men når efteråret kommer, og mørket siger 'hej' fra kl. 18, så er det som om, vores hjem bliver en rigtig hule. Altså hvor vi ægte glæder os til at "gå glip af" og blive liggende hjemme på sofaen hele weekenden (jf. punkt 3 og 6). 

9. Kastanjer

Behøver vi at sige mere?

Den smukke brune nød er nok selve symbolet på efteråret, og måske også den største kilde til nostalgi, vi kender. Hvem har en tændstik?

10. Frem med lysene

Med efteråret starter også ”hyggelys”-sæsonen, og vi er vilde med dem alle sammen: Stearinlysene, fyrfadslysene, bloklysene, lyskæderne, de små lamper i stuen, de små kunstige "stearinlys".

Bring on the fireworks, siger vi bare! For den er måske netop indbegrebet af den hygge, vi i Danmark er blevet så berømte for.

11. Syng med...

Sange om efterår er FA-BEL-AGTIGE at synge med på. Punktum.

Og der er masser af den slags sange, så frem med rødvinen og lav en lang playliste med fx Mumford And Sons eller suk efter den fortabte sommerkærlighed til Neil Youngs smukke ”Harvest Moon”. Eller den video, som er under her - ingen over, ingen under, når det gælder en efterårssang!

Længe leve post-sommer melankoli, de kommende måneder – og musikvideoer som denne. Jep, efteråret kan noget godt <3

 

Artiklen er oprindeligt fra 2017 og opdateret i 2020.

Se, hvad vi ellers skriver om: Lister og Efterår