Vi elsker olie
SPONSORERET indhold

Guide: Disse olier gør dig smuk

Planteolier har været kendt og brugt i årtusinder til pleje og behandling af hud og hår, men hvilke olier er bedst at bruge og til hvad? Det har vi spurgt skønhedsjournalist og kosmetolog Lise Grosmann om, der med sine 30 år i branchen har ualmindelig god erfaring med olier og hudpleje generelt.

Af:: Marie Brodersen
01. nov. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Som så mange andre dele af kroppen, får vores hud masser af næring fra den kost, vi indtager, men Lise Grosmann er af den overbevisning, at vi kan gøre endnu mere, hvis vi også nærer vores hud udefra. Helt basalt handler det nemlig om at beskytte hudens barriere, så fugten bliver inde og ”miljøet” ude. Er barrieren intakt, er huden bedst muligt beskyttet.

 – Til det formål er olier optimale, da de har en fedtsyresammensætning, der ligner hudens, og derfor fungerer som et tætnende kit, der gør barrieren stærk, elastisk og modstandsdygtig, forklarer Lise Grosmann.

Er alle olier lige gode?
Der findes mange forskellige olier, og de opdeles i tre kategorier: tørolier,halvfede olier og fede olier.

– De federe olier har sværere ved at trænge ind i huden og bruges derfor ofte som massageolier. De er primært overfladebeskyttende og derfor velegnede om vinteren til at modstå det kolde vejr, forklarer Lise Grosmann. Modsat, trænger tørolier hurtigt ind i huden (deraf navnet), fordi de har et højere indhold af essentielle fedtsyrer, der matcher hudens egen fedtsyresammensætning.

– Tørolier tætner barrieren og transporterer en masse af de andre gode og plejende stoffer, de indeholder, ind i huden. Indholdet varierer fra olie til olie, men ud over essentielle fedtsyrer, indeholder tørolier vitaminer og antioxidanter, der virker fornyende og beskyttende på huden, tilføjer Lise Grosmann.

LÆS OGSÅ: Her er mit ultimative quick fix-produkt

Anti-age-olien
Visse olier har helt specifikke egenskaber, der gør dem særligt velegnet til antiage- hudpleje. F.eks. har hybenkerneolie et højt indhold af A- og C-vitamin, der virker udglattende, opstrammende og ensartende på hudens tone. Hybenkerneolie har desuden antiinflammatoriske egenskaber, så har du tendens til uren eller sart hud, kan den også hjælpe her, forklarer Lise Grosmann. Hybenkerneolie er i øvrigt hendes personlige favorit, og har du set hvor fin og glat hendes 66-årige hud er, er du villig til at prøve den lige med det samme!

Lidt om tilsætningsstoffer
En anden populær olie er argan, som især bruges i hårolier, men som også sagtens kan anvendes til både ansigt og krop. Arganolien har i sin rene form en lidt ram lugt, så den vil oftest være tilsat andre duftolier, der gør den mere næsevenlig. Og når vi nu berører emnet tilsætningsstoffer, så er det værd at nævne, at olier er fri for konserveringsmidler, da de er selvkonserverende. Der kan dog sagtens være andre ting i en olie, end det som står på forsiden.

– Kig altid på indholdsfortegnelsen for at se, hvor højt den anpriste olie er angivet. Jo højere på listen, jo højere indhold og dermed effekt, råder Lise Grosmann. I mange olier, især til håret, er der et højt indhold af silikoner, da det er med til at gøre håret glat og medgørligt. Det gør de godt, men de indeholder altså ikke de plejende egenskaber som olier. Til gengæld har de gode spredeegenskaber, hvilket gør dem nemme at fordele og får dem til at strække langt. Der er forskellige holdninger til silikone, da det er et syntetisk og billigt fremstillet stof, men giftigt er det altså ikke, beroliger Lise Grosmann

Vidste du, at der er forskellige typer olier?
Tørolier: argan, tidsel, figen, kæmpenatlys, hamp, hørfrø.
Halvfede olier: mandel, abrikoskerne, jojoba, sesam, solsikke.
Fede olier: avocado, oliven, palme, kokos, babussu.

SE DE BEDSTE OLIER HER